Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Planirate vikend beg iz grada - Ovo su idealne destinacije za vas
 
 

Planirate vikend beg iz grada - Ovo su idealne destinacije za vas

Izleti u prirodi uvek sa sobom nose dobar provod i lepo druženje u prirodi. S obzirom na to da Srbija obiluje izletištima i mestima za odmor i rekreaciju, teško je odlučiti se samo za jednu destinaciju. Lepota prirode, ogromna zelena prostranstva i zadivljujuće planine, jezera i banje uslovili su da se turisti rado opredeljuju za jednodnevni izlet po Srbiji. U nastavku vam nudimo idealne destinacije ukoliko planirate ovakav vid konekcije sa prirodom.

Divčibare

Divčibare obiluju prirodnim blagodetima i lepotama, te su čest izbor turista. Nalaze se na planini Maljen, pa su zbog svoje povoljne lokacije izuzetno pristupačne i posećene. Divčibare obiluju prirodnim i kulturnim atrakcijama i na njima postoji pregršt zanimljivosti koje se mogu videti i posetiti. Ono po čemu se ističu jesu njeni vidikovci, a najpopularniji su Ljuti krš, Crni vrh, Golubac i Paljba, sa kojih se pruža neverovatan pogled na ostatak Srbije.

Najbolji način da se upoznate sa lepotom Divčibara jeste da se uputite u šetnju obeleženim pešačkim stazama. Pored toga, vožnja žičarom, zip line ili vožnja bicikla mogu upotpuniti vaš dan i pomoći vam da se bliže upoznate sa ovom planinom. Takođe, na Divčibarama se nalazi i mnoštvo kafića i restorana sa lokalnim i tradicionalnim specijalitetima, pa je naš savet da uz pogled na borovu šumu obavezno uživate u ukusima valjevskog kraja.

Pored centralnih dešavanja na Divčibarama, u neposrednoj okolini nalaze se prelepi biseri prirode koji su nezaobilazna destinacija ukoliko ste ovde. Najbliži gradić je Mionica, rodno mesto Živojina Mišića. U toku jula, u Mionici se održava kulturno - turistička manifestacija pod nazivom Mišićevi dani, kada se održavaju različite izložbe, koncerti, književne večeri i različiti sportski turniri. U blizini Mionice nalazi se i Banja Vrujci, jedna od razvijenijih banja koja pruža adekvatan odmor i relaksaciju. Na Divčibarama se nalazi mnoštvo kvalitetnih i lepo sređenih smeštajnih jedinica, te je lako pronaći apartman po vašem ukusu. Na stranici smeštaj Divčibare možete pronaći pregršt komfornih, udobnih i modernih apartmana, u kojima će vaš odmor biti nezaboravan.

Kopaonik

Nacionalni park i planina Kopaonik obiluju zanimljivim i izvanrednim lokacijama koje vredi obići i posetiti. Ova planina ima pregršt izletišta gde postoje različite atrakcije i zanimljivosti. Jedan od njih je Đorov most, koji je najposećeniji vikendom, a nalazi se na ulazu u Nacionalni park. Pored njega, ističu se i Kadijevac i Kozija trava, a svi oni pružaju čist vazduh, prirodno okruženje i dobar provod.

Ono po čemu se još Kopaonik ističe jesu prirodni rezervati i lokaliteti. Barska reka, Bele stene i Jankove bare odlikuju se po izuzetnoj flori i fauni, endemičnim i reliktnim biljkama i prirodnim dobrima koja su zaštićena. Takođe, na Kopaoniku se nalazi i Pančićev mauzolej, koji je smešten na najvišoj tački planine, Pančićevom vrhu. Ispod Pančićevog vrha nalaze se Nebeske stolice, kojima je ime dao Živojin Mišić. Tu su smešteni ostaci Crkve Svetog Prokopija, a na tom mestu je otkrivena i građevina nastala za vreme Dioklecijana.

U okolini Kopaonika nalaze se brojne destinacije koje vredi posetiti. Izuzetno popularna je Jošanička banja, bogata lekovitom vodom koja leči razna oboljenja. Nezaobilazna destinacija je i čuvena dolina Jorgovana na Ibru, koju je zasadio kralj Uroš I Nemanjić, u čast svoje izabranice, Jelene Anžujske.

Fruška Gora

Fruška Gora je jedan od najstarijih Nacionalnih parkova Srbije, te obiluje prirodnim bogatstvima, atrakcijama i zanimljivostima. Budući da se nalazi u prostranim ravnicama Vojvodine, nadomak Beograda i Novog Sada, stalno vrvi od mnogobrojnih turista koji tu odmaraju i skupljaju snagu za nove pobede.

Izletišta na Fruškoj Gori su njen zaštitni znak. Sadrži oko dvadesetak lepo uređenih izletišta koja mogu poslužiti kao mesto za odmor i relaksaciju, ali i za druženje i dobar provod sa prijateljima. Neka od najpoznatijih izletišta jesu Brankovac, Iriški Venac, Vrdnik, Andrevlje, Popov čot i mnoga druga. Sva izletišta su jasno obeležena, sadrže stolice, klupe i mesta za roštiljanje, a u mnogima se nalaze i obeležene staze koje vode na različita mesta.

Planinarske staze na Fruškoj Gori su izuzetno pristupačne, bez mnogo napora i pružaju idealnu relaksaciju i šetnju kroz šumu i prirodu. Vode na različite lokacije, stoga svaka pešačka tura ima svoju posebnu draž. Moguće je doći do različitih izvora, vodopada ili manastira, koji su takođe mnogobrojni.

Zbog velikog broja manastira, Fruška Gora je u narodu dobila naziv srpski Atos. Ona je riznica pravoslavne kulture i nasleđa, a na njoj se nalazi 17 manastira. Najposećeniji su Krušedol, Vrdnik, Velika Remeta, Grgeteg i Jazak. Svaki od njih se ističe posebnom arhitekturom, a sagrađeni su u mirnoj prirodi, okruženi šumom i cvrkutom ptica.

Izleti u prirodi mogu pružiti mnoštvo zanimljivih i specifičnih iskustava i utisaka. Budući da Srbija obiluje prirodnim bogatstvima i dobrima, uvek postoji novo mesto i destinacija koju vredi posetiti. Svaka od njih nosi svoju priču, istoriju i kulturu, a prelepa priroda i bogat biljni i životinjski svet upotpuniće obilazak svakog kutka naše zemlje. Koju god destinaciju da odaberete, pustite da vas vodi miris prirode i cvrkut ptica i uživajte u darovima koje priroda pruža.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži