Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Investicije Kupovina nekretnine u Kragujevcu: Padaju li cene ili raste rizik?
 
 

Kupovina nekretnine u Kragujevcu: Padaju li cene ili raste rizik?

Analizirajući poslednje trendove u ceni stambenih kvadrata, postavlja se pitanje da li je pametno ulagati u nekretnine u Kragujevcu, ali i drugim gradovima u Srbiji, ili to predstavlja određeni rizik?

Takođe se postavlja pitanje da li će cene nekretnina pasti u bliskoj budućnosti ili možemo očekivati dalji porast? Gde se najbolje investirati u nekretnine u Kragujevcu?

Sve o tome da li je kupovina nekretnine u Kragujevcu isplativa otkrijte u nastavku.

Raznolike mogućnosti za svaki budžet

Jedan od najperspektivnijih gradova u Srbiji, Kragujevac, pruža izuzetne mogućnosti za kupovinu stana. Sa širokim spektrom ponuda, prodaja stanova u Kragujevcu je prilagođena svim budžetima.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), prosečna cena kvadratnog metra u starogradnji u Kragujevcu iznosi oko 975 evra, dok je u novogradnji ta cena 1.332 evra po kvadratnom metru.

Važno je napomenuti da cene nekretnina najviše zavise od lokacije, veličine, stanja i godine izgradnje.

Veći izbor stanova u novogradnji u Kragujevcu

U Kragujevcu, trenutno postoji veći izbor stanova u novim zgradama u poređenju sa starom gradnjom. Često se dešava da se stanovi rasprodaju pre nego što se zgrada u potpunosti izgradi.

Prosečna cena po kvadratnom metru u novogradnji iznosi oko 1.300 evra, što je nekoliko stotina evra više u poređenju sa starogradnjom, gde je cena kvadrata između 500 i 900 evra.

Opšte gledano, najveća ulaganja su u jednosobne stanove i garsonjere, koji su istovremeno i najskuplji kada se uzme u obzir cena po kvadratnom metru. Kada se posmatra cena po kvadratnom metru, veći stanovi su povoljniji, ali je ponuda manja i slabije prolaze na tržištu.

Za one koji vole više prostora, dostupan je i veliki broj kuća u Kragujevcu i okolini. Cene kuća variraju, pa je moguće pronaći kvadratni metar po ceni od 500 evra po kvadratu, ali češće se nude kuće koje zahtevaju izdvajanje preko 100.000 evra.

Gde su najtraženije nekretnine za kupovinu u Kragujevcu?

Stanovi koji su najtraženiji u Kragujevcu smešteni su u centru grada, u blizini fakulteta i Kliničkog centra. Takođe, popularna naselja uključuju Aerodrom, Bagremar, Erdogliju, Palilulu, Bubanj i Vašarište.

U samom centru grada, cene stanova u starim zgradama se kreću od oko 700 do 1.400 evra po kvadratnom metru, dok je prosečna cena novogradnje, kako smo već pomenuli oko 1.332 evra.

Erdoglija je nešto povoljnija, sa cenama koje variraju od 600 evra, dostižući 800-900 evra za novije objekte. U drugim delovima grada, cene su umerenije, prosečno se kreću od 600 do 800 evra.

Zanimljivo je da se većina stanova u Kragujevcu prodaje za gotovinu, dok se manji broj kupuje putem stambenih kredita.

Koliko kvadrata, toliko dinara na računu za grejanje

Ključni element koji je bitan prilikom odabira nekretnine u Kragujevcu je vrsta grejnog sistema koji se koristi.

Ovde se grejanje tarifira po kvadratnom metru, po trenutnoj ceni od 104,79 dinara po kvadratu za stambene prostore.

Drugim rečima, troškovi grejanja su direktno povezani sa površinom stana - što je stan veći, to će račun za grejanje biti veći na kraju meseca.

Ova praksa donosi i svoje prednosti i izazove za potencijalne kupce stanova. Veći stanovi pružaju više prostora i udobnosti, ali u isto vreme zahtevaju veću količinu energije za grejanje. Zbog toga je važno pažljivo proceniti svoje potrebe i budžet prilikom biranja veličine stana.

Šta utiče na cene nekretnina u Kragujevcu?

Poznate lokacije i visoka potražnja povećavaju cenu stana. No, u ovom srednje velikom gradu, ne morate nužno birati stan u centru da biste bili zadovoljni.

Udaljenost od centra, ali i dobre veze sa prevozom i bitnim uslugama poput prodavnica, škola, vrtića, zdravstvenih ustanova, mogu biti recept za uštedu novca. Kad planirate da kupite stan u Kragujevcu, imajte na umu i dodatne troškove koje treba da uzmete u obzir.

To uključuje:

  1. Porez na prenos apsolutnih prava,
  2. Provizije za agencije za nekretnine,
  3. Notarske takse,
  4. Troškovi overe ugovora,
  5. Procena vrednosti nekretnine,
  6. Uknjižba vlasništva.

Ovi troškovi se razlikuju i treba ih pažljivo proučiti pri planiranju budžeta za kupovinu stana.

Takođe, imajte na umu da ovi dodatni troškovi mogu zavisiti od toga koliko je stan prilagođen vašim potrebama i ukusu. Ako je stan već prilagođen ili ima dodatne pogodnosti koje vam odgovaraju, to može uticati na njegovu cenu.

Da li kupiti nekretninu odmah ili čekati?

Kao što ste već primetili, postoji ogromna tražnja za stanovima i kućama u Kragujevcu.U poređenju sa periodom od pre osam godina, kada je u proseku trebalo dva meseca da se proda jedan stan, danas postoji očigledan porast interesovanja.

Trend rasta cena nekretnina širom sveta ne jenjava. Za kraj 2023. godine se najavljuje stabilizacija cena, ali nema naznaka o njihovom snižavanju.

Da li je moguće da će se situacija neočekivano promeniti? S obzirom na svetska dešavanja, teško je prognozirati bilo šta. Ako ste zainteresovani za kupovinu nekretnine u Kragujevcu, naš savet je da ne čekate predugo. Počnite da se informišete i pretražujete ponude, i nemojte se dvoumiti da odmah rezervišete nekretninu koja vam se svidi.

Ako ne iskoristite priliku, neko drugi će sigurno to učiniti umesto vas.