Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad mladih Kako da se razvijate i ostvarite svoje ciljeve?
 
 

Kako da se razvijate i ostvarite svoje ciljeve?

U današnjem vremenu jako je teško napraviti balans između privatnog i poslovnog života. Veliki broj ljudi radi nekoliko poslova, pa je onda još jasnije koliko je teško uspostaviti ravnotežu između svih obaveza u danu. Da bismo povećali produktivnost i ostvarili sve što smo zamislili, potrebno je odvojiti vreme koje ćemo iskoristiti za lični razvoj. Lepo je kada dosta ulažemo u svoj izgled, treniramo i pazimo na ishranu. Ali, isto tako je bitno čime hranimo um. Jer telo i um zajedno čine celinu.

 

Rad na sebi obuhvata sve veštine kojima ćete usavršiti svoje ponašanje, osećanja i misli. Promena i lični razvoj treba da budu usmereni na više polja, da biste osetili napredak. Kako bi ostvarili svoje ciljeve, potrebno je stalno trenirati um i koristiti razne tehnike razmišljanja. Na taj način se razvija mentalna inteligencija i dolazi do oslobađanja od stresa. To ne znači da treba da se zatrpate raznim edukacijama, već da svesno odaberete kako da razvijete svoju ličnost. Razmišljajte o sebi i svojim ličnim ciljevima, kako ne biste upali u monotoniju i odustali od želje da unapredite svoj život.

Usvojite drugačije načine razmišljanja

Nemojte se plašiti izazova, oni su tu da nam pokažu kako da se dalje razvijamo i da vredno radimo na sebi i svom ličnom rastu. Počnite da razmišljate kao preduzetnik, iako to možda niste. Oni se ne plaše rizika i lako se prilagođavaju svim okolnostima. Trudite se da budete inovativni i kreativni. Svakodnevnim planiranjem zadataka na svim životnim poljima, doprinosite boljoj organizaciji i preraspodeli svog vremena. Budite pozitivni i optimistični u svojim vizijama. Na taj način će i drugi poželeti da vam se pridruže na putu ka ostvarenju zacrtanog cilja. Na putu promene i usavršavanja kroz lični razvoj, trudite se da preduzimate prave korake. Regulišite svoje emocije i odolite iskušenjima, jer će ih na putu samorazvoja nesumnjivo biti. Zato vežbajte razne tehnike za smanjenje stresa i nikada nemojte odustati ukoliko ne ide onako kako ste zamislili. Jer ništa nije idealno, ali može biti dostižno samo ako verujemo i razmišljamo na ispravan način. Budite ispunjeni i uvek u miru sa sobom.

Napravite plan ličnog razvoja

Svi dobri planovi i želje, postaju ostvarljivi ukoliko ih stavimo na papir. Neka vam to parče papira ili rokovnik sa zapisanim ciljevima, bude podstrek da uvek može bolje. Ne žurite i ne zahtevajte sve odmah i sada. Budite ambiciozni i postavite visoke ciljeve, ali morate uložiti dosta truda, rada i energije u njihovo ostvarenje. Nemojte se obazirati na mišljenje okoline i trudite se da istrajete na putu samorazvoja.

Postavite sebi pitanje: Šta je za mene najvažnije da postignem u narednih 6 meseci? Napravite prioritete među aktivnostima koje ćete preduzeti na putu samorazvoja. Ukoliko ste naveli 5 aktivnosti, napravite redosled kojim ćete ih ostvarivati ili lestvicu prioriteta. Neka na dnu lestvice bude aktivnost koja je najmanje važna u ovom trenutku, a na vrhu lestvice aktivnost ona koja je najvažnija za ostvarenje cilja. Držite ciljeve pod vašom kontrolom. Jer, samo ako napredujemo u skladu sa našim željama i planovima možemo biti zadovoljni sobom i težiti stalnom usavršavanju i razvoju.

foto: Pexels