Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Sajamske manifestacije „Teslin svet“ od sutra u Kragujevcu
 
 

„Teslin svet“ od sutra u Kragujevcu

Izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“ biće otvorena sutra (sreda, 13.mart, 19,00) u Galeriji kragujevačkog Narodnog muzeja.

Ovo je, naime, postavka izložbe predstavljene u beogradskom Muzeju „Nikola Tesla“, a u Kragujevcu biće prikazana do 14. aprila.

Organizaciju ove manifestacije pomogli su Univerzitet i Prirodno–matematički fakultet u Kragujevcu, kao i beogradska Fondacija “Nikola Tesla”.

Izložba hronološki i tematski dokumentovano prati Teslin život i rad: poreklo, porodica, školovanje (Gospić, Karlovac, Grac, Prag), evropska zaposlenja (Budimpešta, Pariz, Strazbur), početne godine američkog perioda rada, naučni doprinos po oblastima i najvažnija priznanja

Teslini izumi i pronalasci pripadaju oblastima elektrotehnike (energetika, tehnika visokog napona, radiotehnika, bežično upravljanje) i mašinstva. Doprinos svakoj od oblasti pojedinačno je ilustrovan referentnim materijalom: osnovnim patentom, fotografijama uređaja čiji je rad zasnovan na principu zaštićenom u patentu, laboratorijama u kojima su se odvijali eksperimenti (Njujork, Kolorado Springs, Long Ajland) i dnevničkim beleškama (tokom rada u Edisonovoj fabrici mašina 1884. i iz Kolorado Springsa 1899).

Na izložbi su predstavljene makete hidrocentrale na reci Nijagari, laboratorije na Long Ajlandu, laboratorije u Kolorado Springsu i maketa Teslinog aviona sa vertikalnim poletanjem. Izloženi su i radni modeli indukcionog motora sa rotorom u obliku jajeta sa automatikom, indukcionog motora sa rotorom u obliku diska sa automatikom, transformatora sa automatikom, teledirigovanog broda, ventilatora sa automatikom i model Tesline pumpe sa automatikom.

Predstavljena su i dva najveća priznanja. Imenom „tesla“, 1960. godine  nazvana je jedinica za magnetnu indukciju u Međunarodnom sistemu mera, a arhivska građa iz Tesline zaostavštine u Muzeju Nikole Tesle deo je Uneskovog međunarodnog registra dokumentovane građe „Pamćenje sveta“.

Ova izložba biće otvorena svakog radnog dana od 10 do 17 sati, a subotom i nedeljom od 10 do 14 sati. Cene ulaznica su 100 dinara za pojedinačne i 50 dinara za grupne posete. Zainteresovani posete mogu da naajve na brojeve telefona 034/333-302,  333-312 i 331-782.

izvor:sumadijapress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži