Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Pozorišne Iluzije: Fotografije i Plakati Jelene Petrović Tomašević
 
 

Pozorišne Iluzije: Fotografije i Plakati Jelene Petrović Tomašević

Pozorište poseduje moć da nas prenese u neodoljivi svet iluzija; kako je rekao Peter Brook, „nežnih iluzija jačih od sirove stvarnosti“. Kada pozorište postane predmet umetnosti, a svetlost pozorišne scene postane tema, tada fotografija i grafički dizajn postaju sredstvo kreativnog izraza.

Jelena Petrović Tomašević, kroz svoj objektiv, ne samo da dokumentuje performans već stvara i dijalog s posmatračem. Portreti glumaca, scene i detalji oživljavaju svet tih „nežnih iluzija“ pozornice, dok fotografije i plakati koje je Jelena kreirala transformišu tu iluziju u vizuelne simbole.

Iako fotografija obično predstavlja dokumentarni otisak, Jelenine fotografije izgledaju kao da negiraju to pravilo. U ovoj alhemiji između iluzije i dokumentarnog, njeni radovi stvaraju nove vrednosti. Njihova snaga leži u sposobnosti da preoblikuju stvarnost i podsećaju nas da svet možemo videti na različite načine. Svetlo, boje i senke na njenim fotografijama zajedno rade ka istom cilju. Jelena uspeva da uhvati trenutak i zadrži ga kao trajni vizuelni dokument, prikazujući performans, emocije i atmosferu koje često izmiču drugim formama umetnosti. Osim što beleži pozorišnu estetiku kroz fotografiju, Jelenino glavno interesovanje su plakati.

Ova dizajnerska rešenja predstavljaju proširenu dimenziju njenog umetničkog izraza. Pažljivo birani znakovi, boje i tipografija čine Jelenine plakate mostom između pozorišnog iskustva i šire publike. Svaki plakat nosi dozu dramatike i estetike, predstavljajući uvertiru u svet pozorišta na sceni. Njihova svrha nije samo informisanje; oni nas podsećaju na snagu vizuelne komunikacije i njen uticaj na našu percepciju stvarnosti. Jelenini plakati odražavaju duboko razumevanje umetničkog izraza, proširujući granice između pozorišnog performansa i likovnog stvaralaštva, dodajući sloj kompleksnosti ovoj izložbi.

Ova izložba ne samo da slavi estetiku pozorišta kroz umetnost fotografije i dizajna, već nas podseća na snagu vizuelne komunikacije i sposobnost umetnosti da transformiše percepciju stvarnosti. Kroz svetlo, boje, senke, znakove i tipografiju, Jelena nas vodi na putovanje gde se stvarnost prepliće sa iluzijom, ostavljajući nas da razmišljamo o višeslojnosti umetničkog izraza.

Ana Jovanović, istoričar umetnosti, Portal za savremenu kulturu Beograd.

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži