Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Elektrošumadiju tuži 10.000 građana
 
 

Elektrošumadiju tuži 10.000 građana

02 strujaKragujevačku "Elektrošumadiju" je, zbog računa sa zastarelim dugovanjima, tužilo oko 10.000 građana. Do sada je pozitivno rešeno 1.790 tužbi, a preduzeće je za troškove advokatima i za sudske takse platilo 123 miliona dinara. Za pojedine Kragujevčane plaćanje struje nije bila obaveza. Rešenje za nagomilane račune našli su u sudu, pa čim bi ih radnici "Elektrošumadije" isključili, ovom preduzeću je sledila tužba.

Dug stariji od godinu dana je otpisivan, a distributer je jedini gubitnik. Osim što je ostajala bez novca za isporučenu struju, "Elektrošumadija" je samo u prošloj i prva četiri meseca ove godine za advokate potrošača i sudske troškove platila više od 120 miliona dinara. Konačan iznos nenaplaćenih dugova, kažu nadležni, još uvek nije utvrđen, ali tvrde da je na ovakvu praksu stavljena tačka.

"Imamo drugog direktora direkcije za korporativne poslove koji je jedan od najodgovornijih u procesu vođenja tužbi, odnosno odbrane pred sudom, a takođe smo u "Elektoršumadiji" direktora logistike koji je najodgovornije lice za vođenje postupaka pred sudom smenili i doveli druge ljude", kaže Gvozden Ilić, direktor ED "Centar".

Samo tokom 2010. Osnovni sud je u 1017 slučajeva presudio u korist potrošača, čime je njihov dug otpisan. Vršilac funkcije predsednika Osnovnog suda u Kragujevcu Ivan Jovičić kaže da je preuzimanjem funkcije te godine zatekao veliki broj predmeta koji su rešavani po ključu, nakon čega je i zatražio mišljenje najviše instance.

"Mislim da su dva momenta bila odlučujuća. Jedan je veliki broj tih predmeta, a drugi razlog je bio, po mom mišljenju, neujednačena praksa u građanskom odeljenju Apelacionog suda, tako da su sudije različito donosile odluke u zavisnosti od toga kod kog će veća građanskog odeljena Apelacionog suda predmet da dođe", kaže Ivan Jovičić, v.f. predsednika Osnovnog suda.

I dok u Osnovnom sudu kažu da je za njih obavezujuće mišljenje Vrhovnog kasacionog suda da je tužba za utvrđivanje zastarelosti duga nedozvoljena, u Advokatskoj komori Kragujevca tvrde da je reč o odluci koja je suprotna zakonu.

"Svaki potrošač ima pravni interes da utvrdi da ne duguje obračunati iznos zbog zastarelosti potraživanja i smatram da je takav stav Vrhovnog kasacionog suda neosnovan", kaže Zvonko Marković, Advokatska komora Kragujevac.

Advokati koji su odneli najveći deo kolača, budući da su neki od njih za samo godinu dana zaradili i po nekoliko miliona dinara, navode da se ovom odlukom, ipak, na ovu priču ne stavlja tačka. Tvrde da građani "Elektrošumadiju" i dalje mogu da tuže za ometanje privatnog poseda u slučaju nenajavljenje seče struje. S druge strane, distributer najavljuje da neće dozvoliti zastarenje duga, odnosno da će neuredne platiše tužiti pre isteka godinu dana.

Pavićević: Na sudske troškove 123 miliona dinara

"Reč je o tužbama koje su kupci u protekle tri i po godine podneli protiv 'Elektrošumadije' za utvrđivanje visine duga za utrošenu električnu energiju", izjavio je Tanjugu Nikola Pavićević, rukovodilac kabineta elektrodistributivnog preduzeća "Centar" u čijem je sastavu i "Elektrošumadija"

Naglašavajući da su zastupnici "Elektrošumadije" ulagali prigovore da su takve tužbe nedozvoljene, Pavićević je naveo da je prvih 526 tužbi podneto 2009, a najviše u 2011. godini - čak 6.191.

Prema njegovim rečima, presude su izrečene u 1.790 tužbi. Nešto više od 8. 000 predmeta je trenutno je u statusu mirovanja jer je u međuvremenu, posle zatraženog mišljenja, Vrhovni kasacioni sud doneo stav da takve tužbe nisu dozvoljene.

"Ukupni sudski troškovi koje smo platili iznose oko 123 miliona dinara, znači po svim osnovama - i sudske takse i troškovi advokata i sve ostalo što prate sudske presude. To je veliki iznos i dosta je opteretio poslovanje i Elektrošumadije i privrednog društva Centar", naveo je Pavićević.

On je istakao da je krajem marta formirana Radna grupa koja treba da utvrdi sve okolnosti po pitanju podnetih tužbi, da li je bilo propusta u radu i šta dalje preduzeti.

"Advokati su naplatili troškove po tim tužbama koje je sud usvajao a da li ima neke odgovornosti u okviru Elektrošumadije i zaposlenih to će ispitati radna grupa koja je formirana rešenjem direktora privrednog društva Centar. Kada radna grupa završi posao izveštaj će biti dostupan i onda ćemo videti da li ima neke odgovornosti zaposlenih u Elektrošumadiji", rekao je Pavićević.

Navodeći da je Kragujevac jedini grad gde je toliko korisnika tužilo isporučioca električne energije, dok je u pojedinim gradovoma zabeleženo tek po nekoliko slučajeva, Pavićević je dodao da oko 66.000 Kragujevčana za utrošenu struju duguje 3, 6 miliona dinara.

Najviše građana, oko 17.500, duguje od 10.000 do 50.000 dinara, dok njih oko 9.500 ima dug koji premašuje 100.000 dinara.

"Elektrošumadija podnosi tužbe da bi sprečila zastarevanje duga. Ona, međutim, ima više od 90.000 kupaca, to je veliki broj i teško je pratiti redovno u određenim ciklusima sve kupce da dugovanja ne uđu u zastarelost. Tu imamo i malih i velikih dužnika, tako da zbog ovog velikog broja tužbi koje su podnete protiv Elektrošumadije svi naši pravni zastupnici, svi naši advokati su bili angažovani samo na tim tužbama", rekao je Pavićević.

Posle stava Vrhovnog kasacionog suda da nisu dozvoljene tužbe građana koji osporavaju obračunati dug za struju zbog zastarelosti, nadležni u Osnovnom sudu najavljuju da će sve tužbe koje nisu rešene biti odbačene kao neosnovane.

Navode i da su presude u 1.790 tužbi donete po zakonu o obligacionim odnosima da potraživanja zastarevaju na period od godinu dana. Građani koji čekaju na presude kažu da će pravdu zatražiti u Strazburu jer su dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na građane koji su dobili presude.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži