Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Male promene u navikama koje doprinose održavanju urednog doma
 
 

Male promene u navikama koje doprinose održavanju urednog doma

Održavanje urednog doma može biti zastrašujući zadatak, posebno kada se kombinuje sa užurbanim radnim rasporedom, porodičnim životom i drugim obavezama. Lako je pustiti da se stvari gomilaju i izmaknu kontroli. Međutim, malim promenama u našim svakodnevnim navikama, možemo preuzeti kontrolu nad našim životnim prostorom i stvoriti organizovanije i mirnije okruženje! U ovom članku ćemo istražiti tri ključne oblasti u kojima male promene navika mogu napraviti veliku razliku u održavanju urednog doma.

Neka vam sređivanje i usisavanje bude deo svakodnevne rutine

Uz nekoliko jednostavnih prilagođavanja vaše svakodnevne rutine, možete osigurati da vaš dom ostane čist i organizovan. Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite je da sređivanje i usisavanje postanu deo vaše svakodnevne rutine.

Sređivanje vašeg doma ne mora biti zahtevno, jer ukoliko ga razdvojite na manje zadatke kojima se može upravljati, postaje mnogo lakše. Jedan od načina da to uradite je da svaki dan odvojite određeno vreme za sređivanje. Ovo može biti 15 minuta ujutru pre nego što započnete dan ili 30 minuta uveče pre nego što odete u krevet. Tokom ovog vremena, možete se usredsrediti na odlaganje stvari, brisanje površina i generalno gledanje da vaš dom bude uredaniji.

Ključno za obavljanje ovog rutinskog rada je da budete dosledni. Važno je da sređivanje postane deo vaše dnevne rutine, kao što je pranje zuba ili tuširanje. Usisavanje je još jedan važan aspekt održavanja čistog doma. Prljavština, prašina i drugi ostaci mogu se brzo akumulirati, posebno ako imate kućne ljubimce ili decu.

Redovno usisavanje će vam olakšati lako prenosivi ručni usisivači svih vrsta. Oni će brzo i efikasno pomoći da vaši podovi budu čisti i higijenski, a takođe mogu pomoći u sprečavanju alergija i drugih zdravstvenih problema. Kao i sređivanje, važno je da usisavanje postane deo vaše svakodnevne rutine. To može značiti usisavanje određene sobe svakog dana ili usisavanje cele kuće jednom nedeljno. Kakva god da je vaša rutina, vodite računa da je se dosledno pridržavate!

Primenite minimalistički stil u dekorisanju vašeg doma

Prihvatanje minimalizma je izbor životnog stila koji uključuje pojednostavljenje vaše imovine i fokusiranje na ono što je zaista važno. Radi se o smanjenju nereda i otklanjanju stvari koje vam više nisu potrebne ili ih ne koristite, kako biste stvorili mirniji i organizovaniji životni prostor. Postoje mnoge prednosti prihvatanja minimalizma, kako za vaše fizičko tako i za mentalno blagostanje.

Prvo, život u pretrpanom i neorganizovanom prostoru doprinosi stvaranju stresa i anksioznosti. Pojednostavljivanjem svoje imovine i stvaranjem minimalističkog životnog prostora, možete smanjiti ovaj stres i stvoriti umirujuće okruženje.

Drugo, kada imate manje stvari, trošite manje vremena na čišćenje i organizovanje, a takođe štedite novac tako što ne kupujete nepotrebne stvari. Ovo može osloboditi vreme i resurse za stvari koje su vam važnije, kao što je provođenje vremena sa voljenim osobama ili bavljenje hobijima.

Konačno, prihvatanje minimalizma može vam pomoći da se fokusirate na ono što je zaista važno u životu. Kada pojednostavite svoje vlasništvo, primorani ste da razmišljate o tome šta vam je zaista važno. Ovo vam može pomoći da identifikujete svoje prioritete i fokusirate se na stvari koje vam zaista donose radost i ispunjenje.

Odredite za svaki predmet odgovarajuće mesto

Stvaranje određenog prostora u vašem domu je suštinski deo održavanja urednog i organizovanog životnog prostora. Kada imate određene oblasti za različite aktivnosti ili predmete, postaje lakše držati stvari u redu i pronaći ono što vam je potrebno kada vam zatreba.

Jedan od načina da se kreiraju određeni prostori je korišćenje kutija za skladištenje, kao što su police, kante i korpe. Korpe, kontejneri i druga sredstva se mogu koristiti za čuvanje predmeta kao što su knjige, igračke i odeća i mogu pomoći da vaš dom bude bez nereda.
Samo se setite da obeležite šta vam je gde, kako bi u svakom momentu mogli lako da pronađete šta vam treba.

Drugi način da se kreiraju određeni prostori je da se odredi određena područja za različite aktivnosti. Na primer, možda imate određeni prostor za čitanje, vežbanje ili gledanje televizije. To će vam pomoći da ostanete fokusirani na zadatak koji imate, a takođe može pomoći da stvorite osećaj smirenosti i reda u vašem domu.

Pravljenje određenih prostora vam takođe može pomoći da ostanete organizovani kada je u pitanju vaš posao ili hobi. Primer radi, možete da odredite određenu oblast za svoj računar i kancelarijski materijal, ili za svoje umetničke potrepštine i projekte. Ovo vam može pomoći da ostanete fokusirani i produktivni, a takođe vam može olakšati čišćenje i odlaganje stvari kada završite.

Uz malo truda i kreativnosti, možete kreirati određene prostore koji su funkcionalni za vas i vašu porodicu i uživati u prednostima uređenog životnog prostora bez nereda!

Fotografije sa unsplash.com

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži