Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Kako se proslavlja rođendan u Srbiji, a kako u ostatku sveta?
 
 

Kako se proslavlja rođendan u Srbiji, a kako u ostatku sveta?

Rođendani su poseban trenutak u godini koji se slave širom sveta. Svaka kultura ima svoje jedinstvene običaje i tradicije kada je u pitanju proslava ovog važnog događaja.

U Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama, rođendani su prilika za okupljanje porodice i prijatelja, poklone, hranu i zabavu. Ali kako se proslavljaju rođendani u Srbiji u poređenju sa drugim delovima sveta? Hajde da istražimo!

 

Rođendani u Srbiji

U Srbiji, rođendani su često prilika za velika okupljanja i proslave. Porodica i prijatelji obično se okupe kod kuće ili u restoranu kako bi zajedno proslavili ovaj važan dan. Uobičajeno je da domaćin pripremi obilnu trpezu sa tradicionalnim srpskim jelima.

Takođe, neizostavan deo proslave su torta i svećice, koje se obično postavljaju na sto uz veselu pesmu "Srećan rođendan". Bilo da se odlučite za domaću ili odaberete ukusne Slatkoteka torte u poklon pakovanju - važno je samo da se torta nađe na trpezi!

Jedinstvena tradicija u Srbiji je “čupanje ušiju”. Gosti slavljeniku vuku uši onoliko puta koliko on puni godina. Ovaj običaj uglavnom se primenjuje na dečijim rođendanima, a verovalo se da će dete tako porasti veliko i zdravo.

Japan - “ništa specijalno”

Svi znamo da Japanci imaju životni stil u potpunosti drugačiji od našeg. U Japanu, rođendani se tradicionalno ne smatraju velikom proslavom. Umesto toga, fokus je često na porodičnoj intimi. Jedan od značajnih običaja je "sekihan", posebno spremljeni pirinač sa crvenim pasuljem, koji se često služi na rođendanima kako bi se označila posebna prilika.

Takođe, važno je napomenuti da se u japanskim porodicama često koristi "otoshidama", novčani pokloni koji se daju deci na rođendanima kako bi se obeležio taj poseban dan i pružila podrška u njihovom odrastanju.

Meksiko - živahna atmosfera i najbolja hrana

U Meksiku, rođendani se često slave uz tradicionalnu meksičku muziku, ples i hranu. Poseban običaj je "piñata", papirnata figura ispunjena slatkišima koja se udara dok ne pukne, a deca pokušavaju da dođu do slatkiša.

Takođe je uobičajeno da se na rođendanima služe specijalna jela poput takosa i tamalesa. Pored toga, u nekim delovima Meksika se takođe praktikuje tradicija "mordida", što znači da slavljenik mora zagristi ivicu torte sa zatvorenim očima, što donosi sreću i prosperitet.

Kina - simbolika brojeva

U Kini brojevi imaju veliki značaj, pa se tako i rođendani često slave uz posebnu pažnju posvećenu broju godina slavljenika. Na primer, osamnaesti rođendan smatra se posebno važnim jer označava ulazak u punoletstvo.

Takođe je običaj da se na rođendanima služe yi mein nudle (prevod: dug život), dugački rezanci koje simbolizuju dug život. U nekim kineskim porodicama se rođendani obeležavaju i tradicionalnim ritualima poput paljenja sveća i molitvi za dug i srećan život slavljenika.

Italija - cvetna proslava

U Italiji, rođendani se često slave uz bogatu trpezu i veselu atmosferu. Jedan od tradicionalnih običaja je mazzo di fiori, buket cveća koji se poklanja slavljeniku. Kao i u većini zemalja, torta je obavezna, a punoletstvo predstavlja poseban datum u životu.

Takođe je uobičajeno da se na rođendanima služe tradicionalna jela poput paste, pice i tiramisua. U nekim italijanskim porodicama rođendani (pogotovo kasniji) često se slave i uz tradicionalne igre poput tombole, italijanske verzije bingo igre, što dodaje zabavni element proslavi.

Indija - verski elementi rođendana

U Indiji, rođendani su često prilika za posebne rituale i obrede. Na primer, u nekim delovima Indije običaj je da se na rođendanu deteta prvo obavljaju verski rituali, nakon čega sledi proslava sa porodicom i prijateljima.

Takođe, u nekim zajednicama običaj je da se detetu pokloni novac ili zlato kao simbol sreće i prosperiteta. U indijskim porodicama rođendani često slave uz bogate ceremonije, uključujući i posebne obrede u hramu ili verskom domu, što donosi blagoslove i dobrobit slavljeniku.

Brazil - ukusni specijaliteti i emotivne tradicije

U Brazilu, rođendani su često prilika za velike zabave i slavlja. Muzika, ples i hrana igraju ključnu ulogu u proslavama. Često se organizuju žive svirke sa sambom i drugim tradicionalnim muzičkim žanrovima, dok se na trpezi mogu naći raznovrsni specijaliteti poput feijoade (kuvani crni pasulj sa svinjskim mesom), kohinje (slatkiši od kokosa) i brigadeirosa (slatkiši od kondenzovanog mleka i kakaa).

U brazilskim porodicama se često praktikuje "parabéns" - tradicionalno pevanje pesme "Srećan rođendan" uz ritmično kucanje stolova ili šaka kako bi se proslavio rođendan slavljenika. Još jedna rođendanska tradicija u Brazilu podrazumeva da slavljenik da prvo parče torte osobi koju najviše voli, što produbljuje odnose i omogućava suptilan izraz ljubavi na ovaj srećan dan.

Kao što možemo videti, proslava rođendana varira širom sveta, od tradicionalnih porodičnih okupljanja do velikih zabava. Bez obzira na kulturu, rođendani su prilika za zajedništvo, radost i slavlje života. Svakako, važno je poštovati i negovati svoje tradicije, ali takođe je lepo upoznati i razumeti običaje drugih kultura. U krajnjem slučaju, ono što je najvažnije jeste da rođendan provedemo sa voljenima, deleći smeh, ljubav i srećne trenutke.

Za još interesantnih tekstova, pratite naš sajt!

foto izvor: https://www.pexels.com/photo/two-people-holding-cake-with-lit-candles-3534022/

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži