Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Koje dileme novopečeni roditelji imaju u vezi opremanja bebe?
 
 

Koje dileme novopečeni roditelji imaju u vezi opremanja bebe?

Kakav krevetac kupiti?

Da li je dubak poguban po bebu? Da li uopšte kupiti flašice? … samo su neke od dilema budućih roditelja kada je u pitanju nabavka bebine opreme. Odgovore na ove dileme saznajte u daljem tekstu.

Da li kupiti standardni ili prenosivi krevetac?

Obzirom da se proizvođači konstantno utrkuju ne bi li proizveli što kvalitetnije i funkcionalnije krevece, prenosivi kreveci odavno su prevazišli svoju prvobitnu namenu - on više nisu isključivo rezervisani za putovanja i povremeno spavanje, već su današnji modeli u toj meri stabilni i funkcionalni da ih mnogi roditelji biraju da budu stalni kreveci za upotrebu. Iz tog razloga, jedna od dilema budućih roditelja pri nabavci osnovnih potrepština za bebe i decu jeste da li će se odlučiti za standardne drvene ili prenosive krevece. Roditelji koji se odlučuju za standardne krevece pravdaju taj izbor prirodnijim materijalima i neprikosnovenoj stabilnosti istih, dok oni koji daju prednost prenosivim opet govore kako su njihovi materijali mekani te je manji rizik od povrede bebe, a neretko izbor pada na ove krevece i zbog ograničenih dimenzija jer pojedini modeli imaju specifične, ali manje dimenzije.

Da li su ležaljke, njanjalice i ljuljaške dobre za bebu?

Činjenica je da gotovo svaki roditelj ima neki komad opreme za bebe koji nije nužno neophodan poput kolice ili kreveca, a koji smatra preko potrebnim za lakše funkcionisanje sa bebom. Za nekoga je to dubak, za nekoga njanjalice, ležaljke sa brojnim animacijama i sličnim. Međutim, za svaku od navedenih vrsti opreme postoji isto toliko veliki broj ljudi koji ih smatra lošim po rast i razvoj bebe, te su roditelji u dilemi da li išta i smeju da koriste. Istina je negde između. Njanjalice, dubci i slični komadi mogu da napkode bebi, ali samo ako se ne koriste pravilno i ako se upotrebljavaju tokom dužih intervala. Prekomeran boravak bebe u ovim dodacima može da utiče na oblik njene glave izazivajući ulegnuće, tj. pozicionu plagiocefaliju koja može da se formira na njihovoj glavi zbog ograničene pokretljivosti. Pozicioni tortikolis, zatezanje mišića na jednoj strani vrata, takođe može da se razvije i može uticati na držanje bebe i sposobnost okretanja glave s jedne na drugu stranu. Previše vremena provedeno u dubku takođe može da poveća rizik od kašnjenja u puzanju, hodanju, sedenju, pa čak i govoru. Ipak, nema razloga da se ove sprave ne koriste, ali samo umereno i u skladu sa preporukama pedijatara.

Da li uopšte kupiti flašice?

Dok mnoge mame trudnoću privode kraju planirajući da će moći bez problema i uspešno da doje, kao i uz brojne dileme da li bebi uopšte davati vodu u prvih 6 meseci ili ne, čini se da flašice za bebe uopšte i nisu potrebne. Međutim, bez obzira da li će beba biti isključivo dojena i kako će se postupati po pitanju dodatnih tečnosti, uvek je dobro nabaviti i imati u kući makar jednu flašicu koja se može koristiti. Ukoliko bude potrebe, lako ćete dokupiti još, a ukoliko beba neće piti vodu i ukoliko će isključivo da doji, postoje situacije kada flašice za bebe mogu ipak da budu od koristi, pa je uvek bolje imati makar jednu kod kuće nego da se ista traži u slučaju nužde.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži