Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac "Crveni krst" pomaže ugroženima
 
 

"Crveni krst" pomaže ugroženima

crveni krstPraznici su vreme darivanja, a da bi i onima koji su najviše ugroženi ovi praznici bili bar malo prijatniji, pobrinuli su se volonteri “Crvenog krsta”. Oni su obišli su sela u okolini Kragujevca i urucili im ono što im je najpotrebnije. Zahvaljujuci pomoci Crvenog krsta, bracni par Tošovic iz Ramace lakše ce prezimiti ovu zimu.

Kako žive sami, od skromne poljoprivredne penzije, za ovo dvoje osamdesetogodišnjaka i ogrev je luksuz, pa je metar drva koje su im volonteri dovezli i iscepali za njih spas.

"Dovijamo se na svaki nacin, ko je kome dužan, oduži... Eto ja neki dinar platim...", kaže Dragoljub Tošovic

"Deca su daleko, ne mogu, kriza je i kod njih... Kako ne znaci, znaci, hvala vama", dodala je Zdravka Tošovic

Aktivistkinja "Crvenog krsta" iz ovog šumadijskog sela Slavica Arsic vec deceniju i po pomaže ugroženim porodicama. Pomoc u novcu, hrani, higijeni i garderobi, kaže ona, najpotrebnija je starim meštanima.

"Uvek kad se obratimo lekarima van ove akcije uvek imamo bolju “produ”, imaju u vidu da oni dolaze ovde i prihvate dole bolje i lakše i tako", rekla je Slavica Arsic, aktivistkinja "Crvenog krsta"

U dom Timotijevica iz varošice Stragari stigao je novi šporet, poklon donatora. Cedomir, samohrani otac dve slabovide devojcice kojima "Crveni krst" pomaže vec dve godine, kaže da im je to bilo neophodno.

"Primamo mi deciji dodatak i materijalnu pomoc, ja tako nešto okrpim, ucinim ljudima. Ne mogu novcano da im pomognem, ali ucinim neko delo", kaže Cedomir Timotijevic

Timotijevici su ukljuceni u program podrške porodicama sa decom sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju. Doktor Ljubiša Milojevic, clan strucnog tima, kaže da je u selima na podrucju Šumadije otkriveno da cak 270 dece ima problem u razvoju ili ponašanju.

"Mi smo cesto dolazili u selo da niko nije znao da nam kaže da takvo dete postoji. Deca su prosto skrivana od javnosti. Roditelji su imali osecaj da su nešto nekome skrivili, da je to božja kazna", kaže dr Ljubiša Milojevic, clan strucnog tima

U kragujevackom "Crvenom krstu" kažu da i u novoj godini nastavljaju da pomažu najugroženijima kroz razlicite programe, kao i da ce prioritet i dalje biti deca i stari.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');