Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Tehnika Planirate da promenite izgled drvenog nameštaja - koji proizvodi nam mogu pomoći?
 
 

Planirate da promenite izgled drvenog nameštaja - koji proizvodi nam mogu pomoći?

U potrazi ste za načinom da osvežite svoj dom i udahnete novi život starim komadima nameštaja? Bilo da se radi o nameštaju za enterijer ili eksterijer, pravi izbor proizvoda može učiniti čuda. U ovom članku, istražićemo različite vrste boja i premaza koji su dostupni na tržištu, kako bi vaš nameštaj ponovo zasijao punim sjajem.

 

Prvi korak: priprema i reparacija

Prvi korak koji je potrebno da preduzmete je priprema materijala. Ovo podrazumeva uklanjanje starih slojeva farbe i čišćenje. Iako ova faza zahteva nešto vremena i strpljenja, što bolje ovo obavite, to će kasniji rezulatati farbanja da budu kvalitetniji i dugotrajniji.

Prilikom uklanjanja starih slojeva farbe može doći do pucanja ili otpadanja manjih delova drveta. Ukoliko vam se ovo desi ili je vaš nameštaj već imao ovakva oštećenja, upotrebite git za drvo.

Git ili kit za drvo je proizvod koji se koristi za popunjavanje pukotina, rupa i oštećenja na drvetu. Kit za drvo obezbeđuje čvrsto i ravno površinsko punjenje, a nakon farbanja se ne primećuje. Takođe, vrlo se lako se oblikuje i brzo suši, pa vam neće oduzeti puno vremena.

Tri vrste boja za drvo - kako napraviti pravi izbor?

Kada je priprema obavljena i materijali spremni za farbanje sledi odabir. Izbor boje za drvo u najvećoj meri je određen time kakvim uslovima će nameštaj da bude izložen. U suštini možete birati između: akrilnih, uljanih i boja na bazi vode. U nastavku ćemo objasniti kako napraviti pravilan izbor između ovih boja.

Kada izabrati uljanu boju za drvo?

Uljane boje su odličan izbor za drvo kada želite dugotrajnu zaštitu i završni sloj koji je otporan na vremenske uslove. Uljane boje su posebno pogodne za spoljašnje drvene površine jer pružaju dobru zaštitu od vlage i UV zračenja.

Idealni uslovi za nanošenje uljane boje su temperatura od 20-25 ℃ i vlažnost vazduha koja ne prelazi 65%. U ovim uslovima će se sušenje odvijati najadekvatnije.

Ono što je važno upamtiti je da je pre nanošenja uljane boje, važnoda drvena površina bude potpuno suva kako bi se izbegle neželjene promene boja ili pojava neujednačenosti, fleka i slično.

Kada izabrati akrilnu boju za drvo?

Akrilna boja za drvo je odličan izbor za drvo kada želite postići dekorativni i zaštitni premaz koji se uz to i brzo se suši. Akrilne boje za drvo biće odličan izbor za nameštaj u unutrašnjosti, pre svega jer su akrilne boje bezopasne i imaju blag miris, što ih čini pogodnim za upotrebu u prostorijama u kojima borave alergične osobe ili deca.

Zbog odličnog završnog rezultata akrilne boje su dobre za elemente poput komode, police ili nameštaja za terase.

Ako odaberete akrilnu boju s povećanom otpornošću na UV zrake, možete je koristiti za spoljašnje površine koje su izložene suncu i ostalim vremenskim uticajima.

Akrilne boje drvo se jednostavno rastvaraju, samo sa vodom. Pritom ove boje se jako brzo suše i nanose se u jednom sloju, pa su sjajan izbor onda kada je vreme presudan faktor.

Kada izabrati boju za drvo na bazi vode?

Boju za drvo na bazi vode treba izabrati kada želite ekološki prihvatljivu opciju koja je sigurna za upotrebu u zatvorenom prostoru, brzo se suši i ne sadrži toksične materijale.

Ako bojite drvo koje će biti unutar kuće ili stana, boje na bazi vode su dobar izbor jer ne emituju štetne isparenja i imaju slab miris. Boje na bazi vode se brže suše od uljanih boja, što je korisno ako želite da završite posao brzo.

Velika prednosti boja na bazi vode je što pružaju dobru pokrivnu moć i dostupne su u raznim bojama. Takođe, boje na bazi vode su najjednostavnije za upotrebu, pa su idelane za amatere.

Ono što se “zamera” bojama na bazi vode je što su one manje otporne na vremenske uslove, pogotovo na UV zrake, pa je i njihov vek trajanja nešto kraći. Takođe, nanose se u nekoliko slojeva, a zahteva se nakon sušenja i nanošenje zaštitnog laka. Važno je napomenuti da pre nanošenja boje na bazi vode, površina drveta treba biti dobro pripremljena i očišćena, a ponekad je potrebno i naneti takozvani prajmer.

Da sumiramo, akrilne boje su brzosušeće i otporne na vremenske uticaje i daju estetski najefikasnije rezultate, dok uljne boje pružaju dugotrajnu zaštitu i duboki sjaj. Boje na bazi vode su ekološki najprihvatljivije, imaju manje jak miris i brže se suše.

Takođe, za sam kraj obratite pažnju na vrstu alata koja ćete koristiti za nanošenje, kao što su četke ili valjci, jer to može uticati na kvalitet završnog sloja. Jeftinije četke se često osipaju, pa ma to može otežati posao.

Takođe, ukoliko ste se opredelili za akrilne boje, treba da znate da postoje četke isključivo namenjene ovoj vrsti boja, zatim četke koje se mogu koristiti i za akrilne i za uljane boje. Boje na bazi vode su najmanje zahtevne u pogledu izbora četke.

Stigli smo do kraja sa savetima. Nadamo se da će vam biti od koristi i da će vam olakšati posao. Nama preostaje još samo da vam poželimo: srećan rad!

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži