Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Srbija JKS / Novih 28 javnih beležnika položilo zakletvu
 
 

JKS / Novih 28 javnih beležnika položilo zakletvu

Javnobeležnička mreža u Srbiji je jača za 28 novih javnih beležnika, koji su položili zakletvu pred ministarkom pravde Republike Srbije Majom Popović.

 

„Zaklinjem se svojom čašću da ću poštovati pravni poredak Republike Srbije i da ću delatnost javnog beležnika obavljati zakonito, savesno, pošteno i nepristrasno“, izgovorili su i potpisali novi javni beležnici u Ministarstvu pravde, na svečanoj ceremoniji polaganja zakletve. Ministarka pravde Maja Popović tom prilikom je istakla da je u cilju postizanja potpune i jednake zastupljenosti javnobeležničkih mesta, imenovala nove beležnike za područja 19 osnovnih sudova. Ukazala je da poverena javna ovlašćenja iziskuju najviši stepen odgovornosti u obavljanju delatnosti koju su odabrali, te da kroz svoj rad opravdaju poverenje koje im je dato ovim izborom. Predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić zahvalio je ministarki Popović i Ministarstvu pravde na podršci i zalaganju za jačanje javnobeležničke profesije, kao stuba pravne sigurnosti u Republici Srbiji.

„Od novih javnih beležnika očekujemo da javnobeležnički sistem u Srbiji učine još efikasnijim“, rekao je Cvejić i izrazio uverenje da će oni, zajedno sa 197 javnih beležnika koji već obavljaju svoje dužnosti, nastaviti da opravdavaju poverenje koje je beležnicima ukazano i da garantuju sigurnost pravnog prometa u Republici Srbiji. „Javno beležništvo u Republici Srbiji je od 2014. godine, kada je uspostavljeno, ostvarilo osnovne funkcije javnog beležništva – a to su zaštita prava stranaka, ubrzanje i kontrola pravnog prometa i olakšanje rada pravosuđu. Na te rezultate smo ponosni, ali smo istovremeno svesni da se na tome ne smemo zaustaviti i da je naš zadatak da stalno unapređujemo profesiju, da jačamo i širimo mrežu javnih beležnika“, naglasio je Cvejić. Predsednik JKS je upozorio i da će se na plećima novih kolega od samog početka nađi obaveza da budu dostojni profesije kojoj od danas pripadaju.

„Dužnost mi je da vam kažem i da je važno da budete svesni da se propust jednog javnog beležnika odražava na celu javnobeležničku profesiju. Mi moramo imati visok prag tolerancije i u svemu moramo da pokažemo dostojanstvo i stručnost“, rekao je Cvejić. Javnobeležnička komora Srbije raspisala je ove godine u februaru, po rešenju ministra pravde, Konkurs za imenovanje javnih beležnika za upražnjena mesta i nakon sprovedenog postupka dostavila Ministarstvu pravde mišljenje o prijavljenim kandidatima.

Za javnog beležnika može biti imenovana osoba sa završenim pravnim fakultetom, položenim pravosudnim i javnobeležničkim ispitom, kao i sa najmanje pet godina radnog iskustva na pravnim poslovima. Među novim beležnicima je osam advokata i devet dojučerašnjih javnobeležničkih pomoćnika, kao i jedan javni tužilac. Sedmoro novih javnih beležnika dobiće Beograd, dvoje Niš, po jednog javnog beležnika na ovom konkursu dobili su gradovi Novi Sad, Zrenjanin, Zaječar i Čačak, kao i opštine Mali Iđoš, Aleksandrovac, Kovačica, Blace, Irig, Smederevska Palanka, Lajkovac, Lučani, Temperin, Vlasotince, Sečanj, Čajetina, Arilje, Rača i Kosjerić.

Sa 28 novih javnih beležnika, u Srbiji će biti ukupno 225 javnobeležničkih kancelarija, koje će biti otvorene kada novi javni beležnici prođu dalju proceduru i ispune uslove u pogledu prostorija i opreme. U ovom trenutku, još nema javnih beležnika za područja osnovnih sudova u Dimitrovgradu, Knjaževcu, Majdanpeku i Sjenici, za koje se na ovogodišnjem konkursu nisu javili kandidati koji ispunjavaju uslove.

foto: Javnobeležnička komora Srbije

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži