Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Automobili Prednosti i nedostaci gradske i vožnje na otvorenom putu
 
 

Prednosti i nedostaci gradske i vožnje na otvorenom putu

Vožnja u urbanim, gradskim sredinama i vožnja na autoputu su dve različite dimenzije saobraćaja koje oblikuju naše svakodnevno iskustvo na putevima. Dok gradski saobraćaj podrazumeva gustu mrežu ulica i česte raskrsnice, vožnja autoputevima nam obezbeđuje da brzo prelazimo velika rastojanja.

 

Svaki od načina vožnje ima svoje specifičnosti. Učestvovanje u gradskom saobraćaju podrazumeva česta zaustavljanja, zastoje i veću pažnju zbog interakcije sa pešacima. Sa druge strane, dok se krećete autoputem sve je jednolično, jednostavno, ponekad i monotono, ali i mnogo opasnije.

Ono što im je svakako zajedničko jeste obaveza poštovanja saobraćajnih propisa, a u tekstu koji je pred vama ukazaćemo na neke osnovne razlike. Saznajte koje su to glavne prednosti i mane gradske vožnje i vožnje na autoputu.

Gradska vožnja

Gradska vožnja podrazumeva poseban sistem saobraćaja u urbanim sredinama, kroz isprepletane i često uske ulice. Vozila se kreću sporije, a gužve su neminovne, posebno u špicu, pa je u takvim uslovima strpljenje jedna od važnijih odlika vozača. Nabrojaćemo samo neke prednosti i nedostatke gradske vožnje.

Prednost: bezbednija vožnja

Zakonom je definisano da se vozila u naseljenom mestu ne smeju kretati brzinom većom od 50 km/h, a u oblastima u blizini škola maksimalna dozvoljena brzina je 30 km/h. Ova ograničenja, ali i česte raskrsnice, semafori, kao i radarske kontrole, imaju za posledicu smanjenu brzinu kretanja vozila i samim tim manji broj nezgoda sa smrtnim ishodom. To praktično znači da je vožnja u gradu daleko bezbednija. Iako su nezgode češće, daleko manje su opasne.

Prednost: pomoć na putu brzo stiže

Ako vam se dogodi kvar na vozilu dok ste na autoputu i potrebno vam je šlepanje, sigurno je da ćete morati da sačekate duže vreme dok pomoć dođe do vaše lokacije. Parkirajte se u zaustavnoj traci, postavite trokut, obucite fluorescentni prsluk i sačekajte šlep službu.

Sa druge strane, ako vam se auto pokvari u Kragujevcu, ne biste trebali da čekate duže od dvadesetak minuta od trenutka vašeg poziva do trenutka kada šlep služba dođe po vozilo. U većim gradovima Srbije posluju brojne firme koje se bave uslugama šlepanja i pomoći na putu, pa ćete lako pronaći onu koja vam odmah može izaći u susret. >Ako vam je potrebna šlep služba u Kragujevcu pogledajte ovde. Za druge gradove u Srbiji dovoljno je da otvorite internet i u pretraživaču ukucate grad u kome se nalazite. Dobićete kontakt podatke firmi koje pružaju usluge šlepanja vozila i pomoći na putu.

Prednost: noćna vožnja je olakšana zbog ulične rasvete

U gradovima, posebno u njihovim centralnim delovima, osvetljenost ulica je dobra. To znači i bolju vidljivost, a samim tim i bolje uslove za vožnju noću.

Nedostatak: gužve u saobraćaju

Saobraćajne gužve u gradu su čest problem ne samo u našoj zemlji već svuda u svetu. Frustrirajuće su za vozače i za putnike. Često je potrebno i više od pola sata vožnje da bi se prešlo svega nekoliko kilometara, a sirene nestrpljivih vozača su uobičajeni folklor, posebno u špicu.

Nedostatak: problem parkiranja

Jedan od najizraženijih problema kada je u pitanju gradski saobraćaj jeste parkiranje vozila. Svi veliki gradovi u Srbiji, uključujući Kragujevac, Niš, Novi Sad, a pre svega Beograd, imaju isti problem - nedovoljan broj parking mesta, posebno u centralnim delovima grada.

Nedostatak: neravnine i popravke na kolovozu

Neravnina i krpljenog kolovoza ima i na autoputevima, ali u daleko manjoj meri nego što je to slučaj na gradskim ulicama. U gradu se ulice često prokopavaju zbog komunalne infrastrukture, vodovoda, kanalizacije ili gasovoda, a zatim se krpe, a neravnine ostaju. Isto tako, kolovoz je često neravan i pun rupa usled preopterećenosti, a ležeći policajci i izdignuti pešački prelazi su uobičajeni u blizini škola, pa morate dodatno usporiti kako biste ih prešli.

Nedostatak: veća potrošnja goriva

Gradska vožnja za posledicu ima povećanu potrošnju goriva. Stalno zaustavljanje i pokretanje, ali i rad motora dok vozilo stoji na semaforu - sve ovo utiče na povećanje potrošnje, pa će vaš auto umesto 5, u gradu trošiti 7 ili čak više litara na 100km. Iako postoje načini da smanjite potrošnju goriva, kada je gradska vožnja u pitanju to baš i nije jednostavan zadatak.

Vožnja autoputem

Za neke vozače nema boljeg iskustva od slobode i ushićenja koje im omogućava vožnja autoputevima. Ona predstavlja najbolji način da se pređu velike udaljenosti za kratko vreme. Široki kolovozi, sa dve i više traka u jednom smeru, nose sa sobom svoje specifičnosti koje neke vozače prosto mame, dok druge odbijaju. Navešćemo vam najveće prednosti i nedostatke koje ima vožnja autoputem.

Prednost: brže stižete do željenog odredišta

Na otvorenim putevima moguće je ostvariti i veće brzine. To vam omogućava da brže stignete na željeno odredište, a vozači koji vole malo bržu vožnju svakako će uživati. Što se tiče ograničenja, na autoputevima u Srbiji maksimalna dozvoljena brzina je 130 km/h.

Prednost: uživanje u prelepoj prirodi

Autoputevi često vode kroz divne predele pa je pravo uživanje provozati se njima. Tako na primer, ako krenete na more put Grčke, ići ćete našim najprometnijim autoputem A1 koji je deo evropskog puta E75. Od Horgoša do Preševa moći ćete da vidite prelepu vojvođansku ravnicu, šumovitu Šumadiju, ali i neverovatnu Grdeličku klisuru kroz koju protiče Južna Morava. I još mnoga druga prelepa mesta.

Prednost: manja potrošnja goriva

žNa autoputevima automobili manje troše. Naravno, sve zavisi od toga koliko agresivno vozite, ali ako se krećete prosečnom brzinom od oko 90 km/h do 120 km/h ušteda goriva može biti i do 25% u poređenju sa gradskom vožnjom. Osim toga, na autoputu obavezno zaustavljanje je samo na naplatnim rampama, dok u gradovima morate stajati na semaforima i raskrsnicama. To znači da se, dok vozite od tačke A do tačke B, morate više puta zaustavljati i ponovo kretati, a takav način vožnje za posledicu ima i veću potrošnju goriva.

Nedostatak: duge vožnje mogu biti zamorne

Rizik od umora tokom vožnje na autoputu je značajan i važno je ozbiljno ga shvatiti. Autoputevi su često dugi, ravni i jednolični, što može doprineti gubitku koncentracije i dovesti do bržeg umaranja vozača, čak i ako se prethodno dobro odmorio i naspavao. Jednostavno, upravljanje automobilom u nekom trenutku postaje monotono, nema skretanja i zaustavljanja na semaforima i pešačkim prelazima. Zato je preporuka da kada putujete na duže relacije obavezno na svakih dva sata vožnje pravite pauzu od 15 do 20 minuta.

Nedostatak: noćna vožnja na autoputu može biti naporna

Noćna vožnja na autoputevima je daleko opasnija nego u gradu. Pre svega zato što kolovoz osim na izlazima sa autoputa i naplatnim rapama uglavnom nije osvetljen. Takođe, magle mogu predstavljati ozbiljan bezbedonosni problem, što je čest slučaj tamo gde autoput prati dolinu reke. Iz tog razloga na kolovozu su između vozne i zaustavne trake iscrtane bele tačke na rastojanju od 32 do 35 metara. Pa ako vidite dve tačke onda znači da brzinu treba ograničiti na 60 km/h a ako vidite samo jednu onda vozite maksimalno 40 km/h.

Magla i smanjena vidljivost na autoputevima su čest uzrok lančanih sudara.

Nedostatak: plaćanje putarine

Kao i u svim zemljama sveta, tako i u Srbiji za vožnju autoputem morate platiti određenu naknadu koja se naziva putarina.

U tekstu koji ste upravo pročitali navedene su neke od najznačajnijih karakteristika vožnje po gradu i na autoputu. Razlike jesu velike, ali ono što je isto a tiče se bezbednosti je da u oba slučaja morate biti maksimalno skoncentrisani i usmeriti svu pažnju na vožnju ako želite da bezbedno i bez ikakvih problema stignete do svog krajnjeg odredišta.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži