Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Prenatrpani zatvori u Srbiji, kršenje ljudskih prava
 
 

Prenatrpani zatvori u Srbiji, kršenje ljudskih prava

zatvorZatvori u Srbiji su prenatrpani i u njima je oko 11.000 lica iako im jekapacitet dvostruko manji, što samo po sebi već znači da im se krše ljudska prava, saopštio je danas Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji prestavljajući Monitoring stanja ljudskih prava u zatvorima.

"U zatvorima bi bio znatno manje lica da je sudska politika adekvatnija", rekao je na konferenciji za novinare predstavnik Helsinškog odbora sociolog Ivan Kuzminović, navodeći odnos prema uslovnom otpustu i izricanju pritvora.

Prema njegovim rečima, zbog nekoliko javnih skandala oko odoboravanja uslovnog otpusta sudije su u strahu da će zatvorenik kome ga odobre ponoviti krično delo i da ćetrpeti posledice u reizboru. 

"To dovodi do toga da se u mnogim slučevima molbe ne usvajaju, bez obzira da li postoji pozitivno mišljenje zatvorske uprave", kaže Kuzminović

On je istakao i da je broj pritvorenih lica u Srbiji veći od 3.000, što je "najviše u ovom delu Evrope", i kaže da je ovde pritvor praktično pretvoren u meru kazne.

Kuzminović je rekao da u Srbiji postoji 26 klasičnih zatvora, ali da su najrigidnija pravila u jedinom ženskom zatvoru u Požarevcu.

Navodeći da mu nije jasno zašto je tako, Kuzminović je opisao da su osuđenice obavezne da peru veš ručno, iako postoje veš mašine, a nemaju pravo da nose svoju odeću. Kada je prolazio, kaže, morale su da stanu mirno, leđima naslonjene na zid i da obore pogled.

Prema njegovim rečima, u zatvorima se krše i ljudska prava zaposlenih, pre svega iz službe obezbeđenja, jer rade 50-55 sati nedeljno, sa najrizičnijom populacijom, nemaju opremu a plaćeni su 250 do 300 evra.

Izvor: RTK

This content has been locked. You can no longer post any comment.