Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Izabrano rešenje za uređenje Trga vojvode Radomira Putnika
 
 

Izabrano rešenje za uređenje Trga vojvode Radomira Putnika

Grad Kragujevac u saradnji sa Univerzitetom započeo je projekat transformacije dela Pešačke zone i Trga vojvode Radomira Putnika.

 

Tim povodom je u Svečanoj sali Rektorata organizovan Stručni skup, na kome je JP „Urbanizam“ predstavilo tri idejna rešenja parternog uređenja Trga vojvode Radomira Putnika. Okupili smo na jednom mestu renomirane stručnjake u oblasti urbanizma i arhitekture da od tri ponuđena rešenja izaberemo najkvalitetnije, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić i dodao da je reč o veoma ozbiljnoj odluci koja bi trebalo da doprinese „umivanju“ centra grada.

Iako smo četvrti grad u Srbiji, industrijska i državotvorna prestonica, jedan od najvećih gradova koji ima priliku da postane centar regiona, naš centar grada nema funkciju. Preuzeli su je veliki tržni centri. Centar grada mora da bude priveden nameni i da ima kvalitetne sadržaje. Tome će doprineti uređenje Trga vojvode Radomira Putnika, ali i drugi važan projekat, koji takođe započinjemo, a to je sređivanje starih fasada. Radomir Putnik, podsetio je Dašić, dobio je spomen obeležje u najtežim godinama za našu zemlju – 1992. godine. I danas, u ovoj teškoj godini kada se kao i prethodne borimo sa korona virusom, pokazujemo tu crtu kao Kragujevčani da smo spremni i u takvim vremenima da se razvijamo i gledamo u budućnost.

Radni tim JP „Urbanizam“ predložio je struci svoja idejna rešenja. Uz poštovanje istorije i razvoja tog prostora napravljene su tri varijante funkcionalne veze Trga sa ostalim pešačkim zonama. Rešenja su prilagođena vremenu u kome živimo, zdržana je geometrija i silueta prostora i ambijentalne celine, istakla je Prof. dr Jelena Atanasijević arhitekta i urbanista, profesor Filološko – umetničkog fakulteta.

Uređenjem Trga otvaraju se nove vizure i postiže nova estetika. Prednost rešenja je ukidanje saobraćaja na prostoru ispred zgrade Suda. Pored transformacije ulica i parking mesta i proširenja zone oko spomenika, novoformirani Trg biće povezan sa postojećim pešačkim zonama u jednu celinu. Prema rečima Vesne Jovanović – Milošević vd direktora JP „Urbanizam“, biće formirane dve kružne parterne fontane u osovini Trga i dve linijske fontane između zgrade Moskva i Zlatna ruža. Nakon korekcija i usvajanja predloga broj 2, koji je izabran kao najbolji, pristupiće se izradi projektne dokumentacije.

Inače, pored rektora Univerziteta Prof. dr Nenada Filipovića, Stručnom skupu prisustvovali su načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić – Stošić i pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Srbije Aleksandar Milošević.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži