Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Koje biljke treba da zasadite u dvorištu i napravite svoju oazu mira?
 
 

Koje biljke treba da zasadite u dvorištu i napravite svoju oazu mira?

Da li želite da ulepšate svoje dvorište i napravite pravu oazu pomoću prelepih biljaka koje ćete zasaditi? Dvorište je mesto gde se možete opustiti, uživati u prirodi i stvoriti pravi raj mira i spokoja. Ako želite da napravite divan ambijent u svom dvorištu, dajemo vam nekoliko predloga šta sve da posadite.

Zasadite živu ogradu

Iskoristite moć prirode i stvorite svoj kutak uz pomoć žive ograde. Ova zelena i živopisna ograda će vam pružiti ne samo privatnost, već i estetsku lepotu koja će oplemeniti vaše dvorište.

Zasadite živu ogradu a kasnije je oblikujte po svojoj želji. Makaze za živu ogradu će vam pomoći da sa lakoćom oblikujete ogradu i stvorite šta god poželite. Upotrebom makaza možete oblikovati biljke prema željenom uzorku ili formi. Ovo je važan korak u stvaranju estetskog izgleda žive ograde i može dodati poseban šarm vašem dvorištu.

Kada je u pitanju sadnja žive ograde, važno je odabrati pravo vreme za sadnju. Idealno vreme za sadnju je rano proleće ili kasna jesen, kada su temperature blage i biljka ima vremena da se ukoreni pre dolaska ekstremnih vremenskih uslova. Pre sadnje, treba pripremiti zemlju tako da bude dobro drenirana i bogata hranljivim materijama.

Nakon što ste odabrali biljke i pripremili zemlju, vreme je da počnete sa sadnjom. Iskopajte rupe duboke oko dva puta veće od korena biljke i postavite biljke u rupe. Zatim, pažljivo napunite rupe zemljom i pritisnite je oko korena kako biste učvrstili biljku. Nakon sadnje, važno je redovno zalivati biljke kako bi se osigurao njihov zdrav rast i razvoj.

Pored estetskog aspekta, živa ograda ima i praktičnu svrhu. Pruža vam privatnost od radoznalih pogleda komšija ili prolaznika, stvarajući intimnu atmosferu u vašem dvorištu. Takođe, živa ograda može delovati kao prirodna barijera od buke i vetra, obezbeđujući vam mirno okruženje.

Uz pravilno održavanje, vaša živa ograda će rasti i razvijati se tokom godina, pružajući vam dugotrajnu lepotu i funkcionalnost. Redovno orezivanje, zalivanje i đubrenje su ključni faktori za održavanje zdravih i bujnih biljaka.

Zasadite različite vrste cveća

Ulepšajte svoje dvorište i stvorite pravu oazu mira uz gajenje cveća koje će oživeti prostor bojama i mirisima tokom cele godine. Bez obzira na to da li želite da stvorite cvetnu baštu, žardinjeru ili želite da posadite cveće duž staza ili ograde, postoji mnogo različitih vrsta cveća koje možete odabrati.

Ruže su jedan od najpopularnijih izbora kada je u pitanju cveće za dvorište. One su simbol lepote i romantike, a njihova raznolikost boja i mirisa čini ih idealnim izborom za svaku baštu ispred kuće. Ruže cvetaju tokom leta i jeseni, pružajući vam kontinuiranu lepotu tokom cele sezone.

Ljiljani su još jedan izbor koji će sigurno ulepšati vaše dvorište. Ove elegantne biljke dolaze u različitim bojama i oblicima cveta, i mogu dodati notu elegancije i svežine vašem prostoru. Ljiljani cvetaju u proleće i leti, donoseći svoje prelepe cvetove i prijatan miris.

Dalije su izuzetno popularne zbog svojih velikih i šarenih cvetova. One dolaze u različitim bojama, uključujući crvenu, žutu, roze, ljubičastu i belu. Ove biljke cvetaju tokom leta i jeseni, i s s obzirom na njihov raskošni izgled, možete ih postaviti na vidljivo i upečatljivo mesto.

Lavanda je biljka koja donosi posebnu notu u vaše dvorište. Osim što ima prelepe cvetove ljubičaste boje, lavanda ima i divan miris koji će ispuniti vazduh. Možete je posaditi duž staza ili napraviti jedan deo samo sa lavandama.

Osim ovih, postoji još mnogo vrsta cveća koje možete posaditi u svom dvorištu. Hortenzije, irisi, karanfili, ljubičice i mnoge druge biljke mogu dodati raznolikost i lepotu vašem prostoru. Važno je da prilikom odabira cveća razmotrite uslove u svom dvorištu, kao što su sunčeva svetlost, tip zemljišta i klima, kako biste odabrali biljke koje će najbolje uspevati.

Kada zasadite različite vrste cveća u svom dvorištu, možete stvoriti prelepu i živopisnu baštu koja će vas oduševljavati tokom cele godine. Cvetovi će privući leptire, čineći vaše dvorište još živahnijim. Ne samo da će cveće dodati lepotu vašem prostoru, već će i doprineti opuštajućoj atmosferi i miru koji svako dvorište treba da pruža.

Zasadite i uredite travnjak

Sveža i zelena trava pruža prijatan osećaj pod nogama, stvara prirodnu atmosferu i dodaje estetsku vrednost vašem dvorištu.

Kada planirate da zasadite travnjak, prvi korak je odabrati pravu vrstu trave koja će najbolje odgovarati klimatskim uslovima vašeg područja. U Srbiji, neke od najčešće korišćenih vrsta trave su engleska trava, livadska trava i koštanica. Svaka od ovih vrsta ima svoje prednosti i specifičnosti, pa je važno da se konsultujete sa stručnjakom ili posetite lokalnu baštu kako biste dobili preporuke za svoje područje.

Nakon što odaberete travu, sledeći korak je priprema tla. Preporučuje se da temeljno očistite područje od korova i drugih nepoželjnih biljaka kako bi trava imala dovoljno prostora za rast. Zatim, tlo treba dobro izravnati i pripremiti za setvu ili postavljanje travnih tepiha.

Kada je u pitanju setva trave, važno je da se pridržavate uputstava na pakovanju semena. Ovo uključuje odgovarajuću dubinu setve, razmak između semena i način zalivanja. Nakon setve, tlo treba redovno zalivati kako bi se osiguralo da seme klija i da trava dobija dovoljno vlage za rast.

Ako se odlučite za postavljanje travnih tepiha, proces je nešto jednostavniji. Tepih se jednostavno postavlja na pripremljeno tlo i zatim se redovno zaliva kako bi se omogućio brži rast i ukorenjavanje. Važno je napomenuti da tepih treba postaviti što je brže moguće nakon kupovine, kako bi se osigurala svežina trave.

Nakon što trava počne da raste, redovno košenje je ključno za održavanje zdravog i lepog travnjaka. Preporučuje se da kosite travu na visinu od oko 5-7 centimetara, kako bi se održala ravnoteža između rasta i zdravlja trave. Redovno košenje takođe pomaže u sprečavanju širenja korova i održava travnjak urednim i estetski privlačnim.

Pored košenja, zalivanje i đubrenje su takođe ključni faktori za održavanje zdravog travnjaka. Travu treba redovno zalivati, posebno tokom sušnih perioda, kako bi se osigurala adekvatna hidratacija. Đubrenje je takođe važno kako bi se travi obezbedili potrebni hranljivi sastojci za rast i otpornost na bolesti.

Uz pravilnu negu i održavanje, vaš travnjak će brzo postati prelepa zelena površina u kojoj ćete uživati. Bilo da koristite travnjak za opuštanje, igru ili druženje sa porodicom i prijateljima, on će sigurno dodati vrednost vašem dvorištu i stvoriti oazu mira u kojoj ćete se osećati prijatno i opušteno.

Zato, ne čekajte više! Zasadite ove lepe biljke i stvorite predivan kutak u kojem ćete uživati i napraviti oazu mira u svom dvorištu. Vaša zelena oaza je samo korak od vas!

foto: https://pixabay.com/photos/garden-hedge-bush-plants-to-cut-7460988/

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži