Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Kako rešiti probleme sa varenjem?
 
 

Kako rešiti probleme sa varenjem?

Neprijatan osećaj u želucu, gorušica, nadutost i mučnina su samo neki od simptoma problema sa digestivnim traktom. U narednom tekstu, navešćemo najbitnije medicinske preporuke koje će verovatno rešiti probleme sa varenjem. Međutim, ukoliko osećate ozbiljne bolove, svakako bi trebalo da se obratite izabranom lekaru.

 

Šta izaziva probleme sa varenjem?

Kako biste pronašli efikasno rešenje za probleme sa varenjem, pre svega bi trebalo da znate koji su glavni uzroci ovog problema. Pored najčešćih virusnih ili bakterijskih infekcija, još neki od uzročnika su i nezdrav način života, loš san, nepravilna ishrana, prekomerna konzumacija alkohola i duvana, te svakodnevno izlaganje stresnim situacijama. Takav stil življenja prvenstveno utiče na poremećaj crevne mikroflore, što kasnije „otvara vrata” većim zdravstvenim problemima.

Zašto je pravilno varenje bitno? Kakvu ulogu ima?

Pošto se u ljudskim ćelijama nalazi skoro dve trećine imunog sistema, pravilno varenje hrane je izuzetno ključno za održavanje zdravog života. Redovno čišćenje digestivnog trakta na taj način garantuje zdravlje creva i čuva sve dobre bakterije.
Po logici stvari, glavna uloga digestivnog trakta jeste da potpomaže uklanjanje štetnih materija iz tela. Kao sporedna, ali gotovo jednako važna uloga se ujedno nameće i snadbevanje organizma hranljivim materijama.

Konzumirajte hranu bogatu vlaknima

Kako biste održavali zdravlje vašeg digestivnog trakta, izuzetno je važno da redovno jedete hranu bogatu vlaknima. Preporučeni dnevni unos iznosi oko 30 grama vlakana dnevno, a namirnice u kojima ih ima najviše su mahom voće, povrće i žitarice. Ukoliko se problemi neprijatnosti javljaju za vreme obroka, preporučujemo da se fokusirate na „zelenu ishranu” (kupus, salata, spanać) te na fodmap dijetu. Pasulj, ali i ostale mahunarke su izvrstan izvor vlakana tako ih takođe treba ubaciti u ishranu.

Ne žurite dok jedete

Pored toga što remeti iskustvo uživanja u hrani, brzo unošenje hrane može dovesti do gutanja vazduha. To kasnije može prouzrokovati osećaj nadutosti ili neprijatne gasove, a u većini slučajeva dolazi i do nepotrebnog „prejedanja” hranom. Stoga je osnovna preporuka lekara da ne žurite dok jedete, te da svaki zalogaj žvaćete natenane (između 20 i 40 puta). Takvim potezom ćete verovatno produžiti obrok za par minuta, ali ćete svakako pomoći pravilnom varenju.

Redovni obroci sa malim pauzama između

Ukoliko imate jedan do dva obroka dnevno i ne razmišljate previše o vremenu kada unosite hranu, preporučujemo da okrenete novi list i napravite dnevni plan obroka. Lekari savetuju da treba unositi hranu na svaka tri sata, te da je poželjno da se između obroka konzumiraju voćne salate ili orašasti plodovi. Što se tiče doručka, ne treba ga odlagati već jesti najkasnije sat vremena nakon ustajanja iz kreveta. Neredovni obroci ili pauze bi mogli ozbiljno naškoditi vašem digestivnom traktu, stoga reagujte pravovremeno.

Koristite začine!

Mnoge tradicionalne kuhinje, a na čelu sa indijskom i kineskom, koriste raznolike začine u gurmanske, ali i medicinske svrhe. Evo nekoliko dodataka hrani koji će definitivno pomoći vašem digestivnom traktu:
● Kurkuma – ublažava gorušicu i sprečava gasove.
● Cimet – smanjuje nadutost i smiruje stomak.
● Kumin – značajno ubrzava proces varenja.
● Đumbir – odličan je lek protiv mučnine.

Naravno, preporuka je unositi navedene proizvode što više, kako kroz hranu, tako i kroz čajeve ili druge napitke (a posebno u kombinaciji sa ceđenim limunom).

Rešite se stresa

Stres i te kako utiče na psihičko i fizičko zdravlje čoveka, tako da bi trebalo da izbegavate sve neprijatne situacije. Ukoliko se dugo borite sa mentalnim problemima, pokušajte da razgovarate sa nekim, zaista bilo kim i sigurni smo da će problemi ubrzo nestati. Težite ka tome da svaki dan obavite nešto što do sada niste, vodite dnevnik, obilazite nove lokacije i uživajte u svakoj sekundi života. Trening, između ostalog, takođe može biti jedan od načina uz pomoć kojeg ćete se rešiti viška stresa.

Kako rešiti probleme sa varenjem? Trenirajte!

Premda na „prvu loptu” deluje da redovna fizička aktivnost nije naročito važna za varenje, istina je zapravo sasvim drugačija. Osim toga što se odražava na telesnu strukturu, treniranje stimuliše kontrakciju mišića čime omogućava neosetan rad sistema za varenje hrane. S tim u vezi, lekari preporučuju da što pre nabavite potrebnu opremu za trening (strunjača, vijača, elastične trake za vežbanje itd.) i otpočnete sa treninzima. Za najbolje rezultate, vežbajte četiri do pet puta nedeljno u trajanju od 45 minuta.

Pijte puno tečnosti!

Tečnost igra ključnu ulogu u raspoređivanju hranljivih materija, tako da je izrazito bitno da unosite dovoljne količine vode. Kako bi vam ispijanje tečnosti prešlo u naviku, preporučujemo da sa sobom uvek nosite flašicu vode (kupite neku sa interesantnom porukom ili printom). Takođe, u dnevni plan ishrane obavezno ubacite i namirnice bogate tečnostima, poput krastavca, ananasa, breskvi, grožđa ili trešanja (naravno, u zavisnosti od sezone). Tim potezom ćete olakšati razlaganje hranljivih materija i samim tim značajno potpomoći varenju hrane.

Ovo su bili samo neki od medicinskih saveta kojih se treba pridržavati ukoliko imate problema sa varenjem. U slučaju da bolovi i dalje ne prestaju, posavetujte se sa lekarima ili farmaceutskim radnicima.

● https://unsplash.com/photos/c3KZP4azG6g

● https://unsplash.com/photos/kcA-c3f_3FE

● https://unsplash.com/photos/0U7xx2X60YE

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži