Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet U Turskoj pronađen „Vilin med“ i prodaje se za 5.000 evra po kilogramu
 
 

U Turskoj pronađen „Vilin med“ i prodaje se za 5.000 evra po kilogramu

Reč je o visokokvalitetnom medu koji se najviše koristi u farmaciji, a nastao je u pećini na dubini od 1.800 metara bez košnice.

Turski pčelari prodaju “ Vilin med “ po ceni od 5.000 evra po kilogramu . Radi se o 18 kilograma meda koji su pronašli u 1.800 metara dubokoj pećini u Dolini Saricaiir u Artvina , na krajnjem severoistoku Turske.

Već je prodato šest kilograma, a lokalni pčelar Gunai Gunduz je, naglasio da je reč o visokokvalitetnom medu koji je u dubokoj pećini proizveden na prirodni način i na stenama bogatim mineralima.

Stoga, tvrdi Gunduz, i cena ovog meda je samo na prvi pogled veoma visoka.

Istakavši da se već tri generacije njegove porodice bave pčelarstvom, Gunduz je kazao da su još 2009. godine primetili pčele na ulazu u pećinu, a da su potom shvatili da bi u pećini moglo biti meda.

“ Uz pomoć profesionalnih penjača smo ušli u duboku utrobu pećine i na zidovima pronašli zalepljenu kuglu od 18 kilograma meda.

Med smo poslali na analizu u prestižnu francusku laboratoriju.

Nalazi analize su potvrdili da se radi o visokokvalitetnom i mineralima bogatom medu koji je star sedam godina „, kazao je Gunduz.

Kilogram ovog meda te 2009. godine prodat je na francuskoj berzi meda za neverovatnih 45.000 evra, a godinu kasnije kilogram je prodat farmaceutima iz Kine za 28.000 evra. Njegova trenutna cena u Turskoj je 5.000 evra.

Naglasivši da se radi o medu koji se više koristi kao lek, nego kao namirnica, Gunduz je kazao da se danas prodaje u bočicama od po 170 i 250 grama, ali brojni kupci se i dalje iščuđavaju nad činjenicom da cena meda može biti približna ceni automobila.

“ Med je proizveden na prirodan način i bez košnica. Ovo područje je bogato endemskim i lekovitim biljem. Sve to utiče na njegovu cenu „, kazao je Gunduz.

On je kazao kako je, inače, turski med jedan od kvalitetnijih u svetu, ali da je njihov ugled u svetu ugrožen pojavom plagiranja i veštačkog meda.

„Veštački med se može testirati jedino u laboratorijama. Ovo je nepraktično za potrošače, pa moraju više računa voditi pri izboru pčelara, pa tek onda meda. Današnja cena pravog meda ne može biti ispod 15 evra „, kazao je Gunduz.

Izvor:Vestinet

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži