Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Sveti Sava 1840. godine ustanovljen je kao školska slava
 
 

Sveti Sava 1840. godine ustanovljen je kao školska slava

Dan duhovnosti u Republici Srbiji obeležen je svečanim programom, u petak 27. januara 2023. godine, sa početkom u 14.00 sati u Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu.

 

Na predlog rektora Liceja Atanasija Nikolića, 1840. godine, Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava. Smatra se i začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Na Svetosavskoj akademiji Univerziteta u Kragujevcu dodeljena je Svetosavska nagrada za životno delo i Svetosavska nagrada za izuzetna postignuća. Univerzitet u Kragujevcu dodelio je Svetosavsku nagradu za životno delo dr Milošu Kovačeviću, redovnom profesoru Filološko-umetničkog fakulteta, dok je Svetosavska nagrada za izuzetna postignuća dodeljena i dr Veljku Marinkoviću, redovnom profesoru Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu. Svetosavske nagrade jee uručena rektoru Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović.

Upravitelj Fondacije za stipendiranje studenata Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Snežana Soković, uručila je Ugovore o stipendiranju najboljim studentima Univerziteta u Kragujevcu za 2023. godinu. Upravni odbor Fondacije na osnovu raspisanog Konkursa doneo je odluku da u kalendarskoj 2023. godini stipendira 12 studenata Univerziteta u Kragujevcu, a Fondacija za stipendiranje –Fond Mileve Popivode dodeliće jednu stipendiju studentu IV godine osnovnih akademskih studija na studijama Srpskog jezika i književnosti, Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži