Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Kako se izboriti za sebe ako doživite mobing na poslu
 
 

Kako se izboriti za sebe ako doživite mobing na poslu

Zamislite situaciju, pronašli ste posao o kakvom ste oduvek maštali, uzbuđeni ste i puni elana. Međutim, nakon nekog vremena počinjete da osećate pritisak, i vaš rad odjednom nije cenjen, štaviše toliko je obezvređen da se pitate u čemu ste pogrešili, i da li je uopšte taj posao za vas. Dobijate verbalne kritike, koje nisu prilagođene radnom okruženju, a ponekad i psihički osećate da tonete jer se ova situacija konstantno ponavlja. Mobing na poslu je nažalost, česta pojava u današnje vreme. Mada je ova tema dobila na važnosti poslednjih 20-ak godina, mobing postoji mnogo duže.


Zlostavljanje na poslu ili mobing, podrazumeva verbalno ili psihičko zlostavljanje sa ciljem da se obezvredi rad pojedinca ili kolektiva. Predstavlja negativan uticaj na psihološko stanje zaposlenog, i to sa namerom da se izazove to stanje. Sve ovo se čini sa ciljem da se pojedinac oseti bezvredno, i da sam da otkaz na radnom mestu. Ovaj termin je prvi put opisan od strane psihologa Leymana. On je posmatrao posledice ovog ponašanja, i došao je do zaključka da su žrtve mobinga preživele istu traumu, kao oni koji su bili učesnici nekog rata.

Šta sve spada u mobing i koje su njegove odlike

Osobe koje na poslu maltretiraju kolege, često su nesvesne svog ponašanja i ne shvataju da nekome izazivaju traume. Postoji više elemenata i situacija koje se podvode pod mobing na poslu. Kada jedna ili više osoba šire dezinformacije o kolegama, sa ciljem da ta osoba napusti radno mesto, a da za sebe obezbede napredak u poslu. Javno ismejavanje fizičkih i psihičkih karakteristika neke osobe, je takođe česta pojava. Direktna izolacija osobe i zadržavanje za sebe bitnih informacija, kako bi se žrtva predstavila kao nesposobna ili nekompetetna za posao koji joj je dodeljen. Preterana kritika, sa ciljem da izazove sumnju kod žrtve u sopstvene sposobnosti, kao i zatrpavanje žrtve besmislenim poslovnim zadacima, zbog kojih ne može kvalitetno da obavlja posao zbog kog je i angažovana.

Česta pojava je i seksualno zlostavljanje na radnom mestu. Tu spada uznemiravanje i ucenjivanje žrtve. Mobing ima tri glavne karakteristike. Na prvom mestu je postojanje nasilnog ponašanja, od jedne ili više osoba, usmerenog prema žrtvi mobinga. Mobing na poslu nastaje iz konflikta, koji nije rešen i koji se vremenom produbio. Sam mobing traje duži vremenski period i ima tendenciju stalnog napredovanja. Dolazi do disbalansa moći u međuljudskim odnosima, pa se žrtva oseća sve ugroženije i pod ogromnim stresom. Mobing ima ogromne posledice, kako po samu žrtvu, tako i po njenu porodicu, koja sve to proživljava sa njom.

Borba kao rešenje

Ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji, važno je da odmah reagujete i da ništa ne ostavljate za kasnije. Zlostavljanje neće nestati preko noći, jer moberi su uporni, i ne odustaju dok ne vide efekte svog ponašanja. Svaki mobing na poslu se mora pismeno zabeležiti, i takođe obavezno je da obavestiti nadležne, koji se bave ovim problemom. Ako imate podršku kolega na poslu, mober može uvideti da je slabiji, i povući će se, jer dolazi do drugačijeg odnosa snaga.

Postoje brojna udruženja koja se bave ovom problematikom, i kojima se uvek možete obratiti za pomoć. Preuzmite kontrolu nad situacijom, i nikako ne pokazujte strah. Birajte reči koje upućujete moberu, da ih kasnije on ne bi upotrebio protiv vas. Nađite svoju grupu za podršku, nikako ne posustajte i ne dozvolite da vas neko maltretira. I zapamtite, mobing traje onoliko koliko mu se dozvoli da traje.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži