Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac 40 godina od osnivanja Univerziteta u Kragujevcu
 
 

40 godina od osnivanja Univerziteta u Kragujevcu

Prošlo je 40 godina od osnivanja Univerziteta u Kragujevcu i 187 godina od osnivanja Liceja Knjaževstva Serbskog u našem gradu. Akademska zajednica treba da se bazira na pameti, znanju i časti rekao je Rektor Prof. dr Nebojša Arsenijević u uvodnoj reči prisutnima na Dan Univerziteta.

 

Prvi rektor kragujevačkog Liceja Knjaževstva Serbskog, inženjer, profesor matematike, zemljomerija i načertanija, Atanasije Nikolić izgovorio je reči koje je danas Predsednik Srbije Tomislav Nikolić citirao u svom obraćanju prisutnima na svečanosti u rektoratu: Licej mladež naukom k čovečnosti uzvodi, da bi u njima probudio i krepio čuvstvo i misli za sve što je dobro i lepo.

Misija svake škole od osnovne do Univerziteta, ostala je ista da učenike i studente pored stručnih znanja obogati sistemom vrednosti koji nadmašuje plan i program zaključio je Tomislav Nikolić. Osnovana na konceptu takozvanog razuđenog Univerziteta, ova visokoškolska institucija od svog postanka prati savremeni trend koji zahteva da fakulteti idu u susret studentima rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je u svom daljem izlaganju prisutnima napomenuo da je izuzetno važno za Univerzitet to što će se graditi Centar Izvrsnosti koji će povezivati ne samo različite naučne discipline, već i istraživače, institucije - sveukupnu naučnu akademsku zajednicu Srbije. Pomenuta je i revitalizacija Kneževog Arsenala za potrebe FILUM-a koja prema rečima Predsednika Srbije Tomislava Nikolića treba da bude završena dogodine.

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');