Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Teški podočnjaci zbog buke i nesanice
 
 

Teški podočnjaci zbog buke i nesanice

problem sa bukomKažnjavanje vlasnika kafića koji ne poštuju radno vreme i prave galamu veću nego što je dozvoljeno počeće ove sedmice, kažu u kragujevačkoj Komunalnoj policiji. Vladika Jovan je rešio svoj problem. Po odobrenju gradske uprave izgradio je novi Vladičanski dvor, „utvrđenje” optočeno mermerom, debelim prozorima i s tri kamere na svakom ćošku. Njegove komšije iz Cetinjske i dalje nemaju mira.

Od buke iz okolnih kafića ne mogu oči da sklope, pogotovo vikendom kada zabava traje do duboko u noć. Sudbine su im se razišle 2006, kada su se zajedno obratili „Politici” za pomoć.

Vladika je tada izjavio kako razmišlja da, zbog buke i nesanice, sedište Eparhije šumadijske izmesti iz Kragujevca.

„I ja sam bio mlad i nemam ništa protiv pesme, igre i zabave, pošto bih tada bio protiv omladine, a to nikako nisam. Ako žele da se zabavljaju, moraju to činiti po svetskim i civilizacijskim standardima. Ali, nisu mladi krivi. Ja krivim nas starije i roditelje koji ne umeju ili nisu u stanju da im ukažu na pravi put. Molio sam i preklinjao i ovu i onu vlast. Rekao sam im da razmišljam i o preseljenju eparhije”, bile su ovo „pastirske reči” koje su gradsku vlast naterale da ozbiljno shvati problem s bukom i prekovremenim radom kafića u centru grada.

Šest godina kasnije, Skupština grada izglasala je strožu odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, ali i o sankcijama ukoliko se ona ne poštuje. Komunalnoj policiji data su veća ovlašćenja, a to znači da će svaki kafić u kome je buka veća od dozvoljene ili radi duže nego što je propisano biti zatvoren.

Šta tačno stoji u odluci, pitamo načelnika kragujevačke Komunalne policije Sašu Milenkovića.

– Ako je buka veća od dozvoljene u toku radnog vremena i ne smanji se u roku od 15 minuta, vlasnik će platiti kaznu od 20.000 dinara, a kafić će biti zatvoren na tri dana. Ako radi duže nego što je propisano, a pri tom pušta glasnu muziku, kafić može biti zatvoren na sedam, odnosno 15 dana. Za nepoštovanje podnosi se prekršajna prijava i ide se na sud. Po tom osnovu kazne su znatno veće. Predviđena kazna za odgovorno lice je od 2.500 do 75.000 dinara, a za preduzeće od 50.000 do milion dinara – navodi Milenković, dodajući da nadležni u gradskoj upravi mogu doneti rešenje i o uklanjanju bašta sa zakupljenih javnih površina.

Stanari Cetinjske, međutim, i posle ove odluke imaju isti problem, pa su nas ponovo pozvali.

– Ništa se nije promenilo, samo su nam podočnjaci veći. Pa, zar niko ne može da stane na put vlasnicima kafića koji ne poštuju radno vreme, koji puštaju glasnu muziku kao da je u našem dvorištu neko organizovao svadbu i to usred noći. Bahatost je prevršila svaku meru, a niko od nadležnih ne reaguje – besni su stanari Cetinjske.

Za njih, ipak, dolaze mirnije noći, tvrde u Komunalnoj policiji.

– Odluka je stupila na snagu tek pre nedelju dana. Mi smo vlasnicima lokala dali rok da se prilagode, a danas ćemo im saopštiti šta ih sve čeka. S kažnjavanjem ćemo početi tokom ove sedmice – poručio je načelnik Milenković.

– Problem je što se ti lokali otvaraju registrovanjem u agenciji koja je u Beogradu, a inspekcija koja meri nivo buke je u Kraljevu. Iako gradska odluka kaže da u stambenim blokovima nije moguće otvoriti kafić ili klub, oni preko agencije dobijaju rešenja za rad i tu nastaje problem. Niko nije protiv toga da se mladi zabavljaju, ali ne možemo da dozvolimo da zbog toga remete druge – objasnio je gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Ipak, da li je lokalna samouprava iskoristila sve instrumente koji joj stoje na raspolaganju, upitao se čitalac našeg lista Dragoljub Gajić.

„Tačno je da Agenciju za privredne registre jedino interesuje da poveća broj poreskih obaveznika, ali je tačno i to da grad, pregledom inspekcije, daje mišljenje da li objekti ispunjavaju tehničke uslove za rad. Tehnička opremljenost je u nadležnosti grada, gradske vlasti mogu da propišu tehničke uslove, izradu zvučne izolacije i protivpožarne zaštite i onda pritisnu nadležne službe da odgovorno rade svoj posao. Kada bi se samo to uradilo, 75 odsto noćnih klubova odmah bi bilo zatvoreno”, stoji, između ostalog, u pismu ovog Kragujevčanina koje je pre nekoliko dana „Politika” objavila u rubrici „Među nama”.

Izvor: Politika

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');