Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Kako veštačke žive ograde mogu da zaštite, ali i učine vaš dom lepšim?
 
 

Kako veštačke žive ograde mogu da zaštite, ali i učine vaš dom lepšim?

Veštačke žive ograde postaju sve popularnije među vlasnicima kuća i poslovnih prostora zbog svojih mnogobrojnih prednosti. One nude efikasnu zaštitu, poboljšavaju estetiku prostora i zahtevaju minimalno održavanje.

U ovom članku ćemo detaljno razmotriti prednosti veštačkih živih ograda, kako se instaliraju u vaše dvorište, kao i savete za njihov pravilan izbor.

Prednosti veštačkih živih ograda

Veštačke žive ograde nude brojne prednosti u odnosu na prirodne ograde. Prva i najvažnija prednost je minimalno održavanje. Dok prirodne ograde zahtevaju redovno zalivanje, orezivanje i borbu protiv štetočina, veštačke ograde ne zahtevaju nikakvo posebno održavanje. One zadržavaju svoj zeleni izgled tokom cele godine, bez obzira na vremenske uslove​^.

Hajde da vidimo koje su još prednosti ovih ograda:

Visok nivo privatnosti

Veštačke žive ograde pružaju visok nivo privatnosti i sigurnosti. One su neprovidne, što znači da štite vaš dom od radoznalih pogleda prolaznika, posebno ako živite u gusto naseljenom području ili u prometnoj ulici​​. Osim toga, veštačka živa ograda uspešno smanjuje buku, što doprinosi mirnijem i prijatnijem okruženju u vašem dvorištu​.

Estetika

Jedna od glavnih prednosti veštačkih živih ograda je njihov izgled. Dostupne su u različitim visinama (od 0,5m do 2m) i bojama, omogućavajući vam da izaberete opciju koja najbolje odgovara estetici vašeg doma​. Izgledaju poput prave trave, stvarajući prirodan i atraktivan ambijent bez potrebe za redovnim održavanjem.

Praktičnost

Veštačke žive ograde, kako kažu stručnjaci iz Feroplet Svet Žice, veoma su jednostavne za postavljanje. Mogu se montirati na metalne stubove, zateznu žicu ili direktno na postojeće ograde, čime se omogućava brza i efikasna instalacija. Ove ograde su otporne na vremenske uslove i ne zahtevaju šišanje, zalivanje niti posebnu negu, što vam štedi vreme i novac.

Materijali i trajnost

Veštačke žive ograde su napravljene od visokokvalitetnih materijala kao što su pocinkovana žica i polipropilenske trake koje imitiraju izgled trave. Ovi materijali su otporni na UV zračenje i vremenske uslove, što garantuje dug vek trajanja i postojanost boje.

Ekonomski aspekti

Cena veštačkih živih ograda varira, ali se generalno kreće od 990 dinara po kvadratnom metru. Besplatna dostava često je dostupna, što dodatno smanjuje ukupne troškove. Mnogi prodavci nude i popuste na veće količine, čineći ove ograde ekonomičnim izborom za ograđivanje velikih površina.

Ovo je idealno za one koji imaju ideje za ograđivanje dvorišta​, a žele da izbegnu visoke troškove održavanja. Na taj način, one predstavljaju dugoročnu uštedu i jednostavno rešenje za one koji žele lepo uređeno dvorište uz minimalan trud i troškove.

Kako se veštačka živa ograda instalira

Instalacija veštačkih živih ograda je relativno jednostavna i može se obaviti bez potrebe za profesionalnim alatima ili posebnom opremom. Većina proizvođača nudi detaljna uputstva za montažu koja uključuju postavljanje panela na već postojeće ograde ili direktno u zemlju.

Prvo je potrebno izmeriti površinu koju želite da pokrijete i izabrati odgovarajuću visinu i gustinu ograde. Nakon toga, paneli se jednostavno pričvršćuju pomoću kablova ili kopči koje dolaze u pakovanju.

Postupak uključuje postavljanje panela na metalne stubove, zateznu žicu ili na postojeće ograde. Ovaj proces je brz i jednostavan, omogućavajući vam da lako i brzo prilagodite svoj prostor, dok istovremeno pružate dodatnu privatnost i estetski ugođaj vašem dvorištu.

Saveti za izbor najbolje veštačke žive ograde

Pri izboru veštačke žive ograde važno je da obratite pažnju na materijale od kojih je ograda napravljena. Kvalitetni materijali, poput UV otpornog polietilena, osiguravaju da će ograda zadržati svoj izgled dugi niz godina bez gubljenja boje. Ovaj materijal je otporan na vremenske uslove, uključujući sunčevu svetlost, kišu i vetar, što znači da neće izbledeti ili se deformisati tokom vremena.

Proverite konstrukciju ograde, posebno okvir i mrežu. Čvrsta mreža i dobro pričvršćeno lišće su važni za dugotrajnost i stabilnost ograde. Deblje mreže pružaju bolju podršku i manje su sklone deformacijama tokom vremena​.

Kvalitetne veštačke ograde treba da imitiraju teksturu, boju i oblik prirodnih živih ograda. Obratite pažnju na gustinu i aranžman lišća - gušće ograde pružaju bolju privatnost i estetski su privlačnije. Birajte ograde sa različitim nijansama zelenila kako bi izgledale što prirodnije​.

Iako veštačke žive ograde zahtevaju minimalno održavanje, važno je povremeno ih očistiti kako bi zadržale svoj privlačan izgled. Birajte modele koji su jednostavni za čišćenje i održavanje. Razmislite o redovnom brisanju ili pranju ograde kako biste uklonili nagomilanu prašinu i ostale nečistoće, čime ćete osigurati da vaša ograda uvek izgleda kao nova.

 

foto: Image by 4045 on Freepik

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži