Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Prevenirajte rane nakon dugotrajnog oporavka i neaktivnosti
 
 

Prevenirajte rane nakon dugotrajnog oporavka i neaktivnosti

Usled nemogućnosti da se samostalno krećemo, zbog zdravstvenog stanja ili činjenice da je ležanje nužna faza oporavka, dolazi do pojave rana. Radi se o takozvanim dekubitus ranama. Iako, na prvi pogled zvuči bezazleno, pojava dekubitusa je ozbiljan problem, a ako se ne tretira adekvatno, dalje izaziva ozbiljnije zdravstvene probleme koji u najgorim slučajevima za posledicu mogu imati smrt. Prevencija je, u ovom slučaju, najbolja opcija, ali kako reagovati ako je već došlo do pojave rana? O tome govorimo u nastavku teksta.

U kojim slučajevima se javlja dekubitus

Jednostavno rečeno, usled pritiska koji traje, najčešće kao posledica ležanja, i to najčešće na mestima na kojima su kosti blizu kože, dolazi do pojave ishemije, odnosno nedostatka krvi, ćelijske smrti i pojave otvorenih rana, dekubitusa, ili dekubiti. Pravi naziv za, dekubitus i precizniji zapravo, je ulceracija nastala zbog pritiska.

Dekubitus se najčešće pojavljuje u sljedećim slučajevima i kod sledećih pacijenata:
posle preloma kuka;
posle preloma butne kosti ili karalice;
kod osoba sa invaliditetom;
kod osoba kojima sledi oporavak posle hiruške operacije,
posle saobraćajnih nesreća, v kod osoba koje iz bilo kog razloga ne mogu samostalno da promene položaj ležanja duže od sat vremena.
Dekubitus rane se pojavljuju na onim delovima tela koji trpe prtisak tokom ležanja. Tako je najčešća pojava dekubitusa na: karalici, laktu, vratu, leđima.

Postoje četiri stepena dekubitusa:

I stepen je najmanje opasan i rezultira pojavom crvenila na koži nakon ležanja dužeg od sat vremena;
II stepen dekubitusa rezultira stvaranjem mehura na koži, a delimično je zahvaćeno i potkožno tkivo;
III stepen dekuubitusa za polsedicu ima promenu boje kože, koja postaje smeđe boje, tkivo je nekrotično, vidljiv je mišić. Kod trećeg stepena dekubitusa uvek je prisutna infekcija.
IV stepen i najozbiljniji dekubitus rezultira stvaranjem se dubokg ulkus, mišić je potpuno razoren i vidljiva je kost. I u ovom slučaju infekcija je uvek prisutna.

Rešenja za dekubitus

Preventivno delovanje, odnosno ono koje će uopšte sprečiti pojavu dekubitusa je najbolje naravno. Kako ne bi došlo do pojave dekubitusa potrebno je da pacjient menja položaj ležanja na pola sata. S obzirom na to da pacijenti u najvećem broju slučajeva nisu u stanju da sami to čine, nude se dva rešenja. Jedno je angažovanje lica koje bi se brinulo o o pacijentu i stalno menjalo njegov položaj. Ovde se javlja kao problem činjenica je potrebno angažovati lice koje će biti prisutno 24 časa, a drugi problem može da bude stanje pacijenta, odnosno neke povrede ne dopuštaju promene položaja.

Drugo, znatno praktičnije i jednostavnije rešenje je dekubit dušek ili antidekubitni dušek. Ovo je dušek koji se koristi kako ne bi došlo do pojave dekubitusa, a primenjuje se i kada je već došlo do pojave dekubitusa kako bi ubrzao proces oporavka i lečenja. Upravo iz ovih razloga, ovaj dušek se koristi u bolničkim ustanovama kod pacijenata kod kojih postoji rizik da će doći do pojave dekubitusa.

Dekubit dušek radi na principu vazdušnih komora. Naizmeničnim punjenjem i pražnjenjem komora na dekubitus dušeku oslobađa se prtisak od ležanja i sprečava se nastajanje dekubitusa. Antidekubitni dušek je primenjiv u kućnim uslovima, nisu potrebni posebni uslovi za njegov rad i jednostavan je za rad, pa ga pacijenti kada su otpušteni na kućno lečenje kao preventivno sredstvo kupuju upravo antidekubitni dušek. Cena dušeka zavisi od modela, pa se tako na našem tržištu mogu pronaći dekubit dušeci od 8.900 dinara, pa sve do 18.000 dinara.

U slučaju ozbiljnijih dekubitus rana kao dodatna sredstva za lečenje se koriste i antidekubit kreme, zatim gaze i flasteri. Važno je da naglasimo da su ovo pomoćna sredstva. Tako se flasteri koriste za brže saniranje rana kako bi se ona sačuvala od infekcija, bakterija ili drugih stranih tela. Antidekubit krema se koristi kako bi smanjimla osipe, dehidrataciju kože i tako umanjila šanse za pojavu dekubitusa.

Važno je da naglasimo da lečenje ozbiljnih dekubitus rana nikako ne obavljate na svoju ruku. Lečenje ovakvih dekubitus rana se obavlja uz stručni nadzor lekara. Tako se dekubitus rane I i II stepena mogu lečiti u kućnim uslovima, dok je u slučaju dekubitus rana III i IV stepena, obavezna lekarska intervencija, a u slučaju da rana uporno ne zarasta pribegava se operaciji.

Nadamo se da su vam naši saveti bili od koristi. Dekubitus zaista može da bude ozbiljan problem, ukoliko se ne uoči na vreme i ne tretira adekvatno. Sa druge strane, pravovremeno uočavanje problema i preventivno delovanje uz upotrebu antidekubit dušeka i sredstava su vaši najveći saveznici!

foto: www.freepik.com

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži