Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Psi na nivou šestomesečnih beba
 
 

Psi na nivou šestomesečnih beba

pasNaučnici su konačno dokazali ono što većina vlasnika pasa već zna – naši četvoronožni prijatelji mogu da tumače izraze lica kao pravi detektivi. Ne samo da razumeju verbalne komande, nego i prate čovekov pogled i pokušavaju da pogode šta on hoće od njih, pokazalo je istraživanje objavljeno u žurnalu „Current Biology“.

Mađarski istraživači su pokazali da će psi čak pratiti naš pogled i pokušavati da uspostave kontakt očima. Ova studija otkriva da „psi komuniciraju sa ljudima kao i šestomesečne bebe“, smatra jedan od istraživača Jožef Topal sa mađarske Akademije nauka.

Topal i njegove kolege proučavale su 29 pasa. Njima je prikazan film o ženi koja ponekad gleda pravo u psa i zove ga po imenu, a nekad okreće glavu i gleda u predmet pored nje. U većem broju slučajeva, psi su reagovali na pogled i na reči žene na filmu, ali kada je ona gledala u stranu, nisu je pratili. Topal je uveren da je takvo ponašanje usađeno u pse viševekovnim druženjem sa čovekom.

„Psi su evoluirali da žive sa ljudima“, kaže Topal. „Dobili su nove veštine koje samo pomažu njihovoj interakciji sa ljudima“.

„Kada psi uče verbalne komande, oni uče strani jezik“, smatra Deleta Džouns, 48-godišnja dreserka pasa iz Kalifornije.

„Psi prirodno govore jezikom tela i facijalne ekspresije. To im je mnogo prirodnije.

Ako ste ikad gledali pse u parku, sigruno ste primetili da oni međusobno razmenjuju poglede i tako ocenjuju koji od njih je dominantan, a koji podređen“.

Ona smatra da i bebe dok ne razviju veštinu govora, koriste sistem komunikacije kao i sve društvene životinje.

Kasnije će se više oslanjati na reči, dok će se psi uvek više zanimati za govor tela.

Izvor: B92

This content has been locked. You can no longer post any comment.