Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? Kako smanjiti potrošnju goriva?
 
 

Kako smanjiti potrošnju goriva?

Gorivo konstantno poskupljuje, a standard opada. Stoga je svaka ušteda važna. Na primer, ukoliko potrošite sedam umesto osam litara benzina na 100 kilometara, u novčaniku će vam ostati oko 160 dinara više.


Kako najbolje uštedeti na gorivu? Neretko ćete čuti savete da na posao možete da idete biciklom, gradskim prevozom ili peške. Međutim, šta ako nema odgovarajućeg prevoza, biciklističkih staza ili je suviše daleko da biste pešačili? Tu su i paklene letnje vrućine i sibirske zime.

Uostalom, mnogo je ljudi koji svakodnevno na posao idu autobusom, ali automobil moraju da koriste u okviru privatnih obaveza. Pogledajmo zato kako možemo da smanjimo potrošnju goriva.

Način vožnje

Oštra vožnja će i najštedljiviji automobil pretvoriti u zver koja nezasito guta gorivo. Uzmite neki mali gradski model, kao što su VW Polo ili Renault Clio, bez obzira na generaciju, sa najmanjim benzinskim motorom i počnite da jurcate po gradu.

Shvatićete ubrzo da mogu da „popiju“ neverovatnu količinu benzina, uprkos snazi od samo 60 ili 70 KS. Dakle, teška noga na gasu će i najmanji i najlakši automobil učiniti neisplativim. Kod dizelaša je situacija znatno bolja, ali ni to ne znači da možete da vozite reli svaki put kad sednete za volan.

Smirenijom vožnjom štedite i kada su u pitanju gume, kočnice, kvačilo, amortizeri i mnogo drugih komponenti.

Održavanje distance

Često ćete čuti savet da ostavite dovoljno mesta do automobila ispred vas, kako ne biste bespotrebno kočili, pa zatim ubrzavali. Međutim, ukoliko vozite u gradskoj zoni ili u blizini grada, konstantno će vas preticati druga vozila i ubacivati se u tu prazninu.

Svaku put kad se neko ubaci ispred vas, moraćete da usporite da biste ponovo napravili dovoljnu distancu. Zatim će se tu ubaciti neko drugi... Da li je potrebno da objašnjavamo dalje?

Tako ćete se naći u situaciji da na semaforu nećete biti prvi ili drugi u koloni, već sedmi ili osmi, što znači da postoji dobra šansa da ćete morati da sačekate sledeće zeleno.

Dakle, ovaj savet pratite na otvorenom putu – u saobraćajnoj gužvi on je od slabe pomoći.

Crveno svetlo

Često je mnogo bolje ubrzati i stići na zeleno svetlo na semaforu, nego lakom nogom na papučici gasa dočekati crveno, pa zatim ponovo pokretati vozilo iz mirovanja. Dakle, sporije nije uvek ekonomičnije.

Start-stop sistem

Ovaj sistem ima sve više savremenih automobila, a proizvođači kažu da u gradskoj vožnji može da smanji potrošnju za 2-3 odsto. Ukoliko ste očekivali više, moraćemo da vas razočaramo – najmanje goriva se troši upravo prilikom stajanja u mestu. Jednostavno, motor tada radi bez gotovo ikakvog opterećenja, osim ukoliko je aktivan klima uređaj, grejanje i slično.

Pritisak u gumama

Veliki broj testova napravljenih od strane proizvođača automobila i pneumatika pokazao je koliko je važan ispravan pritisak vazduha u pneumaticima. Takođe je neverovatno koliko malo vozača u našoj zemlji redovno proverava pritisak.

Kada ste vi poslednji to uradili? Da li se poklapao sa preporučenim?

Ovo je već dobro poznat problem. Najveći broj vozača jednostavno zaboravi da razmišlja o pritisku u pneumaticima. Napravite zato sebi podsetnik. Gotovo svaki mobilni telefon danas ima mogućnost da vas redovno podseća na važne obaveze, pa iskoristite to.

Imajte u vidu da na nekim benzinskim pumpama kompresori za vazduh ne pokazuju tačan pritisak, pa preporučujemo da ih proverite. Zaustavite se na pumpi, obavite proveru, a zatim idite do vulkanizera i učinite isto.

Pritom ne zaboravite da se pritisak u pneumaticima ne meri nakon duže vožnje, pošto se tada zagreju i pritisak zbog toga poraste. Dakle, izaberite dve ili tri benzinske pumpe i jednog ili dva vulkanizera koje ćete posetiti tog dana. Krenite od jednog do drugog i pre svake provere ostavite dovoljno vremena da se pneumatici ohlade. Sva merenja zapisujte kako biste lakše doneli konačan zaključak.

Takođe, ne pokušavajte da uštedite većim pritiskom od propisanog, pošto ćete tako samo doprineti bržem i nepravilnijem habanju gazeće površine pneumatika, a brže će stradati i razni elementi oslanjanja.

Olakšajte automobil

Lakše vozilo troši manje goriva – logično. Međutim, šta je to što možete da izbacite iz prtljažnika a da osetno utiče na potrošnju goriva? Odgovor je jednostavan – uglavnom ništa.

Izbacite li rezervni točak, možete se naći u situaciji da morate da zovete šlep službu. Možda da kupite „onaj“ sprej za krpljenje pneumatika? To bi možda bila dobra ideja da živite u Švajcarskoj ili Holandiji. U Srbiji – teško. U našoj zemlji zbog udarnih rupa postoji velika mogućnost da napravite teško oštećenje na gumi ili da oštetite felnu, te sprej za krpljenje pneumatika neće biti od koristi.

Sporije na autoputu

Kada vozite po autoputu, možete da uštedite znatnu količinu goriva ukoliko spustite brzinu na 90 km/h. Istraživanja su pokazala da pri toj brzini trošite preko 20% goriva manje nego pri 120 km/h. Naravno, ovo su okvirni podaci, obzirom da je u igri zaista veliki broj faktora.

Pri visokim brzinama, kakve razvijamo na autoputu, otpor vazduha je naš glavni neprijatelj, a on drastično raste sa povećanjem brzine.

Prebacite u viši stepen prenosa

Čim dostignete željenu brzinu, prebacite u najviši (odgovarajući) stepen prenosa i nastavite vožnju u njemu. I ovo je jedan od savršeno logičnih saveta, koje svi uglavnom poštuju, bez potrebe za specijalnom obukom.

Klima uređaj

Verovali ili ne, korišćenje klima uređaja može da poveća potrošnju i do 25% u nekim slučajevima. Dakle, ukoliko želite da štedite, zaboravite na klimu. Po nepisanom pravilu, kod starijih automobila klima osetnije povećava potrošnju, a kod novijih manje.

Otvoreni prozori

Pri većim brzinama otvoreni prozori drastično utiču na aerodinamiku, te je tada bolje da uključite ventilaciju. Uostalom, kada idete brzo, u zavisnosti od temperature, možete da spustite jedan ili dva prozora za nekoliko centimetara i imaćete sasvim dovoljno provetravanja, a aerodinamika neće biti značajno narušena.

Bez grejanja u mestu

Nekada se savetovalo da automobil grejemo u mestu i po petnaest minuta pre kretanja, ali danas stručnjaci kažu da treba krenuti već posle 30 sekundi ili najviše minut pri veoma niskim temperaturama. Naravno, dok je motor hladan, podrazumeva se veoma lagana vožnja, bez visokih obrtaja i naglog ubrzavanja.

Na ovaj način takođe štedimo gorivo – ne stojimo u mestu sa nepotrebno upaljenim motorom (i ne iritiramo komšije ukoliko imamo nekog starog dizelaša).

Uređaji za smanjenje potrošnje

Razni magneti koji se montiraju na crevo za dovod goriva predstavljaju samo magnete za naivne kupce sa viškom novca. Da stvarno funkcionišu, zar mislite da ih odavno ne bi ugrađivali u fabrici? Jednom od proizvođača/prodavaca takvih proizvoda u SAD zabranjeno je da se na bilo koji način bavi njihovom promocijom i proizvodnjom, a kažnjen je i novčanom kaznom od 4,2 miliona dolara.

Ispravan motor

Ukoliko motor nije ispravan, zaboravite sve prethodne savete dok ga ne popravite ili bar dovedete u iole prihvatljivo stanje. Kako možete očekujete ekonomičnost sa, na primer, lošom kompresijom?

I druge prateće komponente utiču na potrošnju goriva. Prljav filter vazduha će više nego osetno uticati na potrošnju kod motora sa karburatorom (pokazalo se da kod savremenih motora nema razlike). Proverite i svećice.

Zaključak

Pored svega navedenog, glavni faktor koji utiče na smanjenje potrošnje goriva jeste čovek, što znači da je način vožnje ipak najvažniji.

Neka motor bude ispravan (ili što ispravniji), uključujući i prateće komponente, proveravajte pritisak u pneumaticima, krećite na vreme i nadajte se da nećete naleteti na saobraćajnu gužvu.

 Autor: Tim sajta PolovniAutomobili.com
Foto: PolovniAutomobili.com

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži