Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Investicije Kada štednja donosi neočekivanu korist?
 
 

Kada štednja donosi neočekivanu korist?

Štednja predstavlja ostavljanje dela sredstava za neke buduće troškove i ulaganja. Mnogi planovi propadnu jer se dogodi da nam nedostaju sredstva za njihovu realizaciju. Tada su krediti jedini način dobijanja dodatnih sredstava, ali su to i skupe i lošije varijante i kao takve čine poslednju soluciju.

foto: pexels

 

Odvajanje novca za letovanje, kupovinu kola i tekuće troškove je nešto što u glavnom svi rade, ali dugoročna štednja može doneti finansijska sredstva za najneverovatnije troškove i njihovo finansiranje.

Štednja za pokretanje sopstvenog biznisa

Sve je više radno-sposobnog stanovništva koje se odlučuje na pokretanje sopstvenog posla, a da o tome pre nisu ni razmišljali. Neko to radi zarad fleksibilnijeg radnog vremena, neko zarad veće zarade, neko zbog više faktora, ali je sigurno da su za takav poduhvat potrebna veća sredstva.

Štednja može da bude osnov koji će vam nenadano doneti korist i šansa za ispunjenje poslovnih ideja. Možda vam nikad i ne zatreba, ali ovo je jedna od verovatnijih situacija koja vam se može desiti. Zašto da ne ispunite svoj san samo zato što vam fale sredstava, danas odvajajte na štednu knjižicu za ovakve troškove i sutra možete biti vlasnik firme!

Pokrivanje troškova zbog sportske stipendije ili studiranja u inostranstvu

Školovanje je ulaganje u bolju budućnost, ali mnogi kursevi i obuke su skupe, naročito ako se realizuju u inostranstvu.

Štednja se može iskoristiti za studiranje u inostranstvu ili u slučaju većih troškova nastalih dobijanjem recimo sportske stipendije u Americi ili neke druge pomoći za nastavak učenja.

Čak i kada je u pitanju puna stipendija, troškovi preseljenja i života u inostranstvu su veliki pa će ušteđen novac dobro doći. Kasnije će se to sve vratiti, a štednja višestruko isplatiti kada se dobije viša kvalifikacija.

Ovakve prilike se mogu nenadano pojaviti i neće dugo trajati, naročito kada su u pitanju sportske stipendije gde se i drugi prijavljuju na konkurse. Neka vam manjak sredstava ne bude prepreka, štedite na vreme.

Rešavanje stambenog pitanja

Štednja može da pomogne da lakše rešite stambeno pitanje. Iako je teško uštedeti ceo iznos novca, dobro je kada se štednja kombinuje sa stambenim kreditom i tako lakše reši pitanje kupovine stana.

Potrebno je prikupiti novac za učešće po kreditu, opremanje stana i troškove koji prate kupovinu stana tako da je štednja pravi način da se sa nekoliko hiljada evra reši finansiranje propratnih troškova. Bićete zahvalni što ste mudro planirali sredstva za neka buduća ulaganja i što ste u mogućnosti da rešite stambeno pitanje.

Štednja u banci je najbolji način čuvanja viška sredstava. Banka daje kamatu na uložena sredstva, naročito ako se oročavaju na duži vremenski period. Ako se bojite da svoja sredstva uložite na duže, i kamata na štednju po viđenju je dobra opcija, a omogućava vam povlačenja sredstava kada god to poželite.

Iako sada nemate razloga za štednju, jasno je da postoje situacije kada će taj novac dobro doći. Bilo da je u pitanju školovanje, kupovina stana ili osnivanje sopstvene firme, novac ne treba da bude prepreka. Ovim ulaganjem će se doneti prosperitet i uvećanje sredstava tako da ne bi trebalo da postoji kočnica za ispunjenje ovakvih šansi. Mislite na vreme!