Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Kako se rešiti tamnih podočnjaka i kolutova ispod očiju
 
 

Kako se rešiti tamnih podočnjaka i kolutova ispod očiju

Tamni podočnjaci i kolutovi ispod očiju mogu više učiniti osobu starijom nego bore ili seda kosa. Ipak, najčešće možete minimizirati pojavu tamnih podočnjaka ispod očiju i u nekim slučajevima ih potpuno ukloniti. Evo nekoliko korisnih saveta.

Metoda 1 – Rešite uzrok problema

Redovno spavajte

Zbog nedostatka sna, koža postaje bleda i pojavljuju se tamni podočnjaci ispod očiju. Prije odlaska na spavanje, obavezno uklonite šminku oko očiju. U protivnom, vaše oči će izgledati umornije kako budete starili. Spavajte dovoljno i redovno – u proseku je odrasloj osobi potrebno između sedam do devet sati sna. Alkohol negativno utiče na kvalitet sna.

Ukoliko imate alergije, lečite ih.

Alergije su čest uzrok diskoloracije kože ispod očiju. Ako je alergija koren vašeg problema, morate izlečiti alergiju. Sezonske alergije se uspešno leče adekvatnim lekovima. Ako su tamni kolutovi ispod očiju konstantni, možda imate alergiju na hranu ili na određene hemikalije u vašem domu ili na radnom mestu. Razgovarajte sa dermatologom, koji će vam pomoći da otkrijete uzrok alergija. Čest oblik alergije koji uzrokoje tamne podočnjake ispod očiju je alergija na gluten (alergija na belo brašno).

Ublažite začepljenost nosa

Začepljen nos može prouzrokovati tamne kolutove ispod očiju, jer su vene koje se protežu od oka do nosa natečene.

Ispravno se hranite

Unosite u organizam hranu bogatu vitaminima i konzumirajte dosta tečnosti. Celi niz problema sa kožom mogu se pripisati nedostatku vitamina. Tamni kolutovi ispod očiju često su posledica nedostatka K i B12 vitamina. Reducirajte unos soli u organizam – prevelik unos soli takođe može dovesti do neželjenih crnih kolutova i tamnih podočnjaka.

Odmarajte

Odmaranjem smanjujete stres i napetost, koji vas sprečavaju da redovno spavate i jedete. Odmaranjem ćete pomoći koži ispod vaših očiju. Na koži se reflektuju fizičke i mentalne slabosti, pa nemojte zaboraviti da se odmarate.

Postoje slučajevi tamnih podočnjaka icrnih kolutova ispod očiju, na koje, na žalost, ne možemo uticati. Oni su sledeći:
Pigmentacijske i žilne nepravilnosti, izloženost suncu,c rte lica – tamni kolutovi ispod očiju mogu biti posledica senki koje se prirodno stvaraju na vašem licu, zbog vaših crta lica.

Metoda 2: prirodni preparati

Kriške krastavca

Krastavac se odavno koristi za osvežavanje kože oko očiju. Stavite po jednu krišku krastavca ispod očiju, tako da pokrijete tamne podočnjake. Ponavljajte ovaj postupak svaki dan, u trajanju od deset minuta. Oči držite zatvorenim.

Hladne kesice čaja ili kockice leda

Dnevno stavljajte hladne kesice čaja ili kockice leda ispod očiju. Praktikujte ovaj postupak ujutru, lezite i držite oko deset minuta i ne zaboravite zatvoriti oči.

Zamrznuta kašika

Stavite kašiku u frižider i ostavite je tamo desetak minuta. Zaleđenu kašiku stavite na podočnjake i tamne kolutove ispod očiju i držite dok se kašika ne ohladi na sobnu temperaturu.

Metoda 3: kozmetička rešenja

Krema za područje oko očiju sa vitaminom K i retinolom
Kao što smo već naglasili, tamni kolutovi ispod očiju mogu biti posledica nedostatka vitamina K. Bez obzira na uzrok, kreme za kožu koje sastoje ovaj vitamin i retinol smanjuju diskoloraciju kože. Dugotrajna potreba ove kreme donosi najbolje rezultate. Pre upotrebe kozmetike, testirajte proizvod na vašoj koži. Sve što iritira kožu može dovesti do neugodnih podočnjaka ispod vaših očiju.

 

Izvor: kakonapraviti.net
Foto: lepotaizdravlje.rs

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži