Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu KG info Gradovi prijatelji
 
 

Gradovi prijatelji

Nakon demokratskih promena u Srbiji, Kragujevac je ulagao velike napore da uspostavi pokidane veze sa gradovima pobratimima i partnerima iz inostranstva. Neki od kontakata su uspostavljeni pre nekoliko decenija, ali su usled izolacije zemlje u međuvremenu bili prekinuti, dok su neke veze, nakon uspostavljanja nove vlasti, uspostavljene kao potpuno nove. Kragujevac se, tako, danas može pohvaliti prijateljskim odnosima sa velikim brojem gradova u inostranstvu od kojih su neki formalizovani potpisivanjem odgovarajućih dokumenata, dok sa drugim brojem gradova održava sadržajne kontakte, ali bez potpisanih dokumenata o bratimljenju.

1. Prvu POVELJU o pobratimstvu Kragujevac je potpisao 1967.godine sa francuskim gradom SIRENOM (www.ville-suresnes.fr) i na taj način se priključio Svetskoj federaciji gradova blizanaca pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Saradnja sa Sirenom bila je prekinuta u periodu od 1992-1997.godine zbog odluke ovog francuskog grada da, u periodu sankcija prema Srbiji, suspendije Povelju. Kontakti i saradnja su nastavljeni nakon promene vlasti u Srbiji.

2. Veoma intenzivnu saradnju Kragujevac ostvaruje sa rumunskim gradom PITEŠTIJEM (arg.pitesti.ro), sa kojim je 1971.godine zaključio Protokol o saradnji i koji je, nakon tri decenije veoma uspešne saradnje, prerastao u POVELJU o bratimljenju.

3. Iste godine, 1971, zaključena je i POVELJA o bratimljenju sa poljskim gradom BIDGOSCEM (www.bydgoszcz.pl).

4. Od 1975.godine na snazi je i POVELJA o prijateljstvu i saradnji sa italijanskim gradom KARAROM (www.comune.carrara.ms.it), iste godine 20. oktobra potpisana je i Povelja o bratimljenju sa gradom FOČA iz Republike Srpske.

5. Nakon Protokola o saradnji (iz 1977.), 18. maja 2002.godine potpisana je POVELJA o bratimljenju sa poljskim gradom BIJELSKO BJALA (www.bielsko-biala.pl).

6. Na inicijativu američkog grada SPRINGFILD (www.ci.springfield.oh.us/) u Kragujevcu je 16. jula 2002.godine potpisana POVELJA o bratimljenju.

7. Trogodišnja uspešna saradnja i prijateljstvo sa gradom Reggio Emilia (www.municipio.re.it) potvrđeni su Poveljom o bratimljenju 27.01.2004.godine.

Pored ovih, Kragujevac sarađuje sa još nekim gradovima u inostranstvu, na različite načine. Naročito je izražena saradnja sa nemačkim gradom Ingolstatom i Hanoverom, preko kojih je nemačka vlada pružala pomoć Kragujevcu.

Od februara 1982.godine, grad Kragujevac je član Svetske unije gradova stradalnika, gradova mira. Od 1991.godine je član Medjunarodnog udruženja gradova dobitnika "Vesnika mira" što je značajno priznanje koje je grad Kragujevac dobio od strane Ujedinjenih Nacija.

13. novembra 2008.godine pokrenut internet sajt posvećen bratimljenju gradova - www.twinning.org. Izrada sajta realizovana je od strane Saveta evropskih opština i regiona (CEMR) medjunarodne organizacije koja okuplja asocijacije lokalnih vlasti iz cele Evrope. Takođe, ističemo da je Stalna konferencija gradova i opština, kao član CEMR, imala značajnu ulogu pri izradi prezentacije i to tako što je učestvovala u osmišljavanju sadržaja sajta, ali i sprovela prevođenje sajta na srpski jezik.

Grad

Država

Status

Siren

Francuska

Povelja o bratimljenju

Bidgošč

Poljska

Povelja o bratimljenju

Pitešti

Rumunija

Povelja o bratimljenju

Trenčin

Slovačka

Ugovor o prijateljstvu i saradnji

Ohrid

BJR Makedonija

Ugovor o bratimljenju

Karara

Italija

Povelja o prijateljstvu i saradnji

Bijelsko Bjala

Poljska

Povelja o bratimljenju

Ređo Emilia

Italija

Povelja o bratimljenju

Sin-Čon

Koreja

Sporazum o prijateljstvu i saradnji

Bat-Jam

Izrael

Sporazum o saradnji

Drama

Grčka

Protokol o saradnji

Springfild

USA

Povelja o bratimljenju

Opola

Poljska

Protokol o saradnji i prijateljstvu

Ingolštat

Nemačka

Protokol o saradnji i prijateljstvu

Hanover

Nemačka

Protokol o saradnji i prijateljstvu

Mostar

BIH

Protokol o saradnji i prijateljstvu

Foča

Republika Srpska

Protokol o saradnji i prijateljstvu

Karlovac

R. Hrvatska

Povelja o bratimljenju

Mogilev

Belorusija

Povelja o bratimljenju

Tekst je u potpunosti preuzet sa zvaničnog web sajta grada - www.kragujevac.rs