Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje 8 zdravih zamena za šećer
 
 

8 zdravih zamena za šećer

Većina ljudi koji imaju probleme sa kilažom se trudi da izbegava slatkiše. Međutim, ono što mnogi ne znaju je da postoji toliko zdravih zamena za šećer koje su sasvim bezbedne za korišćenje. Šećer je glavni sastojak mnogih slatkiša i kolača, pa zahvaljujući njegovom slatku ukusu mnogi postaju takozvani zavisnici od šećera. Naravno, potpuno je razumljivo što o negativnim posledicama prekomernog unosa šećera razmišljamo tek kad stanemo na vagu ili pred letnju sezonu. U najgorem slučaju, ovo može imati i negativne posledice po naše opšte zdravstveno stanje. Bitno je da se o tome misli pre nego što problem postane toliko ozbiljan da je potrebno obratiti se lekaru.

 

Nudimo vam 8 zdravih zamena za šećer koje možete uključiti u svoju ishranu kako biste bezbrižno uživali u slatkišima koje volite.

Informitišite se pre nego što donesete odluke koje utiču na vaše zdravlje

Prekomerni nivo šećera u krvi može da dovede do problema kao što su gojaznost, dijabetes 2, srčane i razne hronične bolesti. Postoje prirodni i veštački šećeri, ali, uprkos tome što mnogi misle da su veštački šećeri loši po naše zdravlje, to nije sasvim tako. Bitno je naglasiti da svi veštački seceri nisu nezdravi. Štaviše, oni se preporučuju dijabetičarima jer ne luče glukozu u organizmu. Zaslađivači kao što su sorbitol, monitol, ksilitol, saharin i acesulfam K su veštačkog porekla, ali ne luče glukozu. Ljudima koji pate od dijabetesa, ili su na dijeti, ovo je jako bitno budući da njima ne bi trebalo da se menja nivo šećera u krvi. Prirodni šećeri su:
●saharoza
●glukoza
●fruktoza
Saharoza ima indeks slasti 1, referentna je, što znači da u odnosu na nju gledamo na ostale. Glukoza (IS=0,74) i fruktoza (IS=1,73) takođe spadaju u prirodne šećere, koji su sastavni deo hrane, koja je obično niskokalorična i natrijumska. Prema tome, ovi šećeri su neophodan deo ishrane i potrebno ih je unositi u organizam.

Postoji i nekoliko zdravih zamena za šećer koje možete koristiti

Naravno, ukoliko vam je gubitak kilograma cilj, uvek možete koristiti zdrave zamene za šećer, koje mogu biti podjednako ukusne. Na sajtu mrsavljenje.co možete pročitati sve o najnovijim trendovima u svetu fitnesa i zdravlja. Razvnovrstna isharana, sa puno proteina i minerala je neophodna ukoliko se ozbiljno bavite nekim sportom, ili želite da poboljšate opšto zdravsveno stanje. Prema tome, mi vam predlažemo da svakako u svoju ishranu uključite i zdrave zamene za šećer, bez obzira na to da li imate neki ozbiljniji zdravstveni problem ili ne.

Alt: Med, jedan od 8 zdravih zamena za šećer

Caption: Kao jedan od najpoznatijih zdravih zamena za šećer, med predstavlja namirnicu koja se može naći u skoro svakom domaćinstvu jer je zdrav i lak za čuvanje.

Med - jedan od najzdravijih zamena za šećer

Med je prirodni invert, što znači da se on sastoji od 50 % glukoze i 50 % fruktoze. Pored toga što je zdrav, med je izuzetno lak za održavanje. Jako se teško kvari s obzirom na to da ima jako mali procenat vode u sebi. Med sadrži dosta nutrijenata, kao što su antioksidanti i minerali. Sa druge strane, med je i dosta kaloričan, pa nije preporučljivo jesti ga u prekomernim količinama. Ukoliko želite da promenite svoj stil života, bitno je da naučite da je umerenost u svemu ključna kada je reč o zdravoj ishrani.

Urmin sirup

Urmin sirup ne sadrži rafinisane šećere i zbog toga je poznat kao jedna od najzdravijih zamena za šečer. Bogat je vlaknima i magnezijumom, a urme se često nazivaju i najzdravijim voćem na svetu. Dobija se ekstrakcijom plodova po prirodi slatkih urmi, i odlična je preporuka za ljude sa niskim nivoom šečera u krvi.

Kokosov šećer

Jedan od najbogatijih izvora vitamina i minerala, kokosov šećer je odlična zamena belom i smeđem šećeru, budući da sadrži vitamine B1, B2, B3 i B6. Iako takođe prilično kaloričan, kokosov šećer sardži kalijum, cink i gvožđe, pa predstavlja jednu od zdravijih zamena šećeru. Iako je njegova hranljiva vrednost mnogo veća od ostalih šećera, može se preporučiti i osobama koje su na režimu ishrane jer žele da smršaju, pa i dijabetičarima, budući da kokosov šećer reguliše nivo holesterola u krvi.

Alt: Kosos

Caption: Kokosov šećer sadrži razne vitamine i minerale, ima visoku hranljivu vrednost, i reguliše nivo holesterola.

Javorov sirup

Javorov sirup je prirodni zaslađivač koji se vadi iz stabla šećernog, crnog ili crevnog javora.Ovaj zaslađivač sadrži dosta antioksidanata i minerala kao što su mangan, potasijum, cink, kalcijum i gvožđe. Ipak, treba se koristiti umereno, jer takođe sadrži dosta kalorija.

Ekstrati stevije

Stevija je biljni ekstrat koji ne sadrži kalorije, pa se preporučuje deijabetičarima i ljudima koji imaju problem sa kilažom. Ipak, znatno je slađa od šećera, pa je treba konzumirati umereno. Lako se uzgaja u kućnim uslovima, ali recepte u kojima se koristi kao zamena za šećer treba prilagoditi ili pomešati steviju sa drugim zaslađivačima.

Ksilitol

Ksilitol se dobija od kukuruza ili breze. Mnogo je manje kaloričan od belog šećera (skoro 40%) pa mu predstavlja odličnu zamenu. Kao i sirbitol, ksilitol može da bude podjedanko sladak kao šećer, ali ne podiže nivo šećera u krvi.

Monaško voće

Monk fruit ili u prevodu monaško voće sadrži posebne antioksidante koji se zovu mogrozidi i oni mu daju karakterističan sladak ukus. Kao i steviju, najbolje je pomešati ga sa drugim zaslađivačima, jer je takođe i mnogo slađi od običnog šećera.

Melasa

Melasa je proizvod koji se dobija od šećerne repe ili šećerne trske. Iako nastaje kao sporedni proizvod pri proizvodnji šećera, sirup od melase sadrži i mnoge hranljive sastojke, kao što su magnezijum, fosfor, kalijum i kalcijum.

Alt: Melasa

Caption: Iako nastaje kao sporedni proizvod od šećerne trske, melasa je mnogo zdravija od šećera.

8 zdravih zamena za šećer i njhova upotreba

Kada birate neke od 8 zdravih zamena za šećer o kojima smo pričali, bitno je da obratite pažnju na deklaraciju i da kupujete organske proizvode. Postoji mnogo proizvoda koji sadrže veštačke arome koje treba izbegavati. Takođe, ukoliko patite od povišenog krvnog pritiska, dijabetesa, srčanih oboljenja ili ste u drugom stanju, uvek je bolje posavetovati se sa lekarom u nekoj od zdravstvenih ustanova. Nikako ne donosite odluke koje se tiču zdravlja na svoju ruku!

foto: Pexel

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži