Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Srbija Put u samostalnost - kako da se odselite iz roditeljske kuće?
 
 

Put u samostalnost - kako da se odselite iz roditeljske kuće?

Roditeljska ljubav i podrška ono je što nas održava i oblikuje u našim formativnim godinama. Međutim, svi pre ili kasnije osetimo da je došlo vreme da se odvojimo od roditeljske kuće i započnemo samostalan život. Nije uvek jednostavno prepoznati kada je vreme za promene, pa ni krenuti ka njima. Stoga ćemo kroz tekst pokušati da sa vama prođemo kroz čitav proces odvajanja od porodice, kako biste i sami znali koji su to sve koraci koji će vas čekati na vašem putu.

 

Kako da znate kada ste spremni?

Za svakoga period razvoja može biti drugačiji, kao i put kojim želi da pođe. Mladi se najčešće od svojih porodica odvajaju kada započnu studije u novom gradu ili nađu posao. Pa čak i da nema velikih promena u vašem životu, već se smatrate dovoljno zrelo i smelo da se upustite u samostalni život, i to je sasvim u redu. Međutim, postoje određeni znaci koji će potvrditi da li ste spremni da napravite odlučujući korak. Par pitanja na koja biste morali odgovoriti pre donošenja odluke su:

  • Da li ste finansijski dovoljno samostalni da možete da plaćate svoj stan i račune?
  • Da li se osećate odgovorno po pitanju kućnih i ostalih obaveza koje će vas čekati kada budete živeli sami?
  • Da li želite da se promenite okruženje, upoznate nove ljude i doživite nova iskustva?
  • Da li mislite da ćete bolje živeti sami nego sa svojom porodicom?
  • Da li se emocionalno osećate dovoljno zrelo i stabilno da napustite roditeljski dom?

Ne moraju nužno svi odgovori na ova pitanja da budu potvrdni, ali mogu biti smernica koja će vam pokazati u kom smeru želite da se vaš život menja. Pronađite stan koji vam u potpunosti odgovara Razmislite dobro o tome koliki budžet imate na raspolaganju za plaćanje osnovnih dažbina i troškova samostalnog življenja. Ukoliko zarađujete sasvim dovoljno da zadovoljite sve svoje potrebe, dajte sebi vremena da nađete stan koji u potpunosti odgovara vašim standardima. Proverite dobro kvalitet instalacija, pronađite odgovarajuću lokaciju i uređujte ga postepeno, po svom ukusu. Ako je, pak, vaš budžet nešto manji ili vam roditelji i dalje finansijski pomažu, možda ćete želeti da razmislite o pronalaženju cimera. Deljenje životnog prostora ko nije član vaše porodice može biti i te kako zabavno i nezaboravno iskustvo. Dobar cimer zlata je vredan, pa za početak možete iznajmiti stan sa nekim od bliskih prijatelja sa kojima se dobro slažete i čije navike se poklapaju sa vašim.

Šta će vam biti potrebno?

Prvenstveno, biće vam potrebna veština upravljanja sopstvenim životnim troškovima. To znači da ćete ozbiljnije morati da se pozabavite svojim finansijama i naučite se odgovornosti kada je novac u pitanju. Plaćanje kirije i računa je prioritet, ne zadužujte se i setite se da uvek možete pozvati u pomoć svoju porodicu ako u početku sve ne bude išlo glatko. Biće vam potrebno i vreme. U početku se može desiti da se povremeno vratite kod roditelja na kuvani ručak jer sami niste imali vremena ili niste znali šta da spremite. Sam proces odvajanja i navikavanja na nov život nije kratak, pa ćete postepeno sticati nove navike. Kuvaćete za sebe, čistiti za sobom i postati svesniji drugačijih okolnosti oko sebe. Potrebno je strpljenja, ali posle nekog vremena, bićete apsolutno naviknuti na svoju samostalnost, koju ne biste menjali nizašta na svetu. Da, toliko je dobro.

Spakujte se sami

Kako biste napravili prvi fizički korak ka novom stanu, moraćete da spakujete svoje stvari. Najbolje bi bilo da to uradite na miru, sami. Imaćete priliku da prođete kroz sve stvari i sitnice koje ste godinama čuvali u roditeljskoj kući. Nemojte ih nositi sve sa sobom. Ali, raščistite prostor, bacite sve što vam ne treba. Ukoliko roditelji ne nameravaju da vašu sobu pretvore u gostinjsku ili radnu sobu, ostavite nešto i u svojoj sada već staroj sobi, biće vam potrebno kada ponovo dođete u posetu. Pronađite sami agenciju koja će za vas transportovati sve stvari u novi dom. Ukoliko se nalazite na teritoriji Beograda, možete se obratiti agenciji Selidbe Beograd, koja će vašu selidbu učiniti mnogo jednostavnijom. Bitno je da se sami organizujete i spakujete, kako biste već na početku stekli osećaj samostalnog planiranja. Dalje sve dolazi polako, samo od sebe. Postepeno ćete se navići na novi stan, novo okruženje i biti spremni za dalje promene u vašem životu. Potrebno je samo napraviti prvi korak.

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži