Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Akcija "Pregled za sve"
 
 

Akcija "Pregled za sve"

U sredu 3.08.2016.godine u 11h održava se donacija  dermoskopa Centru za dermatovenerologiju Kliničkog centra Kragujevac.

Dodela digitalnog dermoskopa, koji omogućava najbolje uslove za obavljanje redovnih pregleda kože i praćenje potencijalno opasnih promena na koži, deo je projekta za rano otkrivanje raka kože “Pregled za sve”, koji sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

 

Donaciju će, u upravnoj zgradi Kliničkog centra Kragujevac (Zmaj Jovina 30, Kragujevac), primiti dr Bojana Jovović Dagović, direktorka Centra za dermatovenerologiju. Medijima će se tom prilikom obratiti i Nada Miletić Nevajda, predstavnik  Eucerin Srbija.

Tokom akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“ započete u aprilu prošle godine, do sada je donirano 88 ručnih i šest digitalnih dermoskopa, čime je ostvarena skoro potpuna nacionalna pokrivenost i dostupnost dermoskopskih pregleda čak i pacijentima u manjim gradovima Srbije.

U nastavku aktivnosti organizatori imaju za cilj da donacijama dermoskopa preostalim zdravstvenim ustanovama koje imaju dermatološke ordinacije, ostvare punu pokrivenost Srbije dermoskopima i da nastave sa besplatnim edukacijama dermatologa  iz oblasti dermoskopije koje je tokom prošle i ove godine prošlo već 80 odsto dermatologa iz cele Srbije. Osim donacije dermoskopa i besplatne edukacije za dermatovenerologe, akcija “Pregled za sve” podrazumeva i sveobuhvatnu kampanju informisanja javnosti i jačanje svesti ukupne populacije o merama zaštite od potencijalno štetnog uticaja sunčevih zraka, prepoznavanju faktora rizika, odgovornom ponašanju na suncu i neophodnosti samopregleda kože i redovnih dermatoloških pregleda.

Svi oblici raka kože u stalnom su porastu u svetu i u Srbiji. Stav Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je da je prekomerno izlaganje UV radijaciji ozbiljno pitanje javnog zdravlja i da ima veoma bitnu ulogu u nastanku raka kože. Zbog dobro organizovanih kampanja za prevenciju i rano otkrivanje raka kože, u razvijenim zemljama se 80 odsto melanoma otkrije u ranoj fazi bolesti, za razliku od Srbije gde lečenje započinje najčešće kasno. Svetska iskustva potvrđuju da je, ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, mogućnost  izlečenja 90 odsto.

Akcija “Pregled za sve” ima za cilj da rezultira jačanjem svesti o merama zaštite od sunca, ali i porastom broja rano otkrivenih karcinoma kože - jedinih karcinoma koji se mogu videti.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');