Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Tehnika Top 3 proizvoda za održavanje metalnih i drvenih površina
 
 

Top 3 proizvoda za održavanje metalnih i drvenih površina

Imate laminat u kući, baštenski nameštaj vam je većinski drven ili je ugradna kuhinja od punog hrasta? Možda ste vlasnik lokala opremljenog najmodernijom ugostiteljskom opremom od metala? Bilo da tragate za novim ili dodatnim rešenjima, proizvodima koje morate kupiti ili ih možete sami napraviti, izdvajamo vam 3 koja provereno rade.

 

Boje za metal - Zaštita i estetika u jednom premazu

Kako vam se čini ideja da jednim proizvodom osvežite izgled vaših metalnih površina, a ujedno im i produžite rok trajanja? Boje za metal napravljene su upravo sa tim ciljem, te se na njih možete osloniti da sačuvaju metal od korozije, bez obzira na to da li se nalazi u zatvorenom ili na otvorenom prostoru. Ne samo da će značajno smanjiti formiranje rđi, već će pozitivno raditi i protiv mehaničkih oštećenja, a poseban benefit jeste i osvežen izgled koji je zagarantovan.

Šta vam je krajnji i najvažniji cilj koji želite da postignete obnovnom metalnih površina uz pomoć boja za metal će na kraju biti presudan prilikom odabira tipa i proizvođača boja. Za industrijske svrhe preporučuju se epoksidne boje za metal, kako su izuzetno efektivne u borbi protiv korozije bez obzira na to da li se nanose kao prvi ili među premaz. Ovaj tip boja često se sreće u brodskoj industriji, koristi se za održavanje mašina, objekata i vozila, ali i za mostove i niz drugih čeličnih konstrukcija.

Kada je reč o održavanju i zaštiti metalnih površina u sklopu domova ili bašta koriste se uljane ili akrilne boje za metal. Njihove glavne karakteristike su to da se brzo suše i lako premazuju, kao i da prodiru duboko u metal kao što je to slučaj sa bojama na bazi ulja. Sve su popularnije i 3u1 farbe za metal iskustva govore, posebno za ograde, prozore i vrata.

Da bi boja bila što efektnija i lakše se nanela bitno je površinu pravilno pripremiti, što podrazumeva pre svega uklanjanje naslaga boja i rđe, brušenje i čišćenje površina. Pre nego što se krene na premazivanje može se naneti i prajmer za metal sa ciljem da dodatno doprinese vezivanju boje. U zavisnosti od tipa boje, proizvođača i površine, boju ćete nanositi valjkom, četkom ili čak prskanjem, a za što bolje rezultate se preporučuje nanošenje više tankih slojeva. Redovnim čišćenjem metalnih površina održavaćete dugotrajnost boja, a to da li će završni izgled biti mat ili sjajan možete čak i promeniti nanošenjem završnog premaza.

Laneno ulje i vosak - Ekološka alternativa

Možda zvuči previše jednostavno, ali ovaj tip proizvoda donosi rezultate kako na drvetu, tako i na metalu. U slučaju drvenih površina, laneno ulje je oduvek poznato kao odličan borac protiv vlage i niza spoljašnih uticaja, poput snega i jakog sunca. Posebno se preporučuje za drveni baštenski nameštaj, kako će mu dati na elastičnosti i time sprečiti lomljenje usled lošeg uticaja sunca i vode. Laneno ulje nakon nanošenja prodire duboko u drvo, dok na vrhu formira tanak zaštini sloj i zbog toga je toliko efektivno. Ovo ulje ubraja se u ona koja se suše, te je pogodno i za premazivanje nameštaja unutar doma. Još jedan od benefita ulja od lana je i to da ističe boju drveta, te je vrlo jeftin način da osvežite izgled nameštaja bez da morate da kupujete nove komade. Pored toga što se može nanositi četkom, dobar metod je i premazivanje krpom. Pre nanošenja na drvo treba ga dobro pripremiti, a poseban akcenat treba staviti na ravnomerno brušenje drveta i ukljanje prašine.

Još jedna ekološka opcija za održavanje drvenih i metalnih površina jeste i mineralni vosak, koji je idealan za poliranje. Vosak se najčešće koristi za ciljem zaštite od vlage, ali je takođe i idealan način da date nov izgled površinama i time im produžite vek. Prilikom kupovine voska bitno je naglasiti za koji tip površine vam je potreban, kako postoji više vrsta voska i najbolje će efekte imati ako se pravilno nanese na odgovarajuću površinu. Nakon što vosak nanesete četkom ili krpom, tanak sloj koji se stvori biće snažna zaštita od niza spoljašnih uticaja, i to ne samo u ime estetike. Najčešća primena voska je za poliranje drvenih podova, jer im daje prepoznatljiv sjaj.

Pre nego što se upustite u osvežavanje metalnih i drvenih površina krenite sa ovim savetima u potragu za odgovarajućim proizvodima i posvetujte se sa profesionalcima o pravilnom načinu nanošenja. Cene pomenutih proizvoda varijaju u zavisnosti od proizvođača, ali i za manje od 500 dinara možete rešiti sve vaše muke.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži