Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Šumadijski okrug Slava i Dan Univerziteta u Kragujevcu
 
 

Slava i Dan Univerziteta u Kragujevcu

Sa posebnim zadovoljstvom Vas pozivamo da povodom Slave Univerziteta Sveti apostol i jevanđelista Jovan Bogoslov i Dana Univerziteta, u petak, 21. maja 2021. godine, sa početkom u 11:00 sati u Svečanoj sali Rektorata propratite sečenje Slavskog kolača, a zatim od 12:00 sati, u amfiteatru Pravnog fakulteta i Svečanu akademiju povodom obeležavanja 45. godine od osnivanja Univerziteta.

 

Davne 1838. godine u Kragujevcu, u Šumadiji, posejana je klica visokog obrazovanja. Ukazom kneza Miloša Obrenovića od 01. jula 1838. godine osnovan je Licej Knjaževstva Serbskog – prva visokoškolska institucija u modernoj Srbiji. Za rektora Liceja u Kragujevcu postavljen je Atanasije Nikolić, školovani inženjer, profesor matematike, zemljomerija i načertanija.

Rođenjem visokog obrazovanja u Kragujevcu i Srbija se ustrojila kao moderna evropska država jer, da bi jedan grad postao grad, a država – država, ona se morala utemeljiti na znanju, savremenom obrazovanju, na svesti o sebi, na akademskom umu koji čuva baštinu i, sa istorijskom vizijom onoga što dolazi, gradi svoju budućnost. 1839. godine, Licej je odvojen od Gimnazije, a osim Uputstva ministarstva iz 1838. godine da se gimnazijama da humanistički karakter, u Srbiji tada nisu postojali zakoni o obrazovanju. Šta će se i kako predavati zavisilo je od ministarstva prosvete i samih nastavnika. Izučavali su se filosofija, opšta istorija, matematika, geometrija, fizika, prirodno pravo, statistika Evrope, nemački jezik, francuski jezik, tolkovanje jevanđelja, crtanje, a od 1841. godine na Liceju se za potrebe državne službe otvara prva godina prava, kao začetak pravnog fakulteta. A koliko je dalekosežan bio ovaj osnivački događaj potvrdila je savremenost, koju možemo razumeti samo u duhu ove tradicije. 138 godina kasnije, na temeljima Liceja Knjaževstva Serbskog i u težnji za očuvanjem svog duhovnog, akademskog i kulturnog nasleđa, 21. maja 1976. godine Univerzitet u Kragujevcu nije „iznova“ osnovan, već mu je tada vraćen oreol najvažnije novovekovne srpske akademske dragocenosti.

Osnivanju Univerziteta u Kragujevcu, kao ustanovi sa misijom i spremnošću na izazove budućnosti, kao instituciji koja čuva i gradi nacionalne i evropske, intelektualne i kulturne vrednosti, prethodilo je otvaranje dva odeljenja fakulteta Univerzitet u Beogradu: Mašinskog i Ekonomskog, koja su počela sa radom krajem 1960. godine.

U sastav Univerziteta kasnije ulaze 5 fakulteta: Ekonomski, Mašinski, Pravni, Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu i Pedagoško-tehnički fakultet u Čačku, kao i dva naučnoistraživačka instituta: Institut za strna žita u Kragujevcu i Institut za voćarstvo i vinogradarstvo u Čačku.

Danas Univerzitet u Kragujevcu u svom sastavu ima 12 akreditovanih fakulteta sa statusom pravnog lica koji se nalaze u 6 gradova centralne Srbije: Kragujevcu, Čačku, Jagodini, Kraljevu, Užicu i Vrnjačkoj Banji. Trinaesta članica Univerziteta je Univerzitetska biblioteka kao biblioteka opšte naučnog karaktera, čija je delatnost u funkciji nastavno-naučnih i istraživačkih procesa na Univerzitetu, a 2019. godine Univerzitet dobija i svoju četrnaestu članicu, Institut za informacione tehnologije. Na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu danas studira preko 20 000 studenata na više od 120 studijskih programa, na svim nivoima studija, u svih pet naučnih polja. Studijske programe realizuje više od 1100 nastavnika i saradnika i preko 600 istraživača.

foto: Arhiva KragujevacOnline / nekadašnji centar Kragujevca

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži