Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Ako ideš automobilom na put ovo moraš da znaš
 
 

Ako ideš automobilom na put ovo moraš da znaš

putovanje-kolimaKad ovog leta krenete na put, upamtite ovo: neke stvari u vašim kolima mogu biti jednako opasne kao i prepreke na putu.

Instrument tabla

Široko korišćena hemikalija koja sprečava paljenje delova kola, poznata kao HBCD, može imati štetne efekte po vaše zdravlje.

Studija objavljena 2009. godine u časopisu Enviormental International pokazala je da se ova toksična supstanca može naći u prašini na instrument tabli i volanu, što znači da je vozači često udišu.

Zaštitite se: Usisivajte svoj automobil barem jednom nedeljno, ili kupite portabl HEPA filter za vazduh. Osim prašine pokrivene sa HBCD, ovaj filter pročišćava i alergene.

Unutrašnji vazduh

Onaj ugodni miris novog auta dolazi od sveže farbe, tapa­ci­runga, dezodorana­sa i plastike iz unutraš­njosti kola. Ali ta prijatna aroma ima svoju cenu: tajvanska studija iz 2007. godine pokazuje da zapravo udišete potencijalno kancerogene isparljive hemikalije poznate kao isparljive organske materije (IOM).

Zaštitite se: IOM ostaju u vazduhu dugo nakon što nestane miris, a njihov nivo se povećava kada se auto zagreje. Stoga, birajte parking u hladu. Ako je parkiranje na suncu neizbežno, Centar za ekologiju u Mičigenu savetuje da koristite zaštitni pokrivač za stakla, kao i da ostavite prozore malo otvorene, da otrovna isparenja mogu da izlaze napolje.

Muzika

Nije pametno da odvrnete radio do daske, to može biti opasno za vaše srce, navodi se u istraživanju sprovedenom 2009. godine u Južnoj Koreji.

Istraži­vanje je pokazalo da su muškarci koji su se redovno izlagali buci jačoj od 85 decibela, nakon devetogodišnjeg perioda imali značajno viši sistolni krvni pritisak od onih koji su bora­vili u tihim okruženjima. Maksimalni nivo zvuka koje proizvode stereo uređaji u kolima često prelazi 100 decibela, piše "Mens helt" (Men's Health)

Zaštitite se: Obični razgovor ima nivo oko 60 decibela, što je bezbedno i kod dužeg izla­ganja, navodi se u izveštaju Nacionalnog instituta za zdravlje SAD. Predlažemo da u svom autu izvedete zvučni test: odvrnite svoju omiljenu muziku do daske i za to vreme pričajte uobičajenom jačinom glasa. Sada polako utišavajte muziku sve dok jasno ne čujete svoj glas.

Tempomat

Uključivanje tempomata (uređaja za automatsko održavanje brzine) može usporiti brzinu reakcije čak za pet sekundi, navodi su u ovogodišnjoj nemačkoj studiji, u kojoj su test vozači dovođeni u nepredviđene situacije u magli, ili u krivinama.

Zaštitite se: Tempomat uključujte samo na dugim ravnim deonicama i po sunčanom danu. A i kada ga uključite, držite oba stopala na podu, spremni da zakočite ako je neophodno.

Izvor: Mondo

This content has been locked. You can no longer post any comment.