Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Dodela nagrada iz Fonda Nenada Kostića
 
 

Dodela nagrada iz Fonda Nenada Kostića

U Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu, u petak, 26. maja 2023. u 12 sati, biće upriličena dodela nagrada za najbolje diplomske i master radove iz oblasti hemijskih nauka u protekloj godini. Od ove godine, konkurs je internacionalizovan, odn. proširen je na region, tako da su, odlukom komisije, ovogodišnji dobitnici nagrada iz Hrvatske. Pozivamo vas da propratite ovaj događaj i iskoristite priliku za razgovor sa najboljim mladim naučnicima - hemičarima, iz Srbije i regiona.

Fond Nenada M. Kostića za hemijske nauke je osnovan 2001. godine. Kao što se iz samog naziva može videti, osnivač Fonda je profesor Nenad M. Kostić, koji je ujedno i predsednik Fonda. Profesor Kostić je svoj radni vek proveo u Sjedinjenim Američkim Državama. Rođen je u Beogradu, gde je stekao osnovno, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje. Nakon završenih studija hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, 1976. godine, otišao je u SAD. Tamo je doktorirao i radio na nekoliko univerziteta ostvarujući veoma uspešnu naučnu i akademsku karijeru. Po odlasku u penziju vratio se u Beograd gde i sada živi.

Fond je osnovan sa ciljem da podstakne razvoj istraživanja i nastave u Srbiji u svim granama hemijskih nauka, kao i da stimuliše najbolje studente za dalju uspešnu istraživačku aktivnost.
Fond je osnovan i dopunjuje se novcem zadužbinara. Fond nema cilj da ostvaruje zaradu pa je i rad članova Upravnog odbora bez materijalne naknade. Članovi Upravnog odbora prevashodno imaju za cilj da pomognu predsedniku u  ostvarivanju ciljeva Fonda zbog kojih je osnovan.

Osnovna svrha Fonda je nagrađivanje najboljih diplomskih i master radova, a pored toga, u okviru takozvane vankonkursne nagrade, Fond je do sada nagradio veći broj ustanova i škola u kojima se, pored ostalog, neguje i razvija ljubav prema hemiji. Takođe, u prethodnom periodu Fond je nagradio mnoge zaslužne pojedince, nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola, kao i profesore univerziteta.

Ove godine, na konkurs Fonda Nenada M. Kostića za hemijske nauke za najbolje diplomske i master radove odbranjene u periodu od 1. aprila 2022. do 31. marta 2023. godine prijavilo se trinaest studenata sa sedam fakulteta univerziteta u Novom Sadu, Zagrebu, Nišu, Beogradu, Rijeci i Sarajevu.

Vlasnik i predsednik Fonda odlučio je će konkursnu nagradu od 1100 evra dobiti LEA ČOLAKIĆ, sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njen master rad je: „Električna i termička svojstva fleksibilnih kristala koordinacijskih polimera Cu(II) halogenida s 3-nitropiridinom“, a mentor je dr Marijana Đaković, vanredni profesor.

Konkursnu nagradu od 950 evra dobiće DANIJELA NIKOLIĆ, sa Prirodno- matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu. Njen master rad je: „Ferocenil analog valproinske kiseline: sinteza i spektralna karakterizacija”, a mentor je dr Marija Genčić, vanredni profesor.

Specijalnu konkursnu nagradu vrednu 500 evra dobiće LUCIJA VRBAN, sa Odeljenja za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Njen master rad je: „Računalna studija mehanizmom temeljenih ireverzibilnih inhibitora monoamin oksidaze B“, a mentor je dr. sc. Robert Vianello.

Specijalna konkursna nagrada pokriće kotizaciju za učešće na konferenciji IAPC-10 sa posterom i na pripremnoj školi ESSDD-6 – i delimičnu naknadu putnih troškova.

Mentori nagrađenih studenata dobiće pohvalne diplome. Nenagrađeni studenti – konkurenti dobiće po jedan grafički list srpskih umetnika. Vankonkursnu nagradu od 1100 evra dobiće KLUB MLADIH HEMIČARA SRBIJE za podršku članstvu u profesionalnom i naučnom radu.

Dodela tradicionalnih konkursnih nagrada i pohvala počeće u petak 26. maja 2023. godine, tačno u 12 časova u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu, Jovana Cvijića bb, Kragujevac.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži