Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Bušilice za "sam svoj majstor" projekte
 
 

Bušilice za "sam svoj majstor" projekte

Bušenje rupa i uvrtanje vijaka kroz bilo koji materijal je jednostavno - sve dok imate pravi alat za posao. Ako ste zainteresirani za korišćenje bušilice za "sam svoj majstor" projekat, važno je da odaberete pravu vrstu bušilice. Takođe bi trebalo i pažljivo da pročitate uputstvo za upotrebu i sledite sigurnosne smernice kako biste izbegli povrede.

 

Kako odabrati uradi sam bušilice

Na tržištu postoji mnogo modela bušilica, a proizvođači redovno ažuriraju svoje proizvode kako bi uključili najnovija dostignuća u industriji. To znači da će čak i jedan proizvođač obično imati nekoliko različitih modela. Ali kako da znate koja bušilica vam je potrebna? Odgovor na pitanje zavisi od ličnih potreba i zadataka koje obavljate.

Dakle, nije lako odrediti koje su bušilice "najbolje", jer to može da varira u zavisnosti od specifičnih potreba i preferencija osobe. Neki faktori koje treba uzeti u obzir pri odabiru bušilice uključuju tip izvora napajanja (električni, bežični, ručni, itd.), način rada, veličinu i težinu bušilice, amperažu i najveću brzinu, kao i dodatne karakteristike i opremu, te cenu i ukupan kvalitet alata. Možda bi bilo korisno pročitati recenzije i uporediti različite modele ručnih bušilica pre nego što donesete konačnu odluku.

Tipovi bušilica

Bušilice se mogu razlikovati po veličini, snazi i načinu rada, a mogu se podeliti na elektirčne i akumulatorske. Neki tipovi električnih bušilica su:

1. Ručne bušilice: Ovaj tip bušilice je najčešće korišten i najmanji je od svih. Ručna bušilica se koristi za bušenje manjih rupa u drvetu ili drugim mekim materijalima.

2. Stolarske bušilice: Stolarske bušilice su nešto veće od ručnih bušilica i imaju veću snagu. Ovaj tip bušilice se koristi za bušenje većih rupa u drvetu i drugim mekim materijalima.

3. Udarne bušilice: Udarne bušilice su najjače od svih električnih bušilica. Koriste se za bušenje rupa u betonu i drugim teškim materijalima. Udarne bušilice imaju dodatnu opremu koja pomaže u bušenju teških materijala.

4. Vibracijske bušilice: Vibracijske bušilice koriste vibracije za lakše bušenje rupa u mekim materijalima, poput drveta ili plastike. Ovaj tip bušilice je lagan i jednostavan za upotrebu.

Osnovni koraci kod upotrebe bušilice

Neki osnovni koraci za korištenje ručne bušilice za "uradi sam" poduhvat uključuju:

- Izbor odgovarajuće burgije za materijal koji ćete bušiti.

- Podešavanje kvačila ili postavku momenta na bušilici, ako je primenljivo, tako da odgovara materijalu i veličini rupe koju ćete bušiti.

- Primenu stalnog, ujednačenog pritiska tokom bušenja materijala.

Kada je bušilica na svom mestu, možete povećati brzinu bušilice po potrebi da biste dovršili rupu.
Obavezno nosite zaštitne naočare i zaštitu za uši kada koristite bušilicu i izbegavajte primenu prevelikog pritiska koji može da prouzrokuje lomljenje bušilice ili pucanje materijala.

Upotreba bušilica

Sada kada znate kako da primenite bušilicu i koja za šta služi, verojatno je mnogo jasnije za koje poslove je svaka od njih najbolja. Međutim, može doći do preklapanja pa pogledajmo bliže.

Hilti bušilica

Bušilica s čekićem ili hilti bušilica dizajnirana je za bušenje rupa u cigli, betonu, drugim zidovima, pa čak i stenama. Udarna bušilica koristi određenu vrstu burgije dizajnirane posebno za ove čvrste materijale. Bušilica s čekićem je alat koji bite koristili za sve vrste zadataka, od relativno lakih – na primer kada instalirate nove kućne brojeve na vaš spoljašnji zid obložen kamenom ili da okačite police na unutrašnji zid od cigle – do bušenja rupa kroz ciglu ili blok zidove za ugradnju električnih vodova ili vodovodnih cevi.

Aku bušilica

Akumulatorska ili aku bušilica/odvijač odličan je alat opšte namene koji se koristi za bušenje rupa, zavrtanje vijaka i može obavljati niz drugih "sam svoj majstor" zadataka. Mnogi ljudi kupuju akumulatorsku bušilicu/odvijač kao prvi alat u svom kućnom priboru, i to s dobrim razlogom. Dovoljno su sveobuhvatne da se pozabave mnoštvom poslova u kući i bašti, a takođe dolaze s raznim dodacima, koji još više proširuju njihovu svestranost. Sve to čini da je akumulatorska bušilica/odvijač neprocenjiv alat i za "uradi sam" entuzijaste i za profesionalnog izvođača radova.

Električne bušilice su sjajan alat i mogu pretvoriti inače duge, naporne poslove sklone greškama u kratak posao. Od bušenja rupa do uvrtanja vijaka, potrebno je samo malo samopouzdanja i volje da isprobate nov alat. Zato bušite, pričvršćujte i stvarajte nove projekte sa svojom bušilicom za tren oka.

fotografija je preuzeta sa freepik.com

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži