Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Muči vas stomačni virus? Lek je origano!
 
 

Muči vas stomačni virus? Lek je origano!

Ako vas spopadnu grčevi u stomaku, mučnina, proliv i povišena telesna temperatura, posegnite za začinom kojeg sigurno imate u kuhinji.

Verovali ili ne, začin koji koristimo za špagete ili picu može da izleči nezgodne simptome koje imamo kad nas uhvati najteži oblik stomačnog gripa, takozvani norovirus.

Američki naučnici sproveli su istraživanje koje je pokazalo da jedinjenje karvakrol iz origana, zaslužno za specifičan miris i ukus mediteranske biljke, može da bude vrlo efikasno u uništavanju norovirusa.

Otkrili su da origano ima moć da uništi proteinski sloj koji okružuje i štiti norovirus. Uništavanjem zaštitnog sloja norovirusa, origano omogućava belim krvnim zrncima i antivirusnim lekovima da uđu u virus i da ga unište.

Studija objavljena u časopisu “Applied Microbiology” sprovedena je na mišjem obliku norovirusa, a tek treba da se dokaže efikasnost origana i kod ljudi. Trenutno ne postoji vakcina ili lek isključivo za norovirus, pa je zato ovo istraživanje veoma važno za razvijanje potencijalne vakcine.

- Moramo da nastavimo s istraživanjima, ali očigledno je da karvakrol na jedinstven način napada viruse – izjavila je vođa istraživačkog tima dr Keli Brajt.

Norovirus može da bude jedan od izazivača gastroenteritisa, a neki od simptoma su mučnina, povraćanje, proliv, groznica i bolni grčevi. Vrlo je zarazan i prenosi se putem kapljica u vazduhu, korišćenjem istog posuđa ili odeće, a bolest obično traje nekoliko dana.

Izvor:MojeZdravlje

Foto: ulleo

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži