Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Profesije sa najviše stresa
 
 

Profesije sa najviše stresa

Profesionalni vojnici, direktori kompanija za odnose sa javnošću, piloti i novinari, imaju najstresniji posao, pokazuje istraživanje američkih naučnika.

Najmanje stresa, s druge strane, trpe univerzitetski profesori, krojači, bibliotekari i frizeri.

Kako piše "Dejli mejl", stručnjaci sa univerziteta u Viskonsinu napravili su listu od 200 zanimanja i količinu stresa merili na osnovu fizičke zahtevnosti posla, rizika, potencijalne smrtnosti, putovanja i profitabilnosti.

Ispostavilo se da profesionalni vojnici i generali imaju najstresniji posao, jer osim što je fizički i psihički naporan, odgovorni su i za vojnike. Najstresniji civilni posao imaju vatrogasci koji se svakodnevno izlažu opasnostima i mnogo njih pogine ili biva povređeno.

Među najstresnijim zanimanjima je i direktor kompanije za odnose sa javnošću, pilot, izvršni direktor, fotoreporter, novinar, vozač, policajac.

"Za najmanje stresne profesije karakteristične su pozitivne povratne informacije koje dobijaju od klijenata, i ti ljudi su i ujedno srećniji. Tako je univerzitetski profesor kralj svog kraljevstva sa najviše ovlašćenja u učionici i pravom da studentima naređuje šta sve treba da urade", objašnjava stručnjak Toni Li.

U najmanje stresna zanimanja ubrajaju se i poslovi zlatara, službenika, laboratorijskog tehničara, nutricioniste.

 

Tanjug, B92

Foto: (sxc.hu)

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži