Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Koliko vodite računa o uređenju vašeg predsoblja?
 
 

Koliko vodite računa o uređenju vašeg predsoblja?

Toliko pažnje posvećujemo uređenju naše dnevne, spavaće sobe i kuhinje, sadimo cveće za našu terasu, pažljivo biramo pločice za kupatilo i koja bi se viseća biljka uklopila u našu malu oazu mira. Vrlo često zaboravimo na predsoblje. Da li iko svesno uređuje predsoblje ili se ono jednostavno desi - ciplearnik, čiviluk i to je to? Drugo važno pitanje - da li iko obraća pažnju na njega?

Hajde da se pozabavimo predsobljem i da napravimo od njega prostoriju vrednu poklanjanja pažnje.

Šta sve čini sadržaj ove male prostorije?

Ova prostorija se nalazi na ulazu u svaku kuću ili stan, pa je važno da našim gostima već na samom početku priuštimo adekvatno mesto gde će se raskomotiti. Svako predsoblje sadrži ormare za jaknu i obuću, klupu ili stolicu za obuvanje, ogledalo, i eventualno, ukoliko je veće, komodu ili policu za odlaganje predmeta. Mnogi imaju posebne kačaljkice za odlaganje ključeva i torbe.

Pre nego što se posvetimo estetici vašeg predsoblja, a ono bi moglo biti prolog za vašu celokupnu kuću ili stan, treba da obratimo pažnju na funkcionalnost predmeta i prostora.

Neka to bude mala ali kompaktna prostorija

Pošto je ova prostorija mala, ne treba da je pretrpavate sa stvarima, već da pametno iskoristite prostor. Zato mnoge stvari možete zakačiti za zid - ogledalo, kuke za ključeve, pa i cipelarnik. Cene šarki su vrlo povoljne, zato nemojte štedeti na njima. One drže vaše stvari stabilnim i čvrstim, a u isto vreme ih čine mobilnim. Cipelarnik možete napraviti kao izvlačnu policu za cipele - ukoliko želite dodatno da uštedite na prostoru. Takođe je važno i da čiviluci budu čvrsti - posebno kad se preopterete teškim jaknama u zimskim mesecima.

Uređenje predsoblja bi trebalo da vam pričinjava zadovoljstvo, zato se nemojte demotivisati prilikom odrađivanja ovih praktičnih stvari jer nakon toga stiže zanimljivi deo.

Budite dizajner vašeg doma

Odaberite prvo u kakvu atmosferu želite da uvučete vaše goste. Predsoblje može imati kombinaciju klasičnog dizajna u kome preovladava sledeća kombinacija dezena za nameštaj: hladni tonovi drveta - tamno braon sa crnkastim odsjajem ili jaka bordo bez dodatnih detalja na njoj (eventualno drške od vrata ili jastuci mogu biti svetlijih nijansi, kako bi razbile tamne tonove), tamno siva u kombinaciji sa prljavo belom ili prljavo bela u kombinaciji sa tamnim drvetom.

Predsoblje u kombinaciji urbanog dizajna se po paleti boja ne razlikuje mnogo od klasičnog dizajna. Dakle, sve pomenute kombinacije su dozvoljene i lako se mogu uklopiti, s dodatkom još jednog dezena - zlatne, metalik žute koja neće ostati nezapažena. Predsoblje u kombinaciji natur dizajna, kao što i sam naziv kaže, odiše paletom boja koje su prirodnog dezena: uglavnom su to različite nijanse drveta koje se obrađuju tako da liče na svoj što izvorniji oblik, sa svim detaljima i nepravilnostima koje jedno drvo može imati. Ono što dodatno utiče na prirodni izgled predsoblja jesu dekorativne sitnice - zelene nijanse zidova, pokoja viseća biljčica, žuti ili narandžasti dekor detalji, pa čak i vaša okačena garderoba, ukoliko odiše šarenilom, može poslužiti i kao deo dekoracije.

Ne zaboravite da je adekvatno osvetljenje ključno

Nakon što ste izabrali dizajn, postavite ormare i police u skladu sa njim, korpe ili kutije za sitnice koje će dodatno olakšati skladištenje. Vodite računa o rasveti - u predsoblju bi trebalo da ima dovoljno osvetljenja. Možete čak i kupiti dekorativne lampice koje ćete okačiti na vrh ormara ili cipelarnika ili čak na ulazu u dom. Kao sladak detalj možete dodati natpis dobrodošlice, kao i simpatičnu stazicu na ulazu u kuću ili stan, koja će odmah prikupiti simpatije gostiju.
Imajte na umu da ukoliko želite da prostor izgleda prostranije i veće, treba da birate svetle boje. Ogledalo takođe može vizuelno proširiti skučenost prostora.

Predsoblje kao vaš slikoviti podsetnik

Nije neophodno, ali je olakšavajuće, ako ulazni hodnik ima klupu ili stolicu za obuvanje, kao i kašiku za cipele. Pošto je predsoblje nezaobilazna prostorija prilikom ulaženja i izlaženja iz kuće, biće vam lakše ukoliko obezbedite posudicu u kojoj ćete odlagati kjučeve, novčanik, žvake, bombone, maramice - dakle sve što nosite sa sobom kad izađete iz kuće.

Držite se minimalizma, u pogledu količine stvari, ali ne uskraćujte sebi zadovoljstvo ukoliko biste želeli da taj prostor oplemenite nekim ramom za slike, dodatnim dekor staklom, veštačkom ili pravom biljkom, simpatičnim figuricama, suvenirima, umetničkim delima i slično.

Opremanje predsoblja se ne čini zahtevnim zadatkom i definitivno ne uzima puno vremena i snage kao što to čine ostale prostorije. Ni čišćenje ne podrazumeva mnogo vremena - nekako je usputna tačka prilikom održavanje domaćinstva. To je još jedan razlog da ga ne zanemarujemo, jer može upotpuniti izgled našeg doma. Za još zanimljivih tekstova, pratite naš sajt!

foto izvor: https://pixabay.com/photos/doormat-welcome-greeting-floor-7043412/

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži