Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Saveti za odabir pouzdane unutrašnje stolarije
 
 

Saveti za odabir pouzdane unutrašnje stolarije

Prilikom odabira unutrašnje stolarije životnog prostora, sledite savete proizvođača odnosno vrednujte osnovne mehaničke karakteristike proizvoda. Spoljašnji izgled vrata često može sakriti određene mane, koje se kasnije odražavaju na kvalitet, dugotrajnost i postojanost. Unutrašnja vrata spavaćih prostorija, poželjno je izrađivati od drveta, PVC materijala ili medijapana. Unutrašnja struktura vrata opisana je dodatnom izolacijom koja se odražava na toplotni i izolacioni efekat prostorije. Dodatna karakteristika unutrašnje stolarije ogleda se kroz efekat održavanja, odnosno čišćenja profila, stakla i celokupnih okova. Uz kvalitet proizvoda sledi lakoća održavanja, koja u sinergiji utiče na pouzdan odabir.

Najbolji efekat održavanja sobnih vrata

Uz održavanje unutrašnje stolarije među koje spadaju sobna vrata, neophodno je čišćenje svih nečistoća ali i mehanizma za pokretanje samih vrata. Sobna vrata Primavera imaju ulogu zaštite privatnosti kao i uticaj na toplotnu i zvučnu izolaciju. Ukoliko čišćenje sobnih vrata spada među generalno uređenje prostora, opredelite se za detaljno čišćenje uz odabir namenskih preparata shodno tipu materijala.

Elegantni izgled sa toplinom unutrašnjeg prostora, postižete odabirom drvenih sobnih vrata. Drveni materijali su prefinjenog izgleda sa izrazitom funkcionalnošću. Drvene površine vrata čistite vlažnom a potom suvom mikrofiber ili pamučnom krpom. Pripremite blagi rastvor na bazi katjona koji če uticati na efektivan sjaj polirajuće drvene površine.

Trudite se da redovno uklanjate prašinu sa drvenih površina vrata uz korišćenje vlažne krpe. Ukoliko je neophodno šmirglajte i lakirajte vrata spavaćih soba svake druge godine. Zavisno od tipa obrađenog drveta i apsorpcione moći laka, opredelite se za periodično lakiranje drvenih površina.

Pravilno održavanje sobnih vrata od PVC materijala

Osnovni materijal za izradu PVC vrata zapravo je plastika odnosno pažljivo odabrana kombinacija polivinil hlorida. PVC vrata predviđena za spavaće sobe, osetljiva su na mehaničke udare i oštećenja ali se blagovremenim održavanjem produžava njihova trajnost. Čišćenje PVC profila sobnih vrata vrši se isključivo vlažnom a potom i suvom krpom.

Površina PVC materijala je glatka uz lakoću uočavanja svih mehaničkih nečistoća. Grubi predmeti mogu oštetiti glatku površinu uz trajno oštećenje boje. Sistem zaključavanja PVC profilisanih vrata uglavnom je sličan drvenim materijalima. Ipak, održavanje navedenog sistema jednako je važno u oba slučaja.

Ukoliko vrata poseduju svetlarnik u vidu staklenih površina, opredelite se za rastvor prilagođen tipu materijala. Poželjno je birati tip matiranog ili peskarnog stakla. Održavajte okove PVC unutrašnje stolarije redovnim prskanjem sredstava protiv korozije i škripanja.

Posvetite pažnju čišćenju kvaka unutrašnjih vrata

Svetla boja unutrašnje stolarije poput vrata spavaćih soba, zahteva svakodnevno održavanje. Bilo koja nijansa svetlijih boja, među kojima ipak dominira bela ili bež, posebno ostavlja fleke oko kvaka. Opredelite se za površinsku dezinfekciju kvaka, time se štitite od neželjenih nečistoća i virusa. Vidljive fleke koje su uočljive na svetlim površinama vrata uklonite mikrofiber krpom uz blagi rastvor deterdženta za sudove. Apsorpciona moć deterdženta za sudove ima efekat na uklanjanje masnih naslaga i fleka, pri čemu sjaj farbe uvek ostaje ujednačen. Najpoželjnije je korišćenje alkoholnog rastvora za održavanje kvaka ili razblažen rastvor sirćeta i vode. Sve nečistoće na unutrašnjim vratima spavaćih soba uklanjajte redovno, tako ćete izbeći tvrdokorne naslage i smanjiti vidljivost nečistoća. Kvake spadaju u mehanizam zaključavanja, koji se održava poput celokupnih okova unutrašnje stolarije.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži