Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Šta je SPF i kako se najbolje zaštiti od sunca?
 
 

Šta je SPF i kako se najbolje zaštiti od sunca?

Najbolje kreme za sunce mogu biti ključan faktor u održavanju zdravlja kože, jer predstavljaju jedan od najefektivnijih načina zaštite od štetnog UV zračenja.

 

Da li svakodnevno koristite SPF i zašto ne?

Prekomerno izlaganje suncu može dovesti do hiperpigmentacije (pojave fleka i mrlja na licu i telu), prevremeno starenje kože, pa čak i rak kože.

Kreme sa SPF faktorom (Sun Protection Factor ili faktor zaštite od sunca) nam određuju koliko dugo možemo biti izloženi suncu, bez da se koža ošteti - stoga je ključno da izaberete visokokvalitetan preparat koji će vam pružiti adekvatnu protekciju.

Kako postoji mnogo mitova u vezi SPF krema, u narednim redovima ćemo sa vama podeliti korisne savete. Izaberite najbolju kremu za sunčanje!

Šta predstavlja SPF oznaka i brojevi na pakovanju krema za sunčanje?

SPF predstavlja faktor zaštite od sunce, a prikazuje se brojem od 15 do 50+.

Vrlo je važno da napomenemo da se SPF na pakovanju ne odnosi isključivo na intenzitet zaštite, već i na vreme tokom kojeg je vaša koža zaštićena.

Preciznije, broj iza SPF-a nam govori koliko dugo je UV zračenju potrebno da “izgori” vašu kožu dok koristite taj preparat u odnosu na količinu vremena bez kreme za sunčanje.

Na primer, ako imate SPF faktor 30, to znači da ćete biti zaštićeni od sunca 30 puta duže nego što biste bili bez kreme sa SPF faktorom.

Vreme koje je potrebno da vaša koža “izgori” ili pocrveni zavisi od više različitih faktora poput klimatskih uslova, vašeg trenutnog tena, genetike i slično - u proseku je to između 5 i 20 minuta.

Takođe, bitno je napomenuti da ne postoji krema za sunčanje koja pruža 100% zaštitu od sunca (uglavnom pružaju 98-99% protekcije), pa je važno biti oprezan i ne izlagati se najvećem suncu.

Šta su oznake UVA i UVB na pakovanju SPF kreme?

UVA i UVB zraci su vrste ultraljubičastog (UV) zračenja koja dolaze od sunca. Oba tipa zračenja mogu da utiču na zdravlje kože, ali na različite načine.

UVA zraci su dugotalasni i prodorni u dublje slojeve kože.

Oni su glavni uzrok starenja kože i fotostarenja, što uključuje bore, tamne mrlje i smanjenje elastičnosti kože.

UVA zraci mogu prodreti kroz oblake i prozore, pa su prisutni tokom celog dana, čak i kada je oblačno.

UVB zraci su kraćeg talasnog oblika i uglavnom se apsorbuju u gornje slojeve kože.

Oni su glavni uzrok sunčanih opekotina i drugih akutnih promena na koži. UVB zraci su najjači tokom letnjih meseci, posebno tokom perioda od 10 ujutro do 4 popodne.

Šta su plusići i oznaka PA na pakovanju krema za sunčanje?

Plusići (+) na pakovanju kreme sa SPF faktorom ukazuju na dodatnu zaštitu od UVB zraka. Što više plusića, to je veća zaštita.

Međutim, oznaka SPF se odnosi samo na zaštitu od UVB zraka, dok UVA zraci mogu biti jednako štetni kao i UVB. Stoga, potražite kreme sa SPF faktorom koji su označeni i kao "broad spectrum" ili "širokog spektra", što znači da pružaju zaštitu od i UVA i UVB zraka.

Oznaka PA (Protection Grade of UVA) ukazuje na zaštitu koju krema pruža od UVA zraka, i predstavlja japansku klasifikaciju.

PA+ pruža minimalnu zaštitu od UVA zraka, dok PA+++ pruža najveću zaštitu. Imajte na umu da mnoge kreme sa SPF faktorom koje se prodaju u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama nemaju oznaku PA, pa je potrebno utrošiti nešto više truda da pronađete kvalitetnije preparate.

Koliko kreme za sunce treba naneti na kožu?

Kada nanesete kremu sa SPF faktorom, treba da bude dovoljno da se pokrije cela regija kože koju želite da zaštitite. Preporučuje se da se koristi količina koja je ekvivalentna veličini jedne kafene kašičice za lice i vrat, i to oko 30 minuta pre izlaganja suncu ako koristite mineralnu kremu za sunce. Ukoliko koristite fizičku kremu za sunce, ona deluje momentalno, te se iste sekunde stvara zaštitna barijera i možete izaći napolje.

Kada je potrebno ponovo naneti kremu za sunčanje?

Kada je u pitanju ponovno nanošenje kreme za sunčanje, preporučuje se da se krema nanosi na svaka dva sata ili češće ako ste u vodi ili se znojite.

Takođe, treba imati na umu da krema za sunčanje nije jedino sredstvo za zaštitu od sunca. Preporučuje se da nosite zaštitnu odeću, šešir i sunčane naočare i da izbegavate dugotrajno izlaganje suncu, pogotovo u periodu kada je sunce najjače.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i poučan, te da smo uspeli da vam razbijemo sve mitove i dodelimo relevantne informacije kako biste se bez muke odlučili za najbolju kremu za sunce!

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži