Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Pouzdana zaštita za vašu stolariju - roletne za prozore
 
 

Pouzdana zaštita za vašu stolariju - roletne za prozore

Svako ko je renovirao stan ili pravio kuću zna koliko je važna stavka stolarija. Pri tom se danas pre svega misli na njenu ulogu u ostvarivanju energetske efikasnosti. U trenutku kada je najaktuelnije pitanje kako ćemo obezbediti energente potrebne za grejanje i zimu koja se još nije pokazala u svom pravom svetlu, stolarija znatno može da umanji troškove, a ujedno i da utiče na očuvanje životne sredine. Dakle, dobra i kvalitetna stolarija je, uz odgovarajuću spoljašnju i unutrašnju izolaciju preduslov za uštedu, ali i to se može unaprediti. Zato su neizbežan deo stolarije i roletne za prozore i vrata.

Zašto nije dovoljna samo stolarija

Prvi utisak ne vara – bez roletni se može, i donekle se one svrstavaju u isti koš kao i, na primer, komarnici. Ipak, sa roletnama i bez njih nije isto, a sve to utiče na kvalitet života. Prvo, odnosi se na ambijent koji se u postoriji stvara kada ima roletni i mogućnostima da se po potrebi soba zamrači i da sprečite poglede sa strane (naročito kada su u pitanju, recimo, stanovi u prizemlju ili oni koji su blizu jedni drugima). Zatim, roletne imaju i ulogu da zaštite stolariju od spoljašnjih uticaja, što direktno ima veze sa tim koliko će ona biti dugovečna.

Roletne za prozore čuvaju stolariju od sunca i kiše

Promenljivi vremenski uslovi utiču na gotovo svaki materijal. Kada je u pitanju stolarija, ona se danas najpre pravi od pvc-a i od aluminijuma, dok je drvo malo manje zastupljeno. Oni koji imaju drvenu stolariju znaju i zašto – na nju spoljašnji uslovi najviše utiču te je neophodno održavati ih redovno da ne bi propala. Tu se pre svega misli na premazivanje zaštitnim lakom s vremena na vreme, koje iziskuje i dosta vremena, a nije prilika da se radi kad god neko poželi. Zato su pvc i aluminijum kao materijali u prednosti – kod njih nema komplikovanog održavanja. Iako važe za najizdržljivije, i njih je potrebno zaštititi, a to je moguće kada postoje roletne za prozore. Stručnjaci znaju koliko se čuvaju i staklo i stolarija kada se u vrelim letnjim danima roletne spuste i budu barijera za sunčeve zrake. Slično je i zimi – kada padaju kiša ili sneg, ili je veliki mraz, stolarija se štiti od toga tako što im roletne pruže jedan sloj izolacije.

Kako da pvc stolarija i roletne traju što duže

Obično se kaže da ko nije platio na mostu, platiće na ćupriji. Svi oni koji su mislili da uštede na stolariji postavljajući jeftinije modele diskutabilnih proizvođača, verovatno će se naći u situaciji da stolarija ubrzo pokaže svoje nedostatke, kao i da se mehanizam pokvari. Tada nastaju još veči troškovi nego da se u startu kupi pouzdana i kvalitetna pvc stolarija sa garancijom. Treba biti obazriv sa izborom firme koja vrši ugradnju, a naročito sa izborom proizvođača same stolarije. Kupovina polovne stolarije je ponekad nužno zlo, koje treba izbeći ako ikako postoji ta mogućnost. Novo je novo, i ima mnogostruke prednosti, a kako se stolarija menja jednom u sto godina, treba to izvesti da može i toliko da potraje.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži