Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac nije prezadužen
 
 

Kragujevac nije prezadužen

skupstinaZaduženost grada Kragujevca je ispod kritične granice, jer je sredinom 2011. ukupan kreditni dug grada iznosio 40% prihoda iz prethodne budžetske godine. Analiza Ekonomskog instituta, rađena na osnovu podataka Uprave za javni dug pokazuje da je apsolutni rekorder u zaduženosti grad Beograd, čiji je dug u istom periodu iznosio čak 73% budžeta za 2010.

U lokalnoj samoupravi napominju da je novac od kredita korišćen za kapitalne projekte - kupovinu Kneževog arsenala, izgradnju ulice Save Kovačevića, fiskulturne sale u Drugoj gimnaziji, Šarene pijace i drugih objekata značajnih za grad.

U poslednjem broju časopisa ''Makroekonomske analize i trendovi'', objavljeni su rezultati istraživanja o zaduženosti lokalnih samouprava u Srbiji.

Prema analizi, koju je na osnovu podataka Uprave za javni dug izradio stručni saradnik Ekonomskog instituta, Ivan Nikolić, Beograd je najzaduženiji grad, sa ukupno 46,8 milijardi dinara, što čini gotovo tri četvrtine ukupnog duga svih lokalnih samouprava u Srbiji. Po osnovu kredita, daleko manje duguje Niš, koji se sa 1,6 milijardi duga našao na drugom mestu, ispred Novog Sada koji duguje milijardu i po i Kragujevca koji se zadužio sa 1,3 milijarde dinara.

Prema Nikolićevim rečima, ukupna zaduženost gradova i opština iznosi oko 2% bruto društvenog proizvoda, što i nije visok iznos, ali kako je rekao, može da brine ukoliko se uzmu u obzir dugovanja države.

Nikolić naglašava da su lokalne samouprave kredite uglavnom koristile za kapitalne investicije i to najčešće u infrastrukturu, što primer Kragujevca i potvrđuje.

Stevanović napominje da je grad do 31.decembra 2011. izmirio dospele obaveze po osnovu dugoročnih kredita i uspeo da vrati sve kratkoročne pozajmice.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini bi na otplatu kredita trebalo da bude izdvpjeno 3,5% planiranog budžeta, ili u slučaju da ostvarenje bude niže od planiranog 5%.

Gradonačelnik ističe da grad u ovom trenutku može da se zaduži preko 220 miliona dinara dugoročno, ili 160 miliona po osnovu kratkoročnih kredita i najavljuje da se novo zaduženje planira za izgradnju zatvorene garaže, koju će najverovatnije finansirati grad.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');