Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet Svetski dan knjige i autorskih prava
 
 

Svetski dan knjige i autorskih prava

Dan 23. april obeležava se kao Svetski dan knjige još od 1923. godine u Španiji u čast pisca Migela de Servantesa, mada se neretko vezuje i za datum smrti poznatog engleskog pesnika i dramskog pisca Vilijama Šekspira. Obeležavanje Svetskog dana knjige i autorskih prava od 1995. godine usvojeno je odlukom UNESKO-a u Parizu.

Udruženje pisaca Kragujevca objavilo je Zbornik radova na projektu Pesmom protiv bombi uz podršku sadašnje organizacije SUBNOR-a. Istaknuti pesnik Radenko Bjelanović, ujedno i predsednik Udruženja, podsetio je redakciju na 24. mart kao i na stotine pristiglih radova po pomenutom konkursu. Pored toga na današnji dan predsednik Udruženja pisaca Kragujevca je pomenuo neke od ruskih filozofa i književnika: Vasilij Vasiljevič Rozanov...

Kao što jednom prilikom napisa Majakovski: Sijati uvek, sijati svugde, do samih dubina poslednjih dana, sijati...

Stefan Koncept, odazvao se pozivu redakcije i na današnji Svetski dan knjige i autorskih prava podelio je svoju novu kraću verziju pesme pod nazivom Svetlina. U praskozorje, sve boje na nebu divno stoje. Slikom u mislima i ljubavi, duše nam se kroje.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži