Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Kako očuvati zdravlje kolena?
 
 

Kako očuvati zdravlje kolena?

Koleno predstavlja najsnažniji zglob u telu čoveka, koji je zapravo osnova većine svakodnevnih aktivnosti, dok je pri mirovanju ono nosilac čak 80% njegove ukupne telesne težine. Upravo zbog toga što je koleno zglob čija je uloga esencijalna za funkcionisanje svakoga od nas, važno je edukovati se u vezi sa očuvanjem njegovog zdravlja, odnosno u vezi sa rizicima koji mu prete. U tekstu koji sledi ćemo se baviti upravo temom očuvanja dobrog zdravlja, odnosno prevencijom oboljenja kolena.

 

 

Oštećenje kolena i osteoartritis

Jedan od najčešćih oblika artritisa kolena jeste osteoartritis, koji može biti posledica kako starosne dobi obolelog, tako i nepravilnih pokreta i široke palete povreda. Ovo oboljenje podrazumeva trošenje hrskavice, koje dovodi do mogućnosti međusobnog i direktnog trenja kostiju jedne o drugu. Simptomi koji mogu uputiti na dijagnozu osteoartitisa jesu između ostalog i bol, otok i ukočenost. Odgovor na pitanje adekvatne metode lečenja ovog stanja zavisi od njegovog stadijuma, te možemo govoriti o izvesnim izmenama životnih navika zarad ublažavanja simptoma, ali i operaciji kolena, kada je pacijentu neophodno veštačko koleno. Moderna medicina oslobađa ovakve zahvate glasa o dugom i kompleksnom oporavku uvođenjem fast-track (i fastest fast-track) koncepta ubrzanog oporavka, koji značajno povećava zadovoljstvo pacijenata i čini rešavanje ovog značajnog zdravstvenog problema bržim i bezbolnijim.

Fast i fastest fast-track koncept

Nakon što je 2007. godine doktor Aleksandar Lažetić uveo fast-track koncept ubrzanog oporavka u našu medicinsku praksu, pacijenti u Srbiji pred sobom imaju mogućnost da nakon operacije kolena budu vertikalizovani već nekoliko časova nakon operacije, tačnije uvođenjem fastest fast-track koncepta oni istoga dana mogu biti otpušteni na nastavak oporavka u kućnim uslovima. Značajno kraći stacionarni tretman pacijenata i multidisciplinarni pristup, koji pomaže da se minimalizuje rizik od komplikacija predstavlja korak ka kojem je medicina u ovom kontekstu dugo težila, tačnije korak dalje ka što efikasnijem lečenju ovog zgloba i održavanju njegovog dobrog zdravlja, a samim time i dobrog kvaliteta života ortopedskih pacijenata.

Izmene u pogledu stila života

U cilju očuvanja dobrog zdravlja kolena, potrebno je prilagoditi određene životne navike. Ovo se pre svega odnosi na gubitak kilograma, ukoliko se eventualno borite sa viškom istih, kao i uvođenje fizičkih aktivnosti u svakodnevicu, koje će doprinositi kako održavanju normalne telesne mase, tako i jačanju mišića koji će podržavati koleno. Prilikom vežbanja je važno imati na umu da nije preporučljivo ponavljanje istog pokreta ili dodatno opterećivanje već povređenog zgloba. Za zdravlje kolena konkretno, potrebno je izbegavati vežbe koje uključuju klečanje, kao i trčanje nizbrdo. S druge strane, aktivnosti poput šetanja i plivanja će pomoći da se zglob održi u takoreći radnom stanju, a mišići ojačaju. U vezi sa izmenama životnih navika, a zarad očuvanja dobrog zdravlja zgloba o kojem govorimo, važno je načiniti i određene promene u pogledu ishrane. Balansirana ishrana će pomoći da se telesna masa dovede u normalu i održi na željenom nivou, a takođe je preporučljivo kroz hranu unositi kolagen, koji predstavlja gradivni materijal za izgradnju hrskavice.


Ukoliko se suočavate sa bolovima u predelu kolena, ukočenošću ili otokom, obratite se odabranom lekaru specijalisti, koji će na osnovu stanja vašeg kolena (ali i vašeg ukupnog zdravstvenog stanja) doneti zaključak u vezi sa najadekvatnijom metodom lečenja. Budući da je koleno zglob koji je izuzetno važan za čitavu paletu svakodnevnih aktivnosti, nemojte zanemarivati signale koje vam šalje i pobrinite se da održite njegovo valjano zdravlje.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži