Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Naređeno dodatno veštačenje eksplozije u TRZ Kragujevac
 
 

Naređeno dodatno veštačenje eksplozije u TRZ Kragujevac

Više javno tužilaštvo (VJT) u Kragujevcu naredilo je dodatno veštačenje, “s ciljem preciznog utvrđivanja uzroka požara i odgovornosti” eksplozije koja se u februaru dogodila u vojnom Tehničko remontnom zavodu (TRZ), u “Medni” kod Kragujevca u kojoj su poginula četvorica zaposlenih i povređeno 30 pripadnika vojske i policije. Dodatnim veštačenjem treba da bude utvrđeno i da li su u TRZ poštovane mere i postupci o zaštiti od požara i da li je postupano u skladu sa uputstvima za rad skladišta ubojnih sredstava, piše u informaciji tog tužilaštva, koju prenosi list Danas.

 

Prema navodima tog lista, naknadnim veštačenjem, koje je povereno stalnom sudskom veštaku za uzroke požara, eksplozija i havarija, biće utvrđeno i da li je poštovan tehnološki postupak rada, odnosno da li su preduzete preventivne, ograničavajuće i specijalne mere za pirotehničku bezbednost. Istovremeno je, navelo je VJT, od nadležne komisije Ministarstva odbrane zatražen izvešaj o vanrednom inspekcijskom nadzoru u TRZ, specijalizovanoj ustanovi za demontažu, remont, uništavanje i proizvodnju municije i eksplozivnih sredstava.

Razvojem požara, dejstvom toplote i produkata sagorevanja od požara došlo je do naknadnih eksplozija uskladištenih formacijskih sredstava, navodi se u pisanoj informaciji dostavljenoj tom listu. Uzroke požara i eksplozije u “Medni” utvrđivali su i Vojna policija, odgovarajuća komisija Ministarstva odbrane, koja je formirana prema nalogu tadašnjeg ministra odbrane Zorana Đorđevića, i Inspektorat odbrane koji je bio zadužen za inspekcijski nadzor TRZ. U eksploziji u TRZ poginuli su potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i pirotehničari Dejan Kovačević i Željko Nikolić, a tokom gašenja požara povređeno je 30 pripadnika MUP i Vojske.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži