Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Turizam Muzeji
 
 

Muzeji

Narodni muzej Kragujevac ima odeljenja za arheologiju, etnografiju, istoriju Kragujevca i Šumadije i likovne umetnosti. U arheološkom odeljenju čuva se više od 10.000 inventarisanih i preko 100.000 predmeta studijskog materijala. Likovna zbirka (1680) raspolaže sa više od 1.000 umetničkih dela izuzetne vrednosti, posebno srpskog slikarstva.

Muzej "Stara livnica" lociran je u staroj livnici i prezentira vek i po razvoja industrije u Kragujevcu i Srbiji.

Na ulazu u Memorijalni park nalazi se zgrada Spomen-muzeja 21. oktobar, autora arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović. Muzej je otvoren 15. februara 1976. godine. Zadatak muzeja je da istražeuje, prikuplja, čuva i kroz različite forme prezentuje građu o ovom tragičnom događaju,

kao i da trajno neguje uspomenu na svoje nevino streljane sugrađane. Iako je zgrada muzeja u funkcionalnom smislu muzej, ona svojom formom predstavlja svojevrsni monumentalni spomenik sa puno simbolike. Crvena cigla asocira na prolivenu krv, 33 kule različitih ili istih visina simbolično povezuje u jedinstvenu celinu 30 grobnica u Šumaricama i 3 grobnice u okolnim selima. Muzej nema prozora što simbolično dočarava bezizlaznost situacije u kojoj su se našli ovi ljudi, brutalno osuđeni na smrt. Osnova muzeja, odnosno njegov temelj, urađena je u obliku krsta, hrišćanskog simbola stradanja.

Muzej ima dva nivoa. Donji nivo predstavlja art prostor koji je namenjen različitim umetničkim ili dokumentarnim izložbama, promocijama, književnim večerima, filmskim projekcijama i drugim umetničkim sadržajima. U delu donjeg nivoa stalno je izložen ciklus slika Petra Lubarde Kragujevac 1941, koje je ovaj veliki umetnik testamentom ostavio Spomen-parku, odnosno Spomen-muzeju 21. oktobar. Na gornjem nivou nalazi se stalna muzejska postavka pod nazivom Kragujevačka tragedija 1941. Autori stalne postavke su istoričari Staniša Brkić, Nenad Đorđević, mr Milan Koljanin, akademski slikar mr Igor Stepančić i akademski slikar- grafičar Irena Paunović.