Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet BOŽO STEFANOVIĆ IZ SARAJEVA POBEDNIK 21. SALONA ANTIRATNE KARIKATURE
 
 

BOŽO STEFANOVIĆ IZ SARAJEVA POBEDNIK 21. SALONA ANTIRATNE KARIKATURE

Međunarodni žiri 21. Salona antiratne karikature „Kragujevac 21“, na zasedanju održanom juče u Kragujevcu, uz on lajn učešće predsednika žirija Masuda Šoje Tabatabajia iz Irana, odlučio je da Gran pri „Vesnik mira“ i nagradu od 1.500 evra, koje dodeljuje Međunarodna asocijacija gradova vesnika mira, dobije Božo Stefanović, karikaturista iz Sarajeva.

 

Prvu nagradu u iznosu od 1.000 evra i Zlatnu plaketu, koje dodeljuje pokrovitelj Salona grad Kragujevac osvojio je Nikola Kostandinović, karikaturista iz Beograda. Druga nagrada od 800 evra i Srebrna plaketa pripali su Pravitu Mongkolnokutu sa Tajlanda, a treću nagradu od 500 evra i Bronzanu plaketu dobiće Marzej Kamizah iz Irana.

Nagradu gradonačelnika Bidgošča iz Poljske, grada prijatelja Kragujevca i partnera Salona žiri je dodelio Muhamedu Đerleku iz Srbije, Nagradu grada Ingolštata iz Nemačke Hikmetu Čilu iz Turske, Nagradu Grada Bielsko-Biala Alirezi Pakdelu iz Irana, Nagradu grada Sirena Sergeju Semendjaevu iz Ukrajine, Nagradu grada Piteštija iz Rumunije dobija Ramiro Zardojaj sa Kube a Nagradu grada Karara Hosein Solonki iz Irana.

Prema odluci žirija pet autora čiji su radovi bili u najužem izboru za nagrade dodeljene su Diplome Salona. Osvojili su ih: Zoran Petrović iz Nemačke, Čemil Šafitur iz Turske, Pavel Matuška iz Češke, Vladimir Semerenko iz Rusije i Goran Čeličanin iz Srbije.

Žiri je imao delikatan zadatak da između 987 radova prispelih na konkurs Salona od 496 autora, odabere 80 radova za izložbu i objavljivanje u katalogu Salona. Ovaj broj radova za izložbu i katalog predstavlja istorijsku simboliku, jer je od zločina u kragujevačkim Šumaricama, koji je bio povod da se pre 40 godina organizuje prvi Salon, proteklo 80 godina. Žiri sa velikom žalošću ističe da inspiracija i potreba za antiratnom karikaturom ne nedostaje ni u današenjem vremenu, obeleženom brojnim sukobima među narodima i državama. Istovremeno naglašava nepresahlu kreativnost karikaturista da ratnu pošast, stradanje i patnju izloži snažnoj osudi.

Izložba odabranih radova 21. Salona biće otvorena 1. oktobra 2021. godine, u galeriji Muzeja „21. oktobar“, a svečano proglašenje pobednika i uručivanje nagrada obaviće se tradicionalno 20. oktobra u okviru manifestacije „Bdenje“. Izložba se organizuje u okviru kragujevačkih Oktobarskih svečanosti.

foto: Božo Stefanović, Bosnia and Herzegovina


Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži