Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Predavanje Jonske tečnosti - put od rastvarača ka lekovima
 
 

Predavanje Jonske tečnosti - put od rastvarača ka lekovima

Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu i Institut za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu, u utorak, 18. aprila u 13 sati, u Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu organizuju predavanje Jonske tečnosti - put od rastvarača ka lekovima, koje će održati prof. dr Milan Vraneš sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu – Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine.

Profesor Vraneš bavi se proučavanjem jonskih tečnosti, ispitivanjem fizičko-hemijskih i solvatacionih svojstava novih biološki aktivnih supstanci u obliku jonskih tečnosti, elektrolitima litijum-jonskih baterija, zelenom i analitičkom hemijom.

U cilju prevazilaženja nedostataka farmakološki aktivnih supstanci, istraživačka grupa iz Novog Sada, na čelu sa prof. dr Vraneš Milanom, bavi se sintezom, ispitivanjem i mogućnošću primene farmakološki aktivnih supstanci u obliku jonskih tečnosti. Zbog svojih izuzetnih svojstava, kao što su neisparljivost, velika termička i hemijska stabilnost, sposobnosti rastvaranja velikog broja jedinjenja, biorazgradivost i niska toksičnost, jonske tečnosti se danas sve više koriste u različitim oblastima nauke i industrije i predstavljaju „zelenu“ alternativu isparljivim organskim rastvaračima.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži